Koje tekstove u "Kalibru" najradije čitate:
Lovačko oružje
Vojno-policijsko oružje
Noževi
Specijalne jedinice
Lov
Velike bitke
Popularni teškaši
Revolveri S&W u "N" ramu
Piše Momir VUKČEVIĆ
Američko civilno tržište najduže je ostalo verno starim, dobrim revolverima, a modeli `Smith & Wesson` konstruisani oko najvećeg rama (tzv. `N` konfiguracije) - uvek su izazivali veliku pažnju

Poluautomatski pištolji na mnogim područjima definitivno su potisli revolvere u drugi plan, još između dva svetska rata. Iako su Amerikanci kao nacija, emotivno vezani za revolvere više nego bilo ko drugi, poluautomatik Colt Government bio je službeno oružje američke vojske u oba svetska rata. Istovremeno, američka policija i razne bezbednosne agencije zadržale su revolvere u službenoj upotrebi, praktično sve dok nije nastupila `era Glocka`. Ipak, američko civilno tržište najduže je ostalo verno starim, dobrim revolverima. U takvoj atmosferi, normalno je da su američki proizvođači, posebno dva najveća S&W i `Colt`, decenijama izbacivali na tržište veliki broj modela revolvera svih konfiguracija i kalibara, od kojih su mnogi postali prave legende. Međutim, S&W revolveri konstruisani oko najvećeg rama (takozvane `N` konfiguracije), uvek su izazivali najveću pažnju.

Prvenac: S&W 1908 Military
`Smith & Wesson` startovao je sa proizvodnjom velikogabaritnih vojničkih revolvera u kalibru .44 početkom 70-ih godina 19. veka. To su bili revolveri sa prelamajućom konstrukcijom iz serije No3, od kojih su najpoznatiji takozvani `ruski` modeli u kalibru .44 Russian, koji su proneli slavu firme po celom svetu. Ono što je konkurentna firma `Colt` već par decenija uspešno razvijala, stručnjaci `Smith & Wessona` realizovali su u toku 1907. Bio je to prvi velikogabaritni revolver S&W sa ispadnim dobošem ustranu, razvijen oko novog `N` rama, u (za ono vreme) moćnom kalibru .44 Special. Revolver je predstavljen iduće godine kao S&W Model 1908 Military. Danas ga kolekcionari vode kao S&W Hand Ejector First Model, ali je zbog specifičnog trostrukog bravljenja mehanizma, od samog početka poznatiji po nadimku Triplelock. Zapravo, na ovom revolveru firma je ugradila dodatno, treće bravljenje samog krana koji nosi doboš. Ovo se vremenom pokazalo suvišnim, pa je u toku 1915. ukinuto. Kolekcionari revolvere bez trećeg bravljenja nazivaju S&W Hand Ejector Seecond Model. Revolveri su i dalje funkcionisali besprekorno i pojeftinili za tada ogromna dva dolara (sa 21 za Triplelock na 19 dolara). Na zahtev specifičnih kupaca iz vojnih krugova, S&W je na revolverima ukinuo podužno kućište ispod cevi, u kome je smeštena polugica ekstraktora.

U pištoljskom kalibru
S&W 1917 .45 ACP. Kolekcionari danas pod zajedničkim imenom registruju četiri osnovne verzije revolvera S&W u `N` ramu. Ti revolveri izrađivani su u više varijanata, u zavisnosti od kalibra, dužine cevi, završne obrade, fiksnih ili podesivih nišana itd. pa su i prodavani pod raznim imenima i nadimcima: Model 1908 ili Triplelock, Model 1917 - Outdoorsman, Model 1926 - Highway Patrolman, model 1950 - Military. Naravno da je konfuzija sa imenima bila prisutna i prilikom označavanja revolvera i u ostale ramovske konfiguracije (`J`, `K` i `L`). Kako bi pojednostavila i unificirala označavanje svojih modela, firma je u toku 1957. uvela isključivo numeričko označavanje, pri čemu su svi revolveri u najvećem `N` ramu svrstani u raspon od Model 20 do Model 29. I još jedna napomena: većina korisnika i potencijalnih kupaca povezuje `N` ram isključivo sa najtežom municijom, koju firma koristi u svojim revolverima: od kalibra .44 Special u samom početku, zatim .44 Magnum i kasnije još jačih kalibara.

Međutim, to je zabluda. Iako je `N` ram konstruisan da izdrži najtežu municiju, firma ga je masovno koristila i za kalibre .38 Spl. i posebno za .357 Magnum, kao i za .45 ASCP i .41 Magnum. Takođe S&W je `N` ram koristio i kada je na zahtev raznih entuzijasta povremeno izrađivao manje serije revolvera, u skoro zaboravljenim kalibrima: .38-40 i .44-40. Ipak, najzanimljiviji su revolveri S&W sa `N` ramom koji su tokom Prvog svetskog rata isporučivani američkoj vojsci u službenom pištoljskom kalibru .45 ACP. Amerikanci su ušli u rat u toku 1917. potpuno nepripremljeni. Pored ostalog, postojao je i veliki manjak pištolja, pa je vlada zatražila od obe vodeće oružarske firme (S&W i `Colt`), da joj isporuče što veći broj revolvera iz redovnog programa, ali prilagođenih za službenu pištoljsku municiju .45 ACP. Budući da pištoljska municija nema izražen rub, ispostavio se ozbiljan problem njenog ulaganja u komore doboša. Firma S&W problem je brzo i elegantno rešila, primenivši metalnu pločicu u obliku odgovarajuće profilisanog polumeseca, koja nosi tri pištoljska metka. Sve pločice pokrivale su kapacitet doboša, omogućile stabilno i bezbedno ulaganje pištoljskih metaka i dodatno ubrzale proces punjenja, delom zamenivši tzv. brze punjače. Ukupno je isporučeno oko 160.000 revolvera sa `N` ramom (naravno iz serije Hand Ejector) u pištoljskom kalibru .45 ACP pod oznakom S&W Model 1917. Revolveri u pištoljskom kalibru pokazali su se izvanrednim, pa je proizvodnja nastavljena i posle rata.


Klint Istvud proslavio S&W .44 Magnum
Za tržišni uspeh revolvera u kalibru .44 Magnum najzaslužnije su dve osobe, koje nisu bile direktno povezane sa firmom S&W. Poznati zaljubljenik u velikogabaritne revolvere Elmar Keith, sa nekoliko istomišljenika bukvalno je usilio metak u kalibru .44 Magnum, za koga su stručnjaci uglavnom tvrdili da je potpuno neupotrebljiv. Drugi je Clint Eastwood i njegov lik Dirty Harry u filmovima o istoimenom detektivu, koji su učinili da je svaki Amerikanac poželeo istu revolverčinu u svom arsenalu.

Početak `magnum` ere
Ne ulazeći u druge detalje i imajući u vidu lakše ramove, sposobne da sa lakoćom podnesu kalibar .38 Spl, fima je stalno bila izložena kritici brojnih stručnjaka zbog forsiranja zaista neprirodne kombinacije, kao što je najteži ram i relativno laka municija. Da bi ovoj kombinaciji dao neki smisao, S&W je u toku 1930. znatno povećao snagu metka .38, koji može da se koristi samo u revolverima sa `N` ramom. I dok je zrno standardnog metka .38 Spl, teško 10,24 g, imalo početnu brzinu od oko 260 m/s, pojačana verzija imala je početnu brzinu zrna 350 m/s. Prvi revolveri u kalibru .38-44 dobili su komercijalno ime Heavy Duty i budući namenjeni isključivo samoodbrani, imali su fiksne nišane. Međutim, na zahtev brojnih kupaca, firma je posle par godina lansirala i takmičarsku verziju sa podesivim nišanima pod komercijalnim nazivom Outdoorsman. Varijanta sa pojačanim metkom .38 Spl. (.38-44), nije ni izdaleka zadovoljila brojne ljubitelje oružja i pasionirane strelce, kojih je u Americi uvek bilo mnogo. Zato je firma tokom 1935. napravila revolucionaran korak. Čaura metka .38 Spl. produžena je sa 2,95 na 3,28 cm, pa je novo pojačano barutno punjenje omogućavalo zrnu mase 10,24 g da postigne početnu brzinu od 456 m/s. Novi metak dobio je oznaku .357 Magnum i stvarno je označio početak nove ere u razvoju ručnog oružja: `magnum era`. Koliko je to bio značajan korak, vidi se i po posebnom odnosu firme do ovih oružja i njihovih kupaca u toku prvih godina proizvodnje, između 1935. i 1939. Naime, svaki revolver u kalibru .357 Magnum u pomenutom periodu isporučivan je sa zvaničnom potvrdom firme, da je izrađen i isporučen po narudžbi konkretnog kupca (sledi ime i adresa), bez obzira da li je isporuka izvršena direktno ili preko dilera. Brižljivo izrađeni i savršeno finiširani, revolveri u kalibru .357 Magnum imali su status među ostalim velikogabaritnim revolverima, sličan automobilima Cadillac, u odnosu na svoje konkurente. A takva im je bila i cena. Za najskuplji revolver u `N` ramu, pre pojave `magnum` municije, trebalo je 35 dolara, a za novi revolver u kalibru .357 Magnum - 60 dolara. Vremenom su i revolveri u novom kalibru postali manje-više uobičajena stvar, pa je firma u toku 1939. ukinula posebno registrovanje, možemo slobodno reći do tada privilegovanih kupaca. Početkom 50-ih godina, S&W izbacio je na tržište jeftiniju verziju revolvera u kalibru .357 Magnum, koji su se komercijalno prodavali pod imenom S&W Patrolman. Ovi revolveri zadržali su `N` ram i mehaniku prethodnika, ali su bili skromnije obrađeni i finiširani. Zvanične fabričke oznake bile su Model 27 za prve serije i Model 28 za kasnije.

Modeli za sport i lov
`Smith & Wesson` sa uspehom je 1955. lansirao revolvere u kalibru .41 Magnum. Tako je postigao pun komercijalni uspeh i sa teškim revolverima u kalibru .44 Magnum, koje je lansirao pod službenom oznakom Model 29, iako su se predviđanja o enormnom povratnom trzaju i teškoj kontroli prilikom pucanja, pokazali više nego istiniti. Uostalom, narednih decenija veliki broj ovih revolvera mogao je da se dobije iz druge ruke, u potpuno novom stanju. Kada su ovi teški revolveri prestali da budu statusni simbol, jer su se pojavili još teži i na prvi pogled besmisleniji, neki vlasnici lako su ih se odricali. Ipak, vremenom oformio se širok krug stvarnih ljubitelja i strelaca, koji su uz dosta vežbe i upornosti uspeli da ovladaju tehnikom pucanja iz ovih teških revolvera. Oni ih danas redovno koriste za sportska takmičenja, rekreaciju, čak i lov na visoku divljač. Svi revolveri iz serije Model 29 fabrički se isporučuju sa podesivim nišanima, što znači da ni u jednoj varijanti nisu predviđeni za službenu upotrebu ili prevashodno samoodbrambeno oružje. Naravno, firma ni u jednom trenutku nije prekidala proizvodnju revolvera sa `N` ramom u pomalo veteranskom kalibru .44 Special, koji se u zvaničnoj nomenklaturi vode kao Model 24.
Revolveri u kalibru .41 Magnum stigli su kao kompromis za strelce koji žele revolver u dovoljno moćnom kalibru, ali manje problematičan za pucanje, u smislu lakše kontrole povratnog trzaja.


SVE O ORUŽJU

Revolver Thunder Five
Pištolji Kanuni i Zigana
Cobb MCR - M16 u više kalibara
SIG-Sauer P-220 SAO
Baterijska lampa-sačmara Ares Companion 

*********************

RUBRIKE

Terensko vozilo HMMWV - Hummer
9. padobranski višeboj
Balistika: Granice preciznog dejstva
Četvrto kolo IPSC lige Srbije: Kraljevo
Lov na divlje svinje