Koje tekstove u "Kalibru" najradije čitate:
Lovačko oružje
Vojno-policijsko oružje
Noževi
Specijalne jedinice
Lov
Velike bitke
Gromovnik na testu
SMITH & WESSON M 500 CAL .500
Piše Slobodan ILIĆ
Model deluje pomalo nezgrapno, ipak je ovo lovačka sprava za odstrel najopasnije divljači, na koju lovac mora da se privikne

Praćenje svetskih trendova u oblasti komercijalnog oružja, znatno je olakšano novim sredstvima komunikacija, naročito internetom i omogućava zainteresovanima, da uvek budu u toku zbivanja. Svetskim proizvođačima komercijalnog oružja i opreme je u interesu, da se njihov novitet što pre javno predstavi, ne samo preko plaćene reklame, već i testova u stručnim časopisima, tako da novinari među prvima dobijaju nove proizvode na testiranje. Ako je oružje u pitanju, onda je tu i dovoljna količina municije raznih proizvođača, da bi se oružje upucalo i test obavio kako treba.

Izuzetno oružje

Uprkos nemogućnosti da baš svaku novotariju lično isprobamo, ipak pratimo svetska zbivanja i zahvaljujući domaćim entuzijastima, koji se snalaze i pored mnogobrojnih teskoća uvoze oružje koje su naumili. Tako je u Beograd stigao i jedan od poslednjih noviteta, kada su u pitanju lovački revolveri i kalibri: Smith & Wesson, cal. 500 S&W Magnum i zahvaljujući ljubaznosti vlasnika, uradili smo ovu reportažu. S obzirom da je ovo zaista izuzetno oružje, nismo žalili truda, ni vremena da ga testiramo i na strelištu i u lovištu. Ovo je revolver poslednje generacije S&W i predstavljao je pravi novitet, kada se pojavio 2003, i u pogledu rama i municije koju koristi. Zbog ogromnog metka kalibra .500 (12,7 mm), konstruktori su napravili do sada najveći ram koji je dobio oznaku "X". Podsećamo da se S&W ramovi obeležavaju slovima (od manjih ka većim) "J", "K", "L" i "N".
Kod "X" rama je sve predimenzionisano i ovaj model deluje pomalo nezgrapno (iako sam zaljubljenik u S&W revolvere i do sada na njih nisam imao nikakve zamerke). Međutim, ovo je prvenstveno lovačka sprava i ko lovi najopasniju divljač, treba da ima ovakvo oružje i da se adaptira na njega. Imali smo tu privilegiju da testiramo vanserijski model, koji se doradjuje u S&W Performance Centru i skuplji je od standardnog modela. Cev mu je duga 12 inča, snabdevena je kompenzatorom, a iznad cevi neizbežna "Pikatini" šina za montažu optičkog ili nekog drugog nišana. Doboš prima pet metaka, drška je "Hogue" i odlično sluzi svojoj nameni. Ostali detalji: nišani, obarača, udarač, dugme izbacivača doboša su prepoznatljivi, "Smitovi". Nešto neobično za revolver (ali za ovakav nije) su kopče u dnu drške i na prednjem delu ispod cevi za kopčanje remena, kako bi mogao da se nosi kao puška - o ramenu. Novitet je i bravica za zaključavanje mehanizma za okidanje - "ključaonica" je iznad dugmeta za izbacivanje doboša, a S&W Performance Center isporucuje dva ključića.

Ceo tekst možete pročitati u štampanom izdanju.


U OVOM BROJU:

SVE O ORUŽJU

- Colt Xse “Match Custom”
- Lovački karabini “SAKO”
- Sačmarice “Verney – Carron”
- Test: Smith & Wesson 500
- Turska poluautomatska puška “Zafer”
- Ruger model 96
- Puška “Accuracy International” AS – 50
- Prikriveno oružje
- Prigušeni revolver OC – 38
- Snajperska puška Armalite AR – 10 A4
- Pištolji “LLAMA” u zbirci MUP Srbije
- Pištolji sa polimerskim ramom
- Noževi Hudson – Bay
- Test: Bok sačmarica Sabatti Adler .12/76

RUBRIKE
- Dan Specijalne Antiterorističke jedinice MUP Srbije
- Operacija oslobađanja talaca u Limi
- Balistika: Priprema za gađanje do 1000 m
- Bitka kod “Monte Kasina”
- Specijalne jedinice: EKAM Grčka
- IPSC liga Srbije: Proglašenje najboljih u 2006.
- Poseta Vojnom muzeju u Budimpešti
- Lov u Kanadi