Koje tekstove u "Kalibru" najradije čitate:
Lovačko oružje
Vojno-policijsko oružje
Noževi
Specijalne jedinice
Lov
Velike bitke
Trojanski konj za teroriste
SPECIJALNA JEDINICA NACIONALNE POLICIJE GRČKE – EKAM
Piše Milan MILOŠEVIĆ
Po svim parametrima, EKAM je trenutno jedna od najbolje obučenih i opremljenih specijalnih jedinica u Evropi. Stacionirana je u Atini, ali ima odrede u svim većim gradovima Grčke

Opšti stav je da u borbi protiv terorizma, težište treba da bude na prevenciji, ali iskustvo govori da je neophodno postojanje i rezervnog plana. U Grčkoj je to EKAM - elitna jedinica, koja je danonoćno u pripravnosti, da “odgovori” na otmice aviona, voza, broda ili bilo koju drugu, terorističku pretnju. Kao specijalna jedinica za posebne operacije grčke Nacionalne policije, EKAM je u protekle dve decenije vodila taktičku borbu protiv terorizma – slično misijima nemačkog GSG 9 ili francuskog GIGN. Po svim parametrima, EKAM se smatra jednom od najbolje obučenih i opremljenih jedinica te vrste, u Evropi. Zbog toga ne iznenađuje da je tokom OI u Atini 2004, EKAM bio ključna formacija za bezbednost, zadužena da spreči svaki pokušaj terorističkih napada.

Borba protiv “17. novembra”
Sedište i glavni objekti za obuku EKAM, stacionirani su u Atini, ali jedinica ima detašmane – odrede, u svim većim gradovima Grčke. Svaki pripadnik je policajac u stalnom radnom odnosu i mora da ima najmanje pet godina radnog iskustva u službi, pre nego što pristupi u EKAM. Naravno, pre ulaska, svaki kandidat mora da prođe rigoroznu selekciju i psihofizičke testove. Mnogi pripadnici pre stupanja u EKAM, prolaze protivterorističku obuku, u školi za rendžere grčke vojske.
Osnovna struktura EKAM, sastavljena je od SWAT timova, koji predstavljaju glavne elemente za napadna dejstva. Jedinica ima i posebno obučene stručnjake za specijalne borbene misije (snajperiste, specijaliste za suzbijanje narušavanja reda, padobrance, pomorske komandose, smučare i osoblje prve pomoći). U interventne svrhe, jedinica može da se razvrstava u manje taktičke grupe, koje se aktiviraju prema operativnim potrebama. Kao primarna antiteroristička jedinica grčke policije, EKAM interveniše: u ekstremnim, terorističkim i kriminalnim napadima, koji se odnose na talačke situacije, pruža podršku policijskim snagama i vladinim agenicijama, u borbi protiv terorizma i organizovanog kriminala i obezbeđivanju velikih događaja, od nacionalne i međunarodne važnosti, pruža zaštitu grčkim VIP licima, šefovimaa stranih država i drugih, najviših zvaničnika, koji posećuju zemlju...

Među različitim operacijama koje je EKAM preduzimao poslednjih godina, najvažnije su bile akcije u razotkrivanju terorističke organizacije “17. novembar” i upad u oteti avion turske avio-kompanije, na međunarodnom aerodromu u Atini, u martu 2003. Tom prilikom, spašeni su svi putnici - taoci, a otmičar uhapšen. Osim toga EKAM se intenzivno obučavao za OI u Atini, 2004...

Struktura, naoružanje i oprema
EKAM je opremljen vrhunskim, vatrenim oružjem. U njihovom arsenalu su automati, jurišne puške, ručno vatreno oružje, snajperske puške i borbene sačmarice. Sve imaju sofisticirane uređaje za nišanjenje i osvetljenje, za dan i noć.

U većini antiterorističkih angažmana, EKAM koristi automatsku pušku SMG, kao glavno borbeno oružje, jer je laka, kompaktna i jednostavna za rukovanje, posebno u zatvorenim prostorijama. Heckler&Koch MP 5, kalibra 9 mm je primarni SMG, koji trenutno koriste pripadnici EKAM, a najpopularniji su modeli: MP 5, standardno oružje opremljeno teleskopskim kundakom koji se izvlač, okvira sa 15 ili 30 metaka i ima efektivan domet od 200 m, MP 5 SD, sa integralnim prugušivačem i MP 5 K - sa kratkom cevi, kreirana posebno za bliske susrete, tajne zadatke i zaštitu VIP lica.

Uz MP 5, EKAM je opremljen i sa F.N. P 90 SMG (kalibar 5,7mm), koji se najviše koristi za borbe u urbanim sredinama, na kratkim rastojanjima (do 150 m). Jurišne puške upotrebljavaju, pri zadacima na većem odstojanju ili kada je potrebna veća vatrena moć. Osnovne jurišne puške, u službi ove jedinice su: američki Colt M16/M4 kalibra 5,56 mm i ruski Kalašnjikov AK 47 kalibra 7,62 mm.

Ručno vatreno oružje, u situacijama kada treba da se puca jednom rukom (“čišćenje” prostorija, penjanje i spuštanje niz dupli konopac), postaje primarno. Glock 21 kalibra 0,45 je osnovno ručno vatreno oružje, koje EKAM trenutno koristi. Pored Gloka 21, imaju na raspolaganju i pištolje SIG Sauer P 229 kalibra 0,357 i F.N. Five-Seven kalibra 5,7 mm, kao i Ruger revolver 0,357.

Ceo tekst možete pročitati u štampanom izdanju.


U OVOM BROJU:

SVE O ORUŽJU

- Colt Xse “Match Custom”
- Lovački karabini “SAKO”
- Sačmarice “Verney – Carron”
- Test: Smith & Wesson 500
- Turska poluautomatska puška “Zafer”
- Ruger model 96
- Puška “Accuracy International” AS – 50
- Prikriveno oružje
- Prigušeni revolver OC – 38
- Snajperska puška Armalite AR – 10 A4
- Pištolji “LLAMA” u zbirci MUP Srbije
- Pištolji sa polimerskim ramom
- Noževi Hudson – Bay
- Test: Bok sačmarica Sabatti Adler .12/76

RUBRIKE
- Dan Specijalne Antiterorističke jedinice MUP Srbije
- Operacija oslobađanja talaca u Limi
- Balistika: Priprema za gađanje do 1000 m
- Bitka kod “Monte Kasina”
- Specijalne jedinice: EKAM Grčka
- IPSC liga Srbije: Proglašenje najboljih u 2006.
- Poseta Vojnom muzeju u Budimpešti
- Lov u Kanadi