Koje tekstove u "Kalibru" najradije čitate:
Lovačko oružje
Vojno-policijsko oružje
Noževi
Specijalne jedinice
Lov
Velike bitke
Britve koje pucaju
NEOBIČNA ORUŽJA: SKRIVENI PIŠTOLJI
Piše Milan MILANOVIĆ
Brojni pokušaji vatrenog oružja prikrivenog u noževima, zaslužuju pažnju, iako nisu bili od velike upotrebne koristi

Potreba za prikrivanjem ubojitih naprava, stara je koliko i ljudska civilizacija. Od prvobitne zajednice, do danas – uvek su postojale tipske situacije, u kojima je od presudne važnosti bilo - prikriti "nešto opasno". Međutim, kada smo nedavno rešili da detaljnije istražimo samo jedan segment ove oblasti, veoma smo se iznenadili: iako restriktivni propisi širom planete, već decenijama suzbijaju izradu i korišćenje skrivenog oružja, ono nije marginalizovano, niti ga duh modernog vremena pretvara u anahronizam.

Naprotiv, neka rešenja stara vekovima, sada su aktuelizovana i nalaze svoju primenu. Prilikom pregleda raznih tipova ovog oružja, otkrili smo veliki broj rešenja koja zaslužuju pažnju, ali smo ih sveli na najinteresantnije. Najpre, navedimo da su jednometni perkusioni pištolji, skriveni u štapovima ili alatu, verovatno najstariji oblik skrivenog vatrenog oružja, koji se smatra produktom modernog doba. Industrijska revolucija i povećanje broja gradskog stanovništa u anglosaksonskom svetu, uzrokovalo je pojavu neobičnog oružja, koje je moglo da se sakrije, bukvalno u džepovima i pregradama odeće.

Arsenal "nebitnog" oružja
Tabakere, muštikle, kopče kaiša, ali ponajviše preklopne britve – preradama su postajale vatreno oružje, kome se iz spoljnjeg izgleda nije mogla ni naslutiti krajnja namena. Prvi primerak takvog folder-noža koji zaslužuje pažnju je "UNWIN AND RODGERS" iz 1850, (prikazan javnosti na Velikoj londonskoj izložbi 1851). Naoko primitivan preklopni nož sa drškama od roga, imao je dodatu cev kalibra .28, iz koje se perkusionim sistemom mogla da ispali livena kugla. Komplikovan, nepouzdan, limitirane snage, ovaj patent iz polovine 19. veka, nije imao neku upotrebnu vrednost, ali je poslužio kao osnov za mnoge, slične naprave, koje su se dobro prodavale tih godina.
Severnoamerički puškar Brus Bamp, načinio je sličan primerak kvalitetnog preklopnog noža, koji je imao i jednu glatku cev kalibra .36, pa je za ovim nožem nastala velika potražnja na tržištu. Kupovali su ga znatiželjnici, manje upućeni u svojstva takvog oružja, uglavnom radi hvalisanja u društvu, a ne radi stvarne potrebe. Američki novinari su pre nekoliko godina, pronašli par Bampovih originalnih noževa-pištolja u solidnom stanju i probali da ispale po nekoliko kugli iz svakog. Punjenje i opaljenje teklo je funkcionalno, bez problema, ali efekat na cilju bio je poražavajući: ispaljene kugle imale su domet tek par metara i nisu mogle da probiju ni jači karton. Ipak je u pitanju bila više igračka, nego oružje...

Izvesni C.G. Granberg iz mesta Eskilstuna u Švedskoj, po zanimanju zatvorski čuvar, izradio je za svoje potrebe veliki monolitni nož sa dve perkusione cevi, skinute sa belgijskih pištolja Dumonthier. Oduševljeni njegovim pronalaskom, Grenbergove kolege naručile su 90 primeraka u kalibru .38 sa cevima od 15 inča. Ostalo je zabeleženo da su čuvari zatvora u nekoliko švedskih gradova, godinama nosili ovakve noževe-pištolje, ali u ovoj mirnoj zemlji i tada su pobune bile retke, tako da nema pomena o konkretnoj upotrebi. Kao i četvorocevne "pačje noge" u britanskoj mornarici, tako su i ove sprave prvenstveno bile izvor dodatnog samopouzdanja korisnika, a znatno manje oružje od koristi.

Prolazile su godine obeležene velikim sukobima, u kojima nema ni vremena, ni sredstava za takva "nebitna" oružja. Pred kraj Drugog svetskog rata, ponovo se pojavilo više pokušaja da se vatreno oružje prikrije u razne, pojavne oblike drugih naprava. Jedan od najangažovanijih zagovornika takvih eksperimenata, bio je oficir Vermahta i avanturista Oto Skorceni, idejni tvorac četvorocevnog sistema skrivenog oružja u kalibrima .22 LR i 6,35 mm, koji je mogao da se montira u kopču opasača ili rukav uniforme. Američki OSS i britanski SOE, takođe su pokušavali da kreiraju slične sprave, pa se širom Evrope, tokom i posle rata, našlo mnogo upaljača i penkala kojim je moglo da se puca. Većina tog "arsenala" imala je malu upotrebnu vrednost, pa se vremenom od njih odustajalo, iako su neke, kao "bugarski kišobran" i te kako opasne.

Ceo tekst možete pročitati u štampanom izdanju.


U OVOM BROJU:

SVE O ORUŽJU

- Colt Xse “Match Custom”
- Lovački karabini “SAKO”
- Sačmarice “Verney – Carron”
- Test: Smith & Wesson 500
- Turska poluautomatska puška “Zafer”
- Ruger model 96
- Puška “Accuracy International” AS – 50
- Prikriveno oružje
- Prigušeni revolver OC – 38
- Snajperska puška Armalite AR – 10 A4
- Pištolji “LLAMA” u zbirci MUP Srbije
- Pištolji sa polimerskim ramom
- Noževi Hudson – Bay
- Test: Bok sačmarica Sabatti Adler .12/76

RUBRIKE
- Dan Specijalne Antiterorističke jedinice MUP Srbije
- Operacija oslobađanja talaca u Limi
- Balistika: Priprema za gađanje do 1000 m
- Bitka kod “Monte Kasina”
- Specijalne jedinice: EKAM Grčka
- IPSC liga Srbije: Proglašenje najboljih u 2006.
- Poseta Vojnom muzeju u Budimpešti
- Lov u Kanadi