Koje tekstove u "Kalibru" najradije čitate:
Lovačko oružje
Vojno-policijsko oružje
Noževi
Specijalne jedinice
Lov
Velike bitke
Oružani odgovor
Južnoafrički pištolji
Modeli Vector CP-1, SP-1 i SP-2 i RAP-401 i 440, proizvedeni po najsavremenijim rešenjima i dizajnu. Nasilje i kriminal u JAR deo svakodnevice i lično naoružanje je pitanje opstanka

Najrazvijenija i najbogatija zemlja Crnog kontinenta, prošla je kroz burna politička previranja. kidanje aparthejda i demokratizacija društva nisu doneli poboljšanje u svim oblastima života. Naprotiv, u Južnoafričkoj Republici godišnje ukrade se skoro 100.000 automobila (svakih pet minuta, po jedan).
Otmice se dešavaju stalno, a na svakih osam minuta, izvrši se po jedna oružana pljačka (oko 70.000 godišnje).
Broj ubistava je zastrašujući, u tome su `prvaci` sveta. Verovali ili ne, policija plaća privatne kompanije za obezbeđenje vlastitih prostorija! Dok su policajci na zadatku, kriminalci su imali običaj da napadnu stanicu, pokupe oružje i zaplenjenu drogu ili unište dokaze.
U takvom svetu, lično naoružanje je doslovce pitanje opstanka, i za službenike i obične građane. Stvar bi bila jednostavnija, da JAR nije opstajala u višedecenijskoj blokadi i embargu na promet oružja uvedenom od OUN. Zato su bili prinuđeni da se oslone na sopstvene snage.

Prvi domaći model
Model Mamba. Dugo je najzastupljeniji pištolj u vojsci i policiji bio Browning HP-35, a onda su ponosni Buri (beli stanovnici JAR), rešili da za pojasom nose domaće oružje. Tokom sedamdesetih godina prošlog veka, pokušali su da potrebu za ručnim oružjem reše proizvodnjom modela Mamba. Ovaj veliki pištolj kalibra 9 mm Para sa DA okidanjem i kapacitetom od 15 metaka, bio je tehnološki vrlo napredan. Pravljen je od veoma kvalitetnog, nerđajućeg švedskog čelika, postupkom preciznog mikroliva, pod pritiskom. Tako su rađeni čak i navoji za šrafove! Svejedno, oružje je bilo glomazno i preteško (1140 g), slabo se prodavalo i sada je samo zanimljiv eksponat, u zbirkama kolekcionara.

Privlačan i pristupačan
Vector CP-1
. Zbog toga su ljudi u kompaniji `Vector` (deo Južnoafričke vojne korporacije DENEL, zadužen za streljačko oružje), odlučili da razviju originalni pištolj, koristeći trenutno najsavremenija rešenja u dizajniranju i proizvodnji ručnog vatrenog oružja.
Tako je nastao Vector CP-1, pištolj neobično glatke i zaobljene forme, sa DAO okidačem i okvirom sa 13 metaka, kalibra 9 mm Para. Kraći okvir, bez oslonca za mali prst na dnu ima kapacitet od 12 metaka. Oružje je dugo 177 mm mase 720 g prazno, ima cev od 100 mm i polimerski ram. Funkcioniše na principu pozajmice gasova, kao i HK P-7, od koga je najverovatnije i `pozajmljivao` rešenja. Gasni cilindar je ispod cevi, povratna opruga koaksijalna. Pištolj koristi skriveni udarač, a upadljiv je dizajn kočnice. Nalazi se unutar štitnika okidača i da bi se aktivirala, mora da bude povučena unazad. Kada želite da otkočite oružje, jednostavno kažiprstom gurnete kočnicu unapred. Ovo rešenje koristio je i austrijski Steyr M-9. Lagan, snažan, neobičnog i privlačnog dizajna, pištolj se dobro prodavao, zahvaljujući između ostalog i niskoj ceni.

Modeli za skrivenu upotrebu
Vector SP-1.
Krajem osamdesetih, u JAR je proizvođena kopija modela Beretta 92F, pod oznakom Z-88. Tokom 1992. `Vector` je prepravio ovaj pištolj prema zahtevima oružanih snaga i tako je nastao model Vector SP-1 (od Service Pistol, tj. službeni pištolj). Glavna razlika u odnosu na Z-88 je kočnica, premeštena sa navlake na ram (kao kod M1911), tako da može da se nosi `zapet i zakočen`. Istovremeno, dobio je i uglasti štitnik okidača. To je i dalje pištolj pune veličine i solidne konstrukcije, namenjen službenoj upotrebi i otvorenom nošenju u futroli. Takođe, pravi se i kompaktna verzija označena sa General Model, koja ima skraćenu cev, navlaku i usadnik, tj. dršku.
Vector SP-2 je verzija u kalibru .40 SW. Oba pištolja imaju cev dugu 118 mm, teški su 995 g prazni, dužina im je 210 mm i imaju kapacitet 15 (SP-1) odnosno 11 (SP-2) metaka. Rade na principu pravolinijskog trzaja cevi sa tzv. padajućim blokom (kao Walther P-38). Ram je od aluminijumske legure, ostali delovi sklopa napravljeni su od kvalitetnog čelika. Izrada je na zavidnom nivou, a nudi se veliki broj različitih vrsta finiša: bruniranje, hrom, niklovanje, duo-ton kombinacije, kao i podesivi i borbeni nišani. Osim standardnih verzija, proizvode se i takmičarski modeli. Pored toga što su usvojeni u oružanim snagama JAR, pištolji SP-1 i SP-2, kao i njihove General Model varijante, imaju zapažen izvozni uspeh u Evropi i Južnoj Americi.

Pouzdani kompakti
RAP-401 i RAP-402
. U drugoj polovini devedesetihih, policija JAR istakla je zahtev za kompaktnim, pouzdanim pištoljem za prikriveno nošenje u kalibru 9 mm Para. Tokom 1997. potpisan je ugovor sa `Republic Arms Company`, za isporuku modela RAP-401: prilično kompaktnog oružja pgodnog za opremanje personala u civilu, građana i službenika policije, kada nisu na zadatku. Nešto kasnije `Republic Arms Company` izbacio je verziju u kalibru .40 SW namenjenu izvozu. Označena je kao RAP-440.
Oba oružja kompletno izrađena su od čelika. To im je donelo nešto veću masu (915 g prazni) za kompaktne pištolje, ali su omiljeni zbog izvanredne kontrole, čak i kod brzih, uzastopnih hitaca. Ukupna dužina im je 165 mm, sa cevi od 89 mm i kapacitetom osam (9 mm Para) ili sedam (.40 SW) metaka. Princip rada je uobičajen Browning sa bravljenjem ležišta metka, u otvor za izbacivanje čaura. Okidanje je DA/SA, a cela konstrukcija pokazuje direktan uticaj (da ne kažem - kopiranje) španskog pištolja Astra A-75.
Ovo je bio kratak prikaz aktuelne proizvodnje pištolja sa `roga Afrike`. Kuriozitet je da su po navodima `neimenovanih izvora` (kako to obično biva u sličnim situacijama), Južnoafrikanci ozbiljno razmišljali o kupovini našeg CZ-99 Compact, krajem devedesetihih. Na žalost, isprečio se embargo OUN, ali ovoga puta - nametnut nama. Zaista, velika šteta za - Južnoafrikance!


Vector CP-1 povučen iz SAD
U oktobru 2000. časopis `American Rifleman`, objavio je upozorenje: CP-1 hoće da opali, ako je sa metkom u cevi ispušten na tvrdu podlogu ili jako udaren. To mu je zapečatilo sudbinu u SAD, neprodati primerci su povučeni iako se i dalje proizvodi u minimalnim serijama za izvoz, sigurno je da se nalazi `na izdisaju`.


Dragan ŠAPONJIĆ


POKLON KALIBRA: NOVI KATALOG 5.11

Turske sačmarice     

Kombinovane puške Sabatti: Forest i Master     

Karabini HK416 i 417     

Sportski revolveri u kalibru .357 Magnum (1)     

Kineski pištolji     

Ruski Colt M1911     

Metak 7,62x45 i poluautomatska puška VZ.52     

Sačmarska municija na IWA 2006.     

Drugo kolo IPSC Lige Srbije     

Krav Maga: izraelska tehnika borenja     

Improvizovana sredstva za lov     

Britanska uniforma iz 1958.     

8. sajam lova i ribolova Niš 2006.