Koje tekstove u "Kalibru" najradije čitate:
Lovačko oružje
Vojno-policijsko oružje
Noževi
Specijalne jedinice
Lov
Velike bitke
Dosanjan traperski san
HUDSON BAY CHOPPER
HUDSON BAY CHOPPER

Piše Bogdan RISTIVOJEVIĆ
Veliki, teški nož, namenjen za cepanje drveta i obavljanje najtežih poslova, koga su koristili traperi u nepreglednim prostranstvima Kanade, ispunjava zahteve idealnog sečiva

Iskustvo u korišćenju i te kako pomaže, prilikom nabavke novog noža (koji bi trebao da bude bolji od starog). Vremenom, već na prvi pogled biće jasno da li vam novi nož, čiju ste sliku samo videli - odgovara. Iskustvo znači i da ćete želeti na jednom nožu elemente, za koje ste sigurni da će podići efikasnost, ali nećete moći da nađete nož u veličini i sa pravom kombinacijom detalja koju želite. Ako se uz sve to uračuna i skustvo u pravljenju drški, promeni geometrije na drugim noževima i oštrenju, preostaje jedino rešenje – da napravite toliko željeni nož.

Prava veličina i oblik
Počinjemo od veličine. Činjenica je da su mali noževi upotrebljiviji u prirodi, ali i veliki imaju svoju ulogu. Pogotovo, ako su konstruisani kao velike, teške alatke za cepanje drveta i obavljanje grubih poslova. Za ovakve poslove, minimalna dužina sečiva je 20-21 cm, a poželjno je i duže - do 25 cm. Sve preko toga, na našim prostorima nema svrhe. Sečivo kraće od 20 cm, ne omogućava efikasno obavljanje teških poslova, a nije ni spretno kao noževi sa sečivom 10 - 12 cm, koji znatno olakšavaju obavljanje preciznih zadataka. Upravo ovo je odredilo dužinu sečiva na 22,5 cm, slično Cold Steelovom Trail Masteru i većini Bowi noževa.

Oblik je takođe bitan. Bowi noževi su, u vreme kada su nastali, korišćeni kao borbeni. Nikada nisu bili dizajnirani za cepanje drveta, sve do tridesteih godina prošlog veka. Južnoameričke mačete, bez obzira koliko efikasne, namenjene su za sečenje zelenog rastinja, a ne tvrdog drveta. Isti slučaj je i sa indonežanskim Paranzima, koji su stvoreni u džungli ili Kukrijem - nastao je kao sečivo čija je osnovna namena borba, ali nije zadovoljavao postavljene zahteve.

Jedan, na žalost skoro zaboravljen oblik noža, od početka je nudio ono što sam zahtevao od idealnog noža. Napravljen u Francuskoj, korišćen u Kanadi, Hudson Bay Chopper je teški nož, namenjen za cepanje drveta i obavljanje najtežih poslova. Proizvodnja je trajala od 17 do 20. veka, napravljeno ih je na hiljade, ali traperski život nikada nije bio dovoljno romantičan, da ovaj nož stekne zasluženu slavu.

Prepravka dizajna
S obzirom da nisam želeo potpunu kopiju, već nož optimizovan prema idejama koje će ga učiniti efikasnijim, glavni zadatak bio je prepravka dizajna. Toliko, da se zadovolje postavljeni zahtevi, a sam oblik i dalje nedvosmisleno bude Hudson Bay. Ni izbor materijala nije bio jednostavan, s obzirom na domaće tržište, na kome je teško naći odgovarajući materijal, u merama za pravljenje noževa. Na kraju, izbor je pao na čelik 4146, namenjen za izradu kotrljajućih ležajeva, koji je po sastavu i krivama kaljenja ekvivalent američkom 52100, od koga su napravljeni milioni noževa, koji su se izuzetno pokazali. Kako ovaj čelik dolazi u kružnim profilima, prvi zadatak je bio kovanje i mašinska obrada na potrebnu dimenziju. Prekivanjem čelika iz kružnog u pljosnati profil, dobijene su i sve prednosti sečiva izrađenog kovanjem, a otpuštanje je otklonilo unutrašnje napone. Debljina ploče čelika bila je 9 mm, s obzirom da je cilj veliko, teško sečivo.

Ceo tekst možete pročitati u štampanom izdanju.


U OVOM BROJU:

SVE O ORUŽJU

- Colt Xse “Match Custom”
- Lovački karabini “SAKO”
- Sačmarice “Verney – Carron”
- Test: Smith & Wesson 500
- Turska poluautomatska puška “Zafer”
- Ruger model 96
- Puška “Accuracy International” AS – 50
- Prikriveno oružje
- Prigušeni revolver OC – 38
- Snajperska puška Armalite AR – 10 A4
- Pištolji “LLAMA” u zbirci MUP Srbije
- Pištolji sa polimerskim ramom
- Noževi Hudson – Bay
- Test: Bok sačmarica Sabatti Adler .12/76

RUBRIKE
- Dan Specijalne Antiterorističke jedinice MUP Srbije
- Operacija oslobađanja talaca u Limi
- Balistika: Priprema za gađanje do 1000 m
- Bitka kod “Monte Kasina”
- Specijalne jedinice: EKAM Grčka
- IPSC liga Srbije: Proglašenje najboljih u 2006.
- Poseta Vojnom muzeju u Budimpešti
- Lov u Kanadi