Koje tekstove u "Kalibru" najradije čitate:
Lovačko oružje
Vojno-policijsko oružje
Noževi
Specijalne jedinice
Lov
Velike bitke
Oružje "nakit" i ponos
Sajam EXA 2006. - Breša
"Ovde se izlaže naš nakit, naš ponos" - istakli domaćini na otvaranju ovogodišnjeg, odlično organizovanog i posećenog sajma oružja i opreme u kolevci evropskog oružarstva

Bez obzira na "pacifističko-bezbednosni" stav o smanjenju naoružanja, indikativno je da se broj međunarodnih manifestacija posvećenih svim vrstama oružja - povećava. Ove godine, "Kalibar" je bio prisutan na dve značajne evropske manifestacije: čuveni sajam IWA u Nirnbergu, i nešto manje poznati (bar kod nas) sajam EXA, koji se već 25. put, od 8. do 11. aprila, održava u kolevci evropskog oružarstva - italijanskoj Breši. Upravo ovaj momenat je i bitan za nastanak, tradiciju i značaj EXA manifestacije. Uz niz političkih zvaničnika, sajam je otvorio i predsednik komore puškara Breše, rečima: "Ovde se izlaže naš nakit, naš ponos". "Nakit" je, metafora za oružje čuvenih imena poput Berete, Ricinija, Fabrija, Pedersolija, Pjotija, Ubertija, Antonija Colija, Tanfolja i ostalih pripadnika "Konzorcijuma brešanskih oružara" (CAB).

Pravi odnos izlagači-publika
EXA u suštini predstavlja nešto umanjenu varijantu nirnberške manifestacije. Stiče se utisak, koji u većini slučajeva ne vara, da su mnogi izlagači samo preselili štandove sa eskponatima iz Nemačke, u Italiju. Sajam u Breši je i po oceni Nemaca i Britanaca, zahvaljujući italijanskoj neposrednosti, spontanosti i mediteranskoj gostoljubivosti, bio daleko "topliji" po karakteru odnosa publika-izlagači. Ovde ste na svakom štandu dočekani rečima dobrodošlice, posluženjem (od šampanjca, do čuvenih sireva i pršute), neverovatnom količinom informacija i pravom da se do mile volje "igrate" sa eksponatima. EXA se odlikuje i po tome što je tri dana otvorena za najširu publiku, a samo jedan dan predviđen je za strogo poslovne, službene kontakte. No, i ti kontakti sveli su se na pravu najezdu malih trgovaca oružjem i opremom iz celog sveta, što je za većinu firmi bio koristan dan. Na žalost, iz naše zemlje nije se pojavila nijedna fabrika namenskih proizvoda. Očito je da još uvek gajimo megalomanske predstave kako na nas čekaju samo najzvučnija imena Evrope i Amerike i da našem nivou odgovaraju jedino sajmovi u Las Vegasu, Nirnbergu i, eventualno, Abu Dabiju. Za razliku od ovog stava, sve velike firme, uključujući "Glock", "Berettu", "Remington", "Winchester", "Iževsk"... računaju na osvajanje tržišta putem prodaje malim koncesionarima i trgovcima koji imaju razgranatu mrežu širom sveta.

Tokom boravka na EXA, gospodin Paolo Amadi, vlasnik i direktor "Euroarms Italia" i "Euroarms Amerika", pozvao nas je da posetimo njegova skladišta i pogone u okolini Breše. Posetu "Euroarmsu" pomno je pratio jedan od odgovornih urednika nemačkog časopisa "DWJ" i u najnovijem broju zabeležio ovaj događaj.

Oružje iz vojnih rezervi
Vlasnik "Euroarmsa" ima značajno poreklo, koje seže skoro vek unazad. Jedan od predaka je i čuveni "Beretin" konstruktor, Tulio Marengoni. Početkom pedesetih godina 20. veka, u Italiji se pojavila grupa američkih poslovnih ljudi, koji su u centru evropske industrije oružja tražili jeftine proizvođače replika, njihovog oružja iz perioda Građanskog rata. Poput "Ubetija", ovaj izazov prihvatio je i "Euroarms" i uskoro su se na američkom tržištu pojavile kvalitetne replike revolvera Colt Navy M1851, Colt Army M1860, Remington M1858 i Rodžer i Spenser, kao i spredpunećih perkusionih


SVE O ORUŽJU

Jednometna puška 6,5x57R

Korriphila HSP-701 i \\\"Korth\\\" pištolji i revolveri

Municija na SHOT SHOW 2006

Pištolj Kel Tec PLR-16

FAVS - Stradivari

Džepni pištolj Renovator

************************

RUBRIKE

Kju kluks klan

Balistika: Izbor maksimalnog dometa

Treće kolo IPSC lige Srbije - Kruševac

Takmičenje u kaubojskom akcionom gađanju u Beogradu

Britanska uniforma

SZR \\\"Hamerles\\\" Kragujevac