Koje tekstove u "Kalibru" najradije čitate:
Lovačko oružje
Vojno-policijsko oružje
Noževi
Specijalne jedinice
Lov
Velike bitke
Koncept "totalne preciznosti"
Test: SAKO TRG Modeli 22 i 42
Snajperke finskog proizvođača SAKO, kojima je opremljena i naša najelitnija jedinica SAJ, na testu funkcionisale bez ijedne slabosti

Vest da je Specijalna antiteroristička jedinica MUP Srbije (SAJ), nedavno nabavila nove snajperske puške, stigla je do nas zajedno sa pozivom da ih praktično isprobamo u njihovoj bazi.
U razgovoru sa odgovornima u jedinici, saznali smo da se SAJ za kupovinu ovih pušaka odlučio posle serije najozbiljnijih testova, mnogih poznatijih svetskih modela (uključujući i trenutno najpopularnije evropske puške: Accuracy International AE i SIG-Sauer SSG 3000).
Na kraju zaključeno je da potrebama i renomeu ove specijalne jedinice, najviše odgovara snajperska puška finskog proizvođača SAKO, pa je nabavljena izvesna količina modela TRG 22 u kalibru .308 Win. i modela TRG 42 u kalibrima .300 Win. Mag. i .338 Lapua Mag.
Svi primerci ovih pušaka opremljeni su trenutno najboljom taktičkom optikom na tržištu, a to je poslednja generacija optičkog nišana Schmidt & Bender 3-12x50 PM II.

Iskustvo `zimskog` rata
Zašto se SAJ opredelio baš za ove puške, pokušali smo da otkrijemo na njihovom strelištu, zajedno sa pripadnicima jedinice iz Snajperskog tima, koji su se u međuvremenu prilično `srodili` sa ovim oružjem.
Snajperske puške SAKO TRG, u potpunosti su prilagođene konceptu `totalne preciznosti`, tako da do maksimuma isprate potrebe dalekometnih strelaca, što je posledica ozbiljnog, decenijama dugog istraživanja, ali i primenjivanja iskustava iz finskog `zimskog` rata sa SSSR (1939-1940.). Tada su njihovi snajperisti, naročito u Kareljinskim šumama, Sovjetima naneli strahovite gubitke. Finci su zahvaljujući lovačkoj tradiciji, ali i streljačkom umeću, žestoko uzdrmali trupe SSSR. Finski rekord u broju potvrđenih snajperskih pogodaka, preko 500, drži njihov nacionalni heroj Simo Hayhe, pre nego što je teško ranjen.
Puške serije TRG nisu nove na tržištu, ali najnovije varijante, serije 22 i 42 u odnosu na prethodne 21 i 41, nose određene modifikacije u skladu sa zahtevima tržišta. Sve ovo, nije ništa novo i do detalja je poznato svima, koji se interesuju za ovu vrstu oružja (ali o kakvom oružju je zaista reč, može da se vidi tek kada se ono i praktično isproba). Za test smo odabrali model TRG 22, u standardnom srednjem puščanom kalibru 7,62x51 NATO (.308 Winchester) i jedan primerak puške TRG 42 u veoma jakom, dalekometnom kalibru .338 Lapua Magnum. Jednostavno, nije bilo dovoljno vremena da se posveti puna pažnja i trećoj pušci TRG 42 u kalibru .300 Winchester Magnum. Modeli TRG 22 i 42 razlikuju se samo po kalibru u kome su napravljene i naravno, neznatno u dimenzijama, dok su u svim mehaničkim rešenjima identične. Već na prvi pogled, prijatno nas je iznenadilo bogatstvo dodatne opreme, sa kojom se puška isporučuje. Puške su fabrički spakovane u čvrste plastične kofere ispunjene sunđerom, tako da su potpuno zaštićene od bilo kakvih mehaničkih oštećenja.

Brza i sigurna repetirka
Ova puška koncipirana je kao repetirka, sa obrtno-čepnim zatvaračem, razvijenim iz serije kvalitetnih lovačkih karabina. Bravi rotiranjem čela zatvarača, sa tri ispusta, postavljena pod uglom od 120º, pa je za odbravljivanje potrebno zakretanje ručice od samo 60º. Na ovaj način dobijen je izuzetno siguran mehanizam, sa brzim radom i kratkim vertikalnim korakom ručice, što maksimalno olakšava i ubrzava korišćenje. Na sanduk sa ovakvim bravljenjem, postavljena je ultra kvalitetna hladno kovana, celom dužinom potpuno slobodna cev, dužine od 660 do 690 mm u zavisnosti od kalibra, (tako da im je ukupna dužina 1150/1200 mm, a masa bez optičkog nišana i montaže 4700/5100 g), kratko savršeno okidanje, kutijasti izmenjivi okviri, i masivni, sintetički potpuno podesivi kundak, čime je zaokružen koncept nazvan TRG.

Sa njima se isporučuje i platnena terenska futrola, od ekstra izdržljivog materijala cordure, uz njih ide i kompletan pribor za čišćenje i održavanje oružja, kao i sintetički remnik. Sama puška posebno je čudo, sa svakog detalja oružja jednostavno `zrači` kvalitet, a svaki i najmanji deo besprekorno je obrađen i finiširan. U SAJ opredelili su se za mat-crnu stealth varijantu pušaka, koje su zaštićene u potpunosti fosfatizacijom, uključujući i detalje kao što su telo zatvarača i obarač.
Puške TRG napravljene su tako da odgovaraju svakom strelcu. Veliki, u svim pravcima podesivi kundak (kundak može da se podešava po dužini, uglu i visini, a obrazina po visini i širini), sa izraženim, anatomskim pištoljskim besprekorno oblikovanim rukohvatom, dozvoljava apsolutno relaksirano korišćenje puške, za koju vam se, kada je jednom podesite, čini da je u potpunosti napravljena za vas. Velika kugla na kraju ručice zatvarača dozvoljava brzu manipulaciju i prepunjavanje, a savršeno obrađene površine sanduka i zatvarača klize bez ikakvog otpora i rade zaista savršeno.

Posebno je važno da kod pusaka TRG sama igla nije dugačka, kao kod pušaka Mauser sistema, ni teška, pa je vreme njenog putovanja do kapisle, po okidanju najmanje moguće, tako da do opaljenja dolazi u trenutku koji ste vi odabrali, bez ikakvog odlaganja, odnosno `psihičke sekunde`, koja je veoma često uzrok promašaja kod mnogih sistema, pogotovu ako je cilj na većoj daljini.

Ispred obarača, unutar samog branika obarača, nalazi se poluga kočnice, koja se aktivira povlačenjem unazad, a oslobađa guranjem unapred, kažiprstom koji opaljuje, bez imalo otpora. Ispred branika obarača nalazi se poluga utvrđivača okvira kapaciteta 10 metaka kod TRG 22 i pet kod TRG 42, što je sasvim dovoljno za bilo koji režim dejstva. Ispred se nalazi slobodno plutajuća cev, bez mehaničkih nišana, povezana sa usadnikom samo preko sanduka. Sam usadnik sa kundakom je dvodelni i sastoji se od unutrašnjeg, u kome leži sanduk od jake dur-alumiunijumske legure i spoljašnjeg omotača od livene plastike, bez ijedne oštre ivice. Optički nišan montira se sopstvenim nosačem nazvanim Sako Optilock, koji omogućava demontažu bez pomeranja slike pogodaka. Na montažu se postavljaju prstenovi nosači optike, prečnika 25,4, 30 ili 34 mm koji se isporučuju sa oružjem. Radi veće stabilnosti montaže, na najnovijim primercima (kao što su ovi u SAJ), postavljaju se ukupno tri prstenasta nosača i to dva u prednjem i jedan u zadnjem delu tubusa optičkog nišana. Za montažu je karakteristično da je u odnosu na osu cevi oružja postavljena pod uglom od 0,5º, što omogućava lakšu rektifikaciju sa mogućnošću popravki od preko 30 MOA.

Savršeno okidanje
Ono što najviše fascinira kod ovih pušaka je okidanje. Obarač je moguće potpuno podesiti i to po više osnova. Pre svega, može da se pozicionira napred ili nazad, kako bi bio na idealnom rastojanju od prsta strelca. Zatim, moguće je štelovanje nagiba u odnosu na vertikalnu osu levo i desno, može da se šteluje dužina njegovog hoda pri okidanju i konačno, može da se podešava sila okidanja. Tako dobijate savršeno, dvostepeno, jasno i odsečno, lako i veoma brzo okidanje, koje na dobar pogodak utiče sigurno koliko i ukupni kvalitet ostatka puške.

O optičkim nišanima Schmidt & Bender 3-12x50 PM II ne bi trebalo posebno govoriti, osim da se radi o trenutno najboljoj, optici na tržištu, sa tubusom od čak 34 mm, potpuno štelujućom paralaksom i mikrometarskim popravkama daljinara. Zahvaljujući ovom poslednjem, ista optika može da se koristi sa svim kalibrima i svim dužinama cevi, bez izuzetaka. O ovim optikama `Kalibar` je svojevremeno pisao, a podsećanja radi navodimo da se radi sa tri vrste končanice, od kojih je SAJ izabrao Mil-Dot.

Fascinantni rezultati na testu
Sve ove priče o kvalitetu, udobnosti, preciznosti nemaju puno osnova, ukoliko se ne potvrde u praksi. Pušku TRG 22 isprobali smo sa domaćom municijom PPU FMJ 165 grs, gađajući okruglu belu nalepnicu, odnosno tačku prečnika 20 mm, na kartonskoj krem meti, udaljenoj 200 m. Demonstrirajući svoju veštinu, snajperista SAJ, proterao je pet metaka kroz istu rupu, što je fascinantno i govori da ova puška zaista nema premca, po preciznosti među sličnim puškama na tržištu. Istu pušku isprobao je i član redakcije, dobivši pritom grupu široku oko 10 mm, sa dve grupe pogodaka u ovom krugu, što je takođe više nego fascinantan rezultat, ali pre svega govori o kvalitetu oružja. Naravno, sa ovim metkom puška teška oko 5,5 kg skoro i ne registruje trzaj i subjektivni osećaj može da se poredi sa onim, kod gađanja malokalibarskim oružjem. Osim mase ovakvoj stabilnosti oružja izuzetno doprinosi i gasna kočnica, odnosno razbijač plamena navrnut na kraju cevi. Efikasnosti ove gasne kočnice, mnogo bolje može da se proceni gađanjem iz puške TRG 42 u veoma jakom kalibru .338 Lapua Magnum, što smo odmah zatim i učinili. Metak .338 Lapua Magnum, sa zrnom od 16,2 grama ima početnu brzinu od oko 899 m/s, i energiju od oko 6548 J, na ustima cevi, što ga čini efikasnim snajperskim metkom i na daljinama od preko 1500 m. Napravljen je 1983. od strane `Research Armament Co.` u SAD, na zahtev američke mornarice, ali ga je u fabričku proizvodnju uvela finska fabrika `Lapua`, koja je do danas ostala jedini proizvođač.
Na žalost, ovaj moćni metak isprobali smo na daljini od samo 300 m, jer to su dozvoljavali uslovi strelišta, ali rezultati su bili interesantni. Na ovoj daljini, snajperisti SAJ ponovo su proterivali sve metke kroz istu rupu, neznatno širu od kalibra zrna, što je skoro nemoguće izvesti sa bilo kojim oružjem i zrnom u kalibru .308 Winchester.
Naravno, mi smo imali nešto slabiju, odličnu grupu od 20 mm. Jednom rečju, puška i optika zaista su fascinantni. Sa optimalnim uvećanjem 3-12 puta, končanicu je moguće lako i mirno održavati na odabranom cilju, oružje besprekorno leži u svim tačkama, a okidanje je - savršeno. Uz to i u strašnom kalibru .338 Lapua Magnum, zahvaljujući veoma efikasnoj gasnoj kočnici (koja asimetričnom konstrukcijom onemogućava dizanje prašine ispred strelca prilikom opaljenja), trzaja skoro da i nema i najlakše ga je opisati kao onaj kod oružja u kalibru .223 Remington. Jedino je pucanj izuzetno jak, može da se opiše i kao strašan.
Sve u svemu, kao retko kada na nekom testu, jednostavno bili smo oduševljeni. Uprkos zaista velikom naporu, ovim puškama nismo uspeli da nađemo slabu stranu.

Boris VOJVODIĆ

POKLON KALIBRA: NOVI KATALOG 5.11

Turske sačmarice     

Kombinovane puške Sabatti: Forest i Master     

Karabini HK416 i 417     

Sportski revolveri u kalibru .357 Magnum (1)     

Kineski pištolji     

Ruski Colt M1911     

Metak 7,62x45 i poluautomatska puška VZ.52     

Sačmarska municija na IWA 2006.     

Drugo kolo IPSC Lige Srbije     

Krav Maga: izraelska tehnika borenja     

Improvizovana sredstva za lov     

Britanska uniforma iz 1958.     

8. sajam lova i ribolova Niš 2006.