Koje tekstove u "Kalibru" najradije čitate:
Lovačko oružje
Vojno-policijsko oružje
Noževi
Specijalne jedinice
Lov
Velike bitke
Zlatni lovac
Test: Luk Hoyt Trykon
Novi "Hoytov" luk Trykon namenjen za lov predstavlja najnapredniju kombinaciju brzine i uglađenosti. Model XL 36" izrađen za 75. godišnjicu firme, u ograničenoj seriji, pozlaćen 22-karatnim zlatom

Posle višedecenijskog istraživanja, inovacija, firma `Hoyt` proizvela je izuzetni lovački luk - Trykon. Luk je osnažen novim Zephyr cam & 1/2 (kam i po), koji je kreiran da bude munjevito brz, ali vrlo mek u nategu i lak za držanje. Trykon, takođe, poseduje potpuno novu tetivu TC1 i kablove visokih performansi. Trykon je pun paket - sve što je potrebno jednom ozbiljnom lovcu.

Savršena konstrukcija
Trykon je jedinstveno ime, kreirano za marketinške potrebe i nije prevodivo. `Hoytovi` inženjeri kompletno su redefinisali i redizajnirali svaki aspekt luka. Dizajnerski cilj za inženjere bio je vrhunska sprava za lov. Da bi se ovo postiglo, postavljena su tri dizajnerska zadatka: znatno smanjiti buku, eliminisati vibracionu energiju i povećati brzinu. Na kraju, `Hoytovi` inženjeri postigli su baš to: proizveli spravu, kod koje svaki deo funkcioniše na najvišem nivou performansi (ikada postignutih kod `Hoytovog` luka). Buka pri pucnju smanjena je za pet decibela, vibraciona energija za 15%, a prosečna brzina strele povećana za preko 10 fita u sekundi. Napravljen je u dve varijante: Trykon 33’’ i Trykon XL 36’’

Ako posmatramo teoretski, prednosti su očigledne: duži i teži riser nudi stabilniji luk. Kraći, lakši i tanji kraci manje su inertni, samim tim i brži. Novi, oštriji Zephyr cam, bez modula za štelovanje natega lakši i brži, sa većom storniranom energijom. Paralelno postavljeni udvojeni kraci, obećavaju tiši i mirniji hitac.
To znači da se ono što teorija proračuna, u dobrom delu ostvari i u praksi.
Dobili smo dobro izbalansiran luk. Stabilan i miran u nategu, dobro leži u ruci, a pritom veoma brz - 309 ft/s (ali ne i svih obećanih 316 ft/s).
Međutim, po I.B.O. standardu 316 ft/s ostvaruje sa nategom dugim 30“ i sa 70# snage, a testirao sam ga sa 28 3/4“ koliko mi je nateg i sa 56# snage, pa je normalno da je brzina manja. Iskreno, poznavajuci `Hoytove` lukove, očekivao sam više, jer manir `Hoytovih` inženjera je da uvek saopšte manju brzinu, kako bi se kupci oduševili kad vide da njihov luk pruža više od obećanog.
Stabilan, miran i precizan

Ovaj komad napravljen je po porudžbini za autora teksta sa determinisanim veličinama (precizna dužina natega, određene snage, boje i sl.). Detaljno sam ga razgledao, izmerio sve merljive parametre od težine, dužine, snage, do preformansi...
Luk je zaista miran, neverovatno tih i veoma stabilan. Lako se dovodi u centar mete i tu ostaje dugo. Možete da nišanite mirno iz doline (u punom nategu, posle maksimalne snage koju prevučete, točkovi vam omoguće silazak u tzv. dolinu gde nemate veliko opterećenje, a tetiva miruje, ne vuče napred) kakvu još nisam iskusio, pri tom na najtvrđem zidu (luk nategnut do kraja) koji možete da zamislite. To dugujemo novom Zephyr camu, kod koga možete da podešavate tvrdoću zida i dužinu doline.
Statički limb deflection od svega 3,5“ i dinamički od 6“ (veoma rasterećeni kraci), daju ovom luku zaista miran hitac, bez stresa. Veoma brzi kraci sa malim momentom inercije, pružaju zadovoljstvo kod gađanja. Utisak da je osetno teži od drugih lukova (iako je realno malo teži, samo 92 g). Mislićete da je razlika veća, jer je znatno kraći, ali ovo povećanje težine pozitivno utiče na gađanje i stabilnost. S obzirom da je namenjen lovu, možete da ga koristite i sa veoma malim (kratkim) stabilizatorom od svega 4“, a da se pri tom odlično ponaša dok nišanite i po ispucavanju strele.

Probao sam luk na svim distancama od tri do 90 m i izvanredno je precizan. I sa veoma teškim strelama ima dovoljno prostora na nišanu, da se nišani i na preko 100 m, što se u praksi ne radi ni u lovu, a ni u metnom streličarstvu (iako sam video snimak, na kome je je lovac Bobby Fromme u British Columbia, gađao medveda sa oko 100 m i probio ga jednom strelom).
Ono što vam se neće dopasti na ovom luku su kablovi, koji se oštećuju na delu kojim klize kroz slider. Kao i gumeni (navacom) utišivači zvuka, koji neće `preživeti` prvih mesec dana sportskog treninga (6000 hitaca). Ovo je lako rešiv problem: nastavite da pucate bez njih. Što se tiče kablova, možete jednostavno da ih zaštitite servingom, na delu koji se tare!
Ovo će biti dragulj u kolekciji zaljubljenika u `Hoyt`. Naravno, ako uspeju da ga nabave!

Tehničke karakteristike
Model
: Trykon 33` i Trykon XL 36`
Proizvodnja: 2006. Salt Lake City, Utah
Masa: 2086 g
Ukupna dužina: 33“
Dužina risera: 25“, refleksan 1.3/4’’
Bbracing hight: 7“
Kraci: XT 500 od 12“ i Zephyr camom, od 65% ili 80% let offa.


Ljubiša UROŠEVIĆ


POKLON KALIBRA: NOVI KATALOG 5.11

Turske sačmarice     

Kombinovane puške Sabatti: Forest i Master     

Karabini HK416 i 417     

Sportski revolveri u kalibru .357 Magnum (1)     

Kineski pištolji     

Ruski Colt M1911     

Metak 7,62x45 i poluautomatska puška VZ.52     

Sačmarska municija na IWA 2006.     

Drugo kolo IPSC Lige Srbije     

Krav Maga: izraelska tehnika borenja     

Improvizovana sredstva za lov     

Britanska uniforma iz 1958.     

8. sajam lova i ribolova Niš 2006.