Koje tekstove u "Kalibru" najradije čitate:
Lovačko oružje
Vojno-policijsko oružje
Noževi
Specijalne jedinice
Lov
Velike bitke
Trofej iz ravnice
Lov na srndaća u Vojvodini
Srndać je omiljeni trofej naših lovaca

Zbog svoje brojnosti i rasprostranjenosti, srndać je omiljeni trofej naših lovaca. Tradicionalni način lova u Vojvodini je iz zaprege, ali je lov pretragom najuzbudljiviji

Tekst i snimci: Vladimir MIJAILOVIĆ

Srndać je omiljena meta većine naših lovaca. Zbog svoje brojnosti i rasprostanjenosti, i činjenice da je to veoma dostupna visoka divljač - veliki broj lovaca svake sezone manje ili više uspešno lovi srndaća.

U Vojvodini lov obično počinje od 1. maja, dok veći broj udruženja u Srbiji sa lovom startuje druge ili treće nedelje maja. Lovišta u Republici Srpskoj već decenijama imaju tradicionalno otvaranje lova od 15. juna...

Kakva je sada situacija u lovištima? Posle duge zime, obilnih padavina i kašnjenja setve, situacija ipak ne ide na ruku lovcima. Žita su dostigla svoj puni maksimum, kukuruzi i šećerna repa svakim danom sve su veći, stiže i drugi otkos bujne lucerke, a u brdskim i planinskim krajevima, trave upravo sada dostižu svoj maksimum. U takvom okruženju srndaća je teško uočiti, a često i kada je uočen, lovac osim vrata ne može da vidi nijedan drugi deo tela. Ipak, lovci su snalažljivi, pa i u ovakvim uslovima dolaze do šanse za pucanje.

Fijakerom u lov
Lov sa visoke čeke prisutan je u svim lovištima i ako je čeka postavljena na dobrom mestu, šanse za odstrel najtrofejnijih grla veoma su izgledne! Samo pazite, oni sa rogovljem od 30 cm i belom glavom veoma su lukavi - desilo mi se jednom prilikom da vidim prelepog srndaća u medalji sa četiri srne na jednoj detelini uz rub šume, bio sam u blizini čeke pre nego što su me srne primetile i pobegle. Već narednog jutra, bio sam na čeki, razume se pre svitanja i izašle su samo četiri srne, bez srndaća. Posle nekoliko bezuspešnih izlazaka, došao sam na ideju da jedno jutro budem skriven pored čeke, a ne na njoj. Verovali ili ne - srndać je izašao i očigledno je da se navikao da osmatra okolinu i prati promene na svim objektima, i da onog momenta kada nekoga ugleda na čeki - ne izlazi na čistinu! Zbog toga je poželjno praviti čeke sa kosim krovovima i manjim prozorima ili one koje su dovoljno pregledne, a skrivene u krošnjama pogodnog drveća.
Lov iz zaprege - tradicionalan način lova u Vojvodini, podjednako atraktivan i za domaće i za strane lovce. Sa dobrim konjem i udobnim fijakerom ili običnim vojvođanskim kolima, za jutro ili popodne obiđe se veliki deo atara, a divljač se ne plaši konja. Bitno je da su konji (ili konj) mirni na pucanj, i da se prilikom vožnje ne priča. A sve ostalo je posebna priča - od izlaska sunca, prolećnog povetarca koji lagano duva, preglednog terena i ujednačenog, laganog ritma kretanja zaprege.

Iskustvo i etika
Lov pretragom ili piršom. Veoma ustaljen izraz od nemačke reči piršovanje. Lov pretragom je vrhunski način lova srndaća. Od lovca i njegovog pratioca iziskuje dobru kondiciju, odlično poznavanje terena i divljači na njemu, neverovatan osećaj za lagano kretanje i perfektnu moć zapažanja. Za mene je lov pretragom najuzbudljiviji i veoma efikasan način i gde god mogu - tražim da tako lovim. Umetnost je prići divljači, posebno kapitalcima i imati šansu za pucanje ili kada lovac testira sebe, pa lagano prilazi mladim grlima, koja nisu za odstrel. Lov pretragom ima najviše mogućnosti za razne improvizacije, trenutna rešenja i potpunu neizvesnost, koja je većini pravih lovaca i najslađa. Jer, adrenalin raste pri svakom koraku, kada se prikradamo odabranom grlu. Takođe, vrlo često se prilikom pretrage i podigne grlo koje do tada nismo mogli da vidimo u travi ili nekom usevu. Za takve prilike trebalo bi imati pištaljku za lovačke pse ili ko zna jako da zvizne - potrebno je poplašenoj divljači svirnuti ili zviznuti i ona po pravilu staje, dajući nam šansu da je osmotrimo ili pucamo.

Prilikom lova valja izbegavati pucanje u sam sumrak, jer vrlo često dolazi do ranjavanja divljači (loši svetlosni uslovi ne dozvoljavaju precizan pogodak), i divljač po pravilu biva izgubljena ili se ujutru mukotrpno traži.

Pomenuti načini lova najčešći su u našim lovištima. Međutim, iako je to zakonom zabranjeno i dalje je veoma česta slika - brzi džipovi špartaju kroz ravna lovišta, a nestrpljivi lovci dubljeg džepa i nikakvog iskustva i etike, pucaju kroz prozor vozila.

Oružje i kalibri
Već celu deceniju srndaća lovim sa .22-250 Remington sa kojim sam više nego zadovoljan i povremeno sa 7x64. Ipak, svakom lovcu preporučio bih .243 Winchester, koji ima dovoljnu snagu i brzinu i kada su lošiji pogoci u pitanju. Kalibre poput .222 i .223 Remington preporučujem samo iskusnim lovcima i onima koji su sigurni u sebe i svoje oružje. Jer, pri svakom lošem pogotku pomenutim kalibrima, divljač po pravilu ne pada, već odlazi i biva teško pronađena.
Takođe, ne bi trebalo ni preterivati, pa srndaća loviti sa .300 Win. Magnum recimo, iako je i to česta pojava u našim lovištima.


SVE O ORUŽJU

Jednometna puška 6,5x57R

Korriphila HSP-701 i \\\"Korth\\\" pištolji i revolveri

Municija na SHOT SHOW 2006

Pištolj Kel Tec PLR-16

FAVS - Stradivari

Džepni pištolj Renovator

************************

RUBRIKE

Kju kluks klan

Balistika: Izbor maksimalnog dometa

Treće kolo IPSC lige Srbije - Kruševac

Takmičenje u kaubojskom akcionom gađanju u Beogradu

Britanska uniforma

SZR \\\"Hamerles\\\" Kragujevac