Koje tekstove u "Kalibru" najradije čitate:
Lovačko oružje
Vojno-policijsko oružje
Noževi
Specijalne jedinice
Lov
Velike bitke
Sajam vojne moći
EUROSATORY 2006.
Tekst i snimci:
Slobodan ORAŠANIN

Na 8. međunarodnoj izložbi naoružanja i vojne opreme kopnene vojske i kopnenih sistema protivvazdušne odbrane u Parizu, izlagali proizvođači iz 44 zemlje, među kojima i iz Srbije

U Parizu je od 12. do 16. juna 2006. pod pokroviteljstvom Ministarstva odbrane Francuske održana 8. Međunarodna izložba naoružanja i vojne opreme (NVO) kopnene vojske (KoV) i kopnenih sistema protivvazdušne odbrane (PVO) Eurosatory 2006. Eurosatory je jedna od najvećih svetskih izložbi proizvođača naoružanja kopnene vojske i protivvazdušne odbrane i namenjena je pre svega, specijalistima. Ako se uporedi sa sajmom MILIPOL, na kome su prvenstveno bili izloženi individualni sistemi NVO, na Eurosatory dominiraju veliki oružni sistemi kojim su naoružane armije, odnosno vojne jedinice KoV i PVO (tenkovi, samohodna artiljerijska oruđa, samohodna protivavionska sredstva PA rakete većeg dometa, itd.)

Dominacija francuskih izlagača
Izlagača je bilo iz 44 zemlje sveta. Najbrojniji izlagači su zapadnoevropske države(Francuska, Nemačka, Velika Britanija, Italija, Austrija...). Primetno je bilo odsustvo izlagača iz Kine. Prisutne su bile i zemlje istočne Evrope (Rusija, Poljska, Češka, Slovačka, Bugarska) kao i Srbija, Slovenija Hrvatska i BiH. Na izložbi su dominirali francuski izlagači, od kojih su najveće štandove imali `Thales` (elektronska i optoelektronska sredstva) i `Giat` (artiljerijska oruđa, oklopna vozila), smešteni na otvorenom prostoru u posebnim halama i `Sagem` (elektronska i optoelektronska sredstva) na velikom štandu u prostoru glavne hale.

Države sa više izlagača imali su na izložbi nacionalne paviljone (Francuska, SAD, Velika Britanija, Nemačka...). Izrael je imao veliki broj izlagača iz raznih oblasti(streljačko naoružanje, oklopna vozila, elektronska sredstva...). Snažnu i razvijenu vojnu industriju prikazale su na sajmu tradicionalno neutralne zemlje: Švedska, Švajcarska, Austrija.

Iz SAD dominirali su veliki koncerni: `Northrop Grumman Co`, `Raythheon`, `Honeywell`, `Locheed Martin Co`... Ruska vojna industrija predstavila se preko jednog kompaktnog izložbenog paviljona državnog izvoznog preduzeća `Rosoboronoexport`.Na izložbenom paviljonu eksportnu produkciju u vidu gotovih proizvoda, maketa, elektronskih prezentacija i reklamnih prospekata izložilo je 14 ruskih preduzeća i organizacija. Posetioci su mogli da se upoznaju sa poslednjim proizvodima u oblasti oklopne tehnike, artiljerijskog oružja, PVO sredstava, streljačkog oružja, kao i sa ranije proizvedenim sredstvima naoružanja modernizovanim u skladu sa standardima NATO.

Zajednički nastup firmi iz Srbije
Iz Srbije su bila dva izlagača: `Jugoimport SDPR` iz Beograda i `Proizvodnja Mile Dragić` iz Zrenjanina.
`Jugoimport SDPR` bio je izlagač-integrator, koji je objedinjavao izvozne napore cele vojne industrije Srbije. Vojno-industrijski kompleks Republike Srbije obuhvata proizvođače pešadijskog naoružanja, individualne balističke zaštite, artiljerijskih sistema, borbenih i neborbenih vozila, municije, baruta, pogonskih goriva i eksploziva, protivoklopnih raketa, nevođenih raketa, sistema za elektronsko ratovanje, ABH zaštitne opreme, vazduhoplovnih sistema i komponenata, zavode za remont, kao i istraživačke i razvojne institucije i opitne centre. Prednost vojne industrije Srbije, između ostalog je i poznavanje istočnih (pre svega ruskih) i zapadnih vojnih standarda i tehničko-tehnoloških rešenja, u proizvodnji sredstava NVO.

Partnerski odnos između `Jugoimporta` i preduzeća vojne industrije i organizovan nastup povećavaju izglede na uspeh. Ovaj princip primenjivan je i na drugim velikim svetskim izložbama NVO: IDEX 2005. u Abu Dabiju (UAE), LAAD 2005. u Rio de Ženeiru (Brazil), DSEI 2005. u Londonu (Velika Britanija).

Na štandu je dominirao logotip preduzeća `Y` na visokom postolju i poster samohodnog oruđa Nora-BK1 155 mm, a izloženi su bili eksponati više preduzeća: `Zastava oružje` (pešadijsko oružje), `Sloboda` (artiljerijska municija, tromblonske mine,) `Prvi partizan` (streljačka municija), `Krušik` (vođeni projektili, minobacačke mine), `Edepro` (raketna goriva, gasogeneratori za projektile), `Teleoptik - žiroskopi` (prigušivači pucnja), `Prva petoletka` (složeni servo sistemi)...
Štand je bio posećen i višečlana ekipa koju su činili stručnjaci `Jugoimporta SDPR` i preduzeća vojne industrije, bili su uglavnom zauzeti razgovorima sa posetiocima štanda - potencijalnim kupcima.

Samohotke točkaši u trendu
Od naoružanja zastupljeni su bili veliki sistemi (oklopno mehanizovana oruđa, artiljerijska oruđa, vučne i samohodne verzije, raketni lanseri za blisku PVO i veliki sistemi) koji su uglavnom bili izloženi na otvorenom delu (outdoor) izložbe.

Izraženo je bilo prisustvo proizvođača borbenih oklopnih vozila točkaša opremljenih raznim sistemima naoružanja, sistemima za osmatranje i kontrolu teritorija, daljinski upravljivim oružnim modulima (turele sa mitraljezima, automatskim topovima, vođenim raketama).

Izložene su bile na otvorenom poslednje varijante tenkova Leopard (Nemačka) i Leklerc (Francuska), prilagođenih posebno uslovima borbe u urbanim sredinama. Rusi su reklamirali elektronski sistem zaštite tenka od vođenih projektila Arena. Ovaj sistem jedinstven je u svetu po tomr što radarom detektuje vođene projektile, koje ili skrene sa putanje ili aktivira bojevu glavu, pre nego što projektil pogodi u tenk.

Što se tiče klasičnih artiljerijskih oruđa, trend je da se ona prave u samohodnim varijantama na vozilima točkašima. Samohodna varijanta artiljerijskog oruđa, omogućava izvođenje borbenih operacija `gađaj i beži`, odnosno brzu promenu položaja radi onemogućavanja neprijateljskog kontrabatiranja. U odnosu na samohotke guseničare, samohotke točkaši su lakše, i u eksploataciji pouzdanije i jeftinije za održavanje. Na sajmu su izložene i samohotke Ceasar 155/52 (Francuska), Bofors FH77 BW L52 (Švedska), kao i Nora-BK1 155/52 (Srbija), predstavljena katalogom. Finska kompanija Patria izložila je vozilo točkaš samohodnu varijantu dvocevnog minobacača 120 mm.

Bespilotne letilice
Izloženi su bili raketni sistemi vatrene podrške protivoklopne vođene rakete, protivavionske vođene rakete, municija visoke preciznosti sa različitim sistemima vođenja i korekcijom silaznog dela putanje. Značajno mesto na izložbi zauzimale su bespilotne letilice različitih konstrukcija, veličina i akcionog radijusa. U njih se uglavnom ugrađivala osmatračka oprema, NHB detektori. Na vanjskom delu izložbe bili su helikopteri za vatrenu podršku i PT borbu. Među ovim letilicama dominirao je borbeni helikopter Tigar Giat (Francuska).

Značajno mestu na sajmu zauzimala je i NHB oprema: zaštitna odela i maske, razni uređaji za detekciju kontaminiranosti, analizu, dekontaminaciju.
Iz oblasti telekomunikacija bili su najpoznatiji svetski proizvođači: `Harris` (SAD), `Thales` (Francuska), `Racal` (Velika Britanija) `Tadiran` (Izrael). Posebno mesto na sajmu zauzimala su optoelektronska sredstva za osmatranje i optoelektronske nišanske sprave. Uglavnom, kod oklopnih vozila i tenkova praktično je standard da se za osmatranje i nišanjenje koriste termovizijske kamere. Kod streljačkog oružja, s obzirom da se polako smanjuju gabariti i masa i cena termovizijskih kamera, one se prvenstveno koriste za krupnokalibarske antimaterijalne puške: NTW-20 20x110 HS (Južna Afrika), snajperske puške FRFG2 7,62x51 (Francuska).

Predviđa se da će u bliskoj budućnosti dnevno-noćni optoelektronski uređaj za nišanjenje, osmatranje i prenos slike na daljinu, predstavljati standardnu opremu vojnika u 21. veku.
Što se tiče streljačkog oružja bilo je više izlagača: `Beretta`, `Heckler & Koch`, `FN Herstal`, `Glock GmbH`, `Steyr Mannlicher GmbH`...

Od svih izlagača, jedino je ruska vojna industrija praktično predstavila zaokruženu gamu streljačkog oružja: od specijalnog oružja za kopnenu i podvodnu upotrebu, automatskih jurišnih pušaka u kalibru 5,56 mm, snajperskih pušaka za klasični puščani metak (7,62x54R i 7,62x51N), do krupnokalibarskih: mitraljeza 12,7 mm i poluatomatska snajperska puška 12,7 mm M96.
O streljačkom naoružanju na izložbi Eurosatory 2006. biće više reči u sledećem broju.

`Proizvodnja Mile Dragić` u Parizu
Preduzeće `Proizvodnja Mile Dragić` imalo je štand na reprezentativnom mestu, pored Belgijskog i Švedskog nacionalnog paviljona, u blizini štanda poznate švedske firme `Aimpoint AB`. Ovo preduzeće poznato je u Srbiji i u svetu po proizvodnji individualne balističke zaštite, uniformi i druge specijalne opreme. Na štandu su bili izloženi pancirni prsluci, pancirne ploče, šlemovi, uniforme, odeća za zaštitu tela koju koristi policija i Žandarmerija pri obezbeđivanju masovnih manifestacija ili suzbijanju masovnih neoružanih nemira. Za izradu ove opreme koriste se savremeni materijali renomiranih svetskih proizvođača: `Dyneme`, `Nomex`... Sa nekim od ovih proizvođača su i licencni partner. Izložbeni štand bio je dobro posećen, vođeni su ozbiljni pregovori, potvrđeni neki raniji dogovori, uspostavljeni novi kontakti i ugovorene direktne prezentacije u nekim državama. Na sajmu je bio i vlasnik preduzeća, Mile Dragić. Ovo preduzeće je u poslednje vreme uglavnom prisutno na svim većim svetskim sajmovima naoružanja i specijalne opreme: MILIPOL 05, KATAR 06).


SVE O ORUŽJU

Revolver Thunder Five
Pištolji Kanuni i Zigana
Cobb MCR - M16 u više kalibara
SIG-Sauer P-220 SAO
Baterijska lampa-sačmara Ares Companion 

*********************

RUBRIKE

Terensko vozilo HMMWV - Hummer
9. padobranski višeboj
Balistika: Granice preciznog dejstva
Četvrto kolo IPSC lige Srbije: Kraljevo
Lov na divlje svinje