Koje tekstove u "Kalibru" najradije čitate:
Lovačko oružje
Vojno-policijsko oružje
Noževi
Specijalne jedinice
Lov
Velike bitke
Puška za uzdahe
Lovački karabin Strasser RS05
Karabin direktne akcije, koji je konstruisao čuveni nemački inženjer Horst J.E. Blaser, savim je novo, revolucionarno do sada neviđeno lovačko oružje i pravi hit sajma IWA 2006.

Brojni naši građani, poslovni ljudi i stručnjaci, svake godine posete Nirnberški sajam oružja i opreme IWA. Na sajmu blešti hiljade štandova i desetine hiljada izloženih eksponata, tako da su posetioci u realnoj opasnosti, da ne uoče neki vredan novitet Pogotovo ako oni najelitniji, čiji cilj nije masovna prodaja, namerno (makar i prividno) zaklone udarni novitet. Ekipa `Zastava Arms` iz Kragujevca, koju predvodi direktor magistar Dragoljub Grujović i novinar `Kalibra` mogu da se smatraju najiskusnijim posetiocima IWA, od naših ljudi. Dvadesetogodišnje `nirnberško` iskustvo i najviše mašinsko-tehničko obrazovanje, doprineli su stalnom informisanju između Grujovića i `Kalibra`. Svih dana sajma, obavezno, prvo se postavlja pitanje: `Šta si video interesantno?` Samo zahvaljujući takvom istraživačkom pristupu, ove godine nije nam promakao pravi, konstruktorski hit IWA 2006.

Apsolutni hit IWA 2006
To bi bilo neoprostivo, jer je taj novitet bio poluskriven. Mi oružari, ponekad lako `preletimo` štand, sa lovačkim odelima i `krpicama`. A upravo na štandu koji je držao nemački proizvođač lovne konfekcije `Tusker Cloth Sistem`, među lepim lovačkim zelenim kompletima, krio se, ne preterujemo - dragulj IWA 2006.
Lovački karabin direktne akcije Strasser RS05, koji je konstruisao genijalni nemački inženjer Horst J.E. Blaser, na apsolutnom je vrhu ovogodišnje nirnberške `piramide`. Pročitavši ime konstruktora, već ste pomislili da se radi o nekoj varijanti puške Blaser R93 i - pogrešili ste. Strasser RS05 sasvim je novo, revolucionarno, do sada neviđeno lovačko oružje.

Čim smo napomenuli da je reč o pušci direktne akcije, znači da se repetiranje obavlja pravolinijskim povlačenjem ručice zatvarača: prvo nazad, pa napred. Kratka ručica zatvarača sa velikom kuglicom, smeštena je tačno iznad obarača, tako da je pokret prirodan, jednostavan i po potrebi munjevit. Statističari tvrde da je skoro 30% stanovnika zemlje sa dominantnom levom rukom, i Horst Blaser je i njima omogućio prirodnu upotrebu, ovog lovačkog karabina. Studiozni pristup projektovanju ovog oružja, vidi se iz palete ponuđenih kalibara. Nije se mislilo samo na određenu divljač, već se Strasser pravi u .243 Win, .270 Win, .30-06, 6,5x65 RWS, 7x64, 8x57IS, 9,3x62, standardnim kalibrima. Zastupljena su i tri najpopularnija, `magnum` kalibra: 7 mm Rem. Mag, .300 Win. Mag. i .375 H&H Magnum. Metalni odvojivi okviri sa linijskim rasporedom metaka, primaju tri standardna ili dva `magnum` metka. Naravno, cev je kod standardnih kalibara nešto kraća (56 cm), dok kod `magnuma`, njena dužina iznosi 60 cm.

Strasser RS05 je modularno građeno oružje, koje se sastoji od: sanduka, zatvarača, demontažne okidačke grupe, cevi, okvira, kundaka, podkundaka i montaže optičkog nišana. Univerzalnost nabitnijih podsklopova, omogućava jednostavnu i brzu promenu kalibara.

Vrhunska konstrukciona rešenja

Zatvarač puške sastoji se iz snažnog, masivnog prizmatičnog tela i izmenjive zabravljujuće glave. Zabravljujuća glava nosi u sebi čvrste radijalne zabravljujuće elemente, koji zatvarač i cev drže čvrsto zabravljene, po celom obimu. Dno čaure metka utopljeno je u čelo zatvarača, kao i izvlakač i izbacivač. Kretanjem napred ručicom zatvarača, deluje se na unutrašnju, šuplju polugu sa koničnim vrhom, koja razmiče u polje radijalne zabravljujuće elemente. Prstenasta opruga na njihovom obimu vraća ih u unutrašnji položaj.
Postoje planski bušeni otvori, koji bi u slučaju neželjenog prskanja čaure ili kapisle, odveli u bezbednom pravcu vrele barutne gasove.
Na zadnjoj strani zatvarača postoji dugmetom osigurana komanda, koja služi za otpuštanje-relaksaciju udarnog mehanizma Znači: ručicom zatvarača može da se manipuliše nazad-napred i u cevi je svež metak, uz zapet udarni mehanizam. Tada izviruju čak dva crvena, opominjuća indikatora. Zadnji indikator crvene boje samo se uočava, dok gornji može i u mraku da se napipa.
Pomenuli smo da glava zatvarača, u cilju izmene kalibara može da se menja. Taj zahvat krajnje je jednostavan, pomeranjem malog lučnog segmenta uvis. To zaista može da izvede svaki lovac, bez ikakvih tehničkih predznanja. Da bi se zamenio kalibar oružja, prvenstveno mora da se promeni cev.
Ovde je zamenu cevi Horst Blaser rešio na začuđujući način. Prvo, skidanjem prednje pređice za remnik, skidamo podkundak. Ukazuje nam se na prednjem delu sanduka, jedan hidraulički mini agregat. U ležište umetnemo pripadajući imbus ključ i okrenemo ga tri i po kruga, suprotno od smera kazaljke na časovniku. Unutar ovog hidrauličnog sklopa, popušta hidraulički pritisak ulja i klip koji centrira cev uvlači se, tako da je blagom rotacijom moguće iz sanduka izvući cev. Nalegajuće površine cevi i sanduka do perfekcije su obrađene honovanjem, tako da su zazori, zaista minimalni. Ove površine moraju da budu blago podmazane kvalitetnim retkim uljem, jer je montaža `na suvo` - apsolutno nemoguća. Za utvrđivanje iste ili cevi drugog kalibra u sanduku, neophodno je pomenuti imbus ključ samo okrenuti tri i po puta (do kraja hoda), u smeru kazaljke na satu.

Autor teksta isprobao je ovaj zahvat na sajmu - i verujte, sve je veoma jednostavno. Ta zapanjujuća `hidraulika` na ovoj pušci, nije poslednja Blaserova inovacija.
Udarna grupa obarača skida se sa puške, kao nezavisan podsklop. To što se skida i nije nešto, ali što se jednostavnim pomeranjem male unutrašnje poluge, šteluje sila na obaraču u rasponu od 800 do 2500 grama (0,8 do 2,5 daN), zaista je izuzetno. I to podešavanje moguće je sve po 100 grama (0,1 daN), gore-dole. Ovo nije tek `šminka`. Time se pušci daje vrlo široka upotreba. Od ledenog zimskog lova u debelim rukavicama (2,5 daN), do preciznog `long range` pucanja sa benč rest stola (0,8 daN).

Sa strane sanduka, u prednjem delu nalaze se dva sjajna, metalna, `utopljena` dugmeta. Istovremenim pritiskom palca i kažiprsta na ove komande, simultano vam ispada okvir na dlan. Možete ga dopuniti ili što je bolje, zameniti punim rezervnim, koji imate pripremljen u džepu. Izmena okvira funkcioniše kao `sat`. Nema zapinjanja, iskošenja, sve ide tačno na svoje mesto. Nemojte reći da vam je malo 3+1, +3 metka. I napominjemo: ovde sve ide metal na metal, a ne kao kod ovih 'novih` - plastika na plastiku.

Super Luxus, Luxus, Premium i Standard
Gospodin Blaser je pušku Strasser RS05 opremio mehaničkim nišanima, kojima se nišani po principu `stavljanje tačke na slovo I`. Pravougaoni zarez zadnjeg nišana nadole se nastavlja belom crtom, iste širine kao zarez. Stavljanjem crvenog segmenta mušice na ovu crtu, poravnava se cev sa nišanskom tačkom. Međutim, to je već viđeno. Za pohvalu je nova veza optičkog nišana sa sandukom, po Blaserovoj zamisli. Na sanduku su sa gornje strane utisnuta tri poluloptasta otvora: jedan napred i dva pozadi. U sredini je otvor za zabravljivanje. Nosač optičkog nišana ima odgovarajuće tri kuglice, koje ležu u te otvore.To centrira središnju bravicu u otvoru za zabravljivanje, i samo jednim pokretom polužice, sve opstaje kao granit čvrsto - nepomično. I to za sva vremena, jer habanje površina ne povećava zazore. Za skidanje, tj. postavljanje optičkog nišana dovoljna je, verujte, samo jedna sekunda. E sada, na ovakvu pušku, ipak, ide i neka vrhunska optika.

Puškom Strasser RS05, naravno, nismo pucali. Ali smo se `igrali` i rasklapali je u više navrata. I svaki put bivali sve više oduševljeni. Grujovićeva konstruktorska delegacija, na čelu sa inženjerom Lepojevićem, `po zadatku` je išla da je pregleda, i kod tako iskusnih projektanata - izazvala je uzdahe. Puška radi glatko, skoro bešumno, izuzetno leži u ruci. Izmena okvira je munjevita, pa se neko našalio da `liči na pištolje za IPSC sport`. Sve solidno, temeljno, kao `nekad`.
E, sad vi mislite da je ona enormno skupa. I jeste - cena luksuzne, duboko gravirane varijante, koja se zove Super Luxus je 5000 evra, Standard 2000 evra, Premium i Luxus - 2200, odnosno 2400 evra, što za ovo revolucionarno lovačko oružje, zaista nije mnogo.
Ukoliko vam materijalne mogućnosti dozvoljavaju, kupovinom Strasser RS05, ući ćete u familiju lovačkih karabina ekstra kvaliteta i ekstra mogućnosti.
I samo ime Horsta J.E. Blasera, dovoljna je garancija za to. Ova puška je bez sumnje bila - hit sajma IWA 2006.

Tehničke karakteristike
Tip
: Strasser RS05
Dejstvo: direktna akcija
Kalibar: .243 Win, .270 Win, .308 Win, .30-06, 6,5x65 RWS, 7x64, 8x57IS, 9,3x62, 7 mm Rem. Mag, .300 Win. Mag, .375 H&H Mag.
Dužina cevi: 560, 600 mm
Uk. dužina: 1080, 1120 mm
Masa: 3,1 do 3,3 kg
Kapacitet: 3 std (2 mag.) + 1
Cena: 2000-5000 evra


Vlada MITROVIĆ


POKLON KALIBRA: NOVI KATALOG 5.11

Turske sačmarice     

Kombinovane puške Sabatti: Forest i Master     

Karabini HK416 i 417     

Sportski revolveri u kalibru .357 Magnum (1)     

Kineski pištolji     

Ruski Colt M1911     

Metak 7,62x45 i poluautomatska puška VZ.52     

Sačmarska municija na IWA 2006.     

Drugo kolo IPSC Lige Srbije     

Krav Maga: izraelska tehnika borenja     

Improvizovana sredstva za lov     

Britanska uniforma iz 1958.     

8. sajam lova i ribolova Niš 2006.