Koje tekstove u "Kalibru" najradije čitate:
Lovačko oružje
Vojno-policijsko oružje
Noževi
Specijalne jedinice
Lov
Velike bitke
Samokres u borbenoj eliti
Test: Glock 17 i HS 2000
Procenu koji je od testiranih modela bolji nismo doneli, jer su mišljenja prisutnih neusaglašena. Ali, HS 2000 je svojim izuzetnim potencijalom, dizajnom, kvalitetom i nižom cenom na tržištu SAD ozbiljan konkurent "gloku", najpopularnijem pištolju današnjice

Potpuno je jasno, da se rodonačelnik polimerskih pištolja IV generacije model Glock 17, učvrstio na vodećoj poziciji borbenog oružja 21. veka i postao neka vrsta etalona. Upravo iz tog razloga, novi ambiciozni modeli ostalih proizvođača, traže svoju šansu u uporednim testovima sa njim.

Tragajući stalno za najboljima, testirali smo do sada veliki broj raznih modela, trudeći se da čitaocima prenesemo više svoje utiske, nego apsolutne stavove.
Potpuno svestan činjenice da nije lako napraviti objektivan test , u ovaj najnoviji, kao višegodišnji vlasnik `gloka`, priznajem - ušao sam pomalo navijački.
U poslednje vreme, dosta hvaljeni hrvatski model HS 2000, uprkos svim kvalitetima u koje sam se i lično uverio (pri ranijim kontaktima sa ovim oružjem), nije mi izgledao ka ravnopravan protivnik (uostalom, ni ostalim članovima redakcije).
Uprkos blago subjektivnom stavu, pristupili smo testu krajnje ozbiljno i zainteresovano, posvetivši mu ceo dan na strelištu i 500 metaka kalibra 9 mm Para, sa zrnima FMJ 124 grs (domaćeg proizvođača PPU).
Naravno, uz pomoć prijatelja iz Specijalne antiterorističke jedinice MUP Srbije, koji su sa priličnim interesovanjem pratili naš rad.

HS 2000: kompaktan, kvalitetan i pouzdan
Kao što je već uobičajeno, pištolje smo najpre pažljivo razgledali deo po deo, tražeći sličnosti i razlike, ali i upoređujući njihov opšti kvalitet. Primerci oba modela koje smo koristili na testu, već su dobro ušli u eksploataciju i prema procenama vlasnika, ispalili skoro po 10.000 metaka svaki (iako se to po njima, nikako nije moglo da primeti).
U slučaju HS 2000, već na prvi pogled mogli su da se uoče njegovi aduti. Pre svega, izuzetno kompaktne dimenzije, sa ukupnom dužinom od 178 mm, cev 104 mm i masom 710 g (bez okvira). Zatim tu je i bravljenje, koje je kao i siluetu navlake, pozajmio sa vrhunske SIG-Sauer serije 220. Na ova rešenja ne može da se stavi zamerka, iako je kod HS cev izrađena iz dva dela, odnosno sama cev posebno od bloka brave, koji je kasnije navučen i osiguran štiftom (radi pojeftinjenja proizvodnje).
Ram je naravno polimerski, sa čeličnim usadnikom, kod koga su napravljene prednje vođice navlake i vođica brave, što je prvoklasno rešenje. Sistem okidanja i pasivni sistemi osiguranja već su dobro poznati, ali ih treba posebno prokomentarisati, s obzirom da su prvoklasno rešeni. Iako testirani primerak pripada serijama iz rane proizvodnje (bez indikatora metka u cevi, `glokove` kočnice u obaraču razrezanom uzduž na pola i ulegnuća za palčeve na bočnim stranicama drške), sva rešenja na njemu sjajna su i dovoljna, da se smatra potpuno pouzdanim i sigurnim. Okidanje ovog modela nazvano USA (Ultra Safety Assurance), u suštini slično je `glokovom`, sa udaračem umesto spoljašnjeg oroza.
Razlika je mnogo bolje rešen obarač, što je rezultiralo znatno mekšim i lakšim okidanjem. Hod obarača kod HS nesporno je lakši, kraći i čistiji, bez grebanja, koje je ujedno glavna mana `gloka`. Sigurnosni sistemi ovog modela su standardni sigurnosni blok na udarnoj igli, delimično opuštena udarna opruga, dok se obarač ne povuče i nategne je do maksimuma, i na zadnju stranu rukohvata smeštena automatska kočnica, koja rešenjem podseća na onu sa Colt M1911.

Savremeni koncept oba modela
Od ostalih detalja valja pomenuti odlične, izuzetno kvalitetne, hromirane čelične okvire kapaciteta 15 metaka (dva manje nego kod `gloka`). Snabdeveni su i debelim polimerskim poklopcima, radi lakše manipulacije i zaštite prilikom ispadanja kod prepunjavanja. Okviri su fiksirani u oružje utvrđivačem sa obostranom polugom, koju mogu ravnopravno da koriste i levoruki, što je i veoma bitna prednost u odnosu na `glok`.
Ono što nije naročito dopadljivo je donekle komplikovano rasklapanje, koje zahteva zadržavanje navlake u zadnjem položaju, oslobađanje poluge nagore, kroz prorez na njenoj bočnoj strani, posle čega je tek moguće razdvajanje osnovnih delova (ovo treba posmatrati krajnje uslovno, samo u odnosu na konkurentski `glok`).
U ostalim rešenjima nema bitnijih razlika, tako da estetiku, nišane, finiš, ne moramo posebno da upoređujemo. Svi ovi detalji pažljivo su odrađeni, kvalitetno i sa namerom da korisnicima do kraja olakšaju manipulaciju.

Upoređivanjem osnovnih konstrukcionih rešenja, lako se primeti da su oba modela do krajnjih granica ispratila savremeni koncept: lako, jednostavno i pouzdano. U odnosu na `glok`, model HS 2000 ni najmanje ne zaostaje opštim kvalitetom i minimalnim, mogućim tolerancijama svih pokretnih delova. Posebno naglašavamo završnu kontrolu hrvatskog pištolja koja je izuzetno visoka, svakako mnogo viša nego kod prethodnih modela ove firme.
Ovo se naravno primećuje i u njihovom ponašanju na strelištu.
Pištolj HS 2000 posebno iznenađuje kada ga uzmete u ruke. Balans ovog kompaktnog oružja zaista je sjajan, a rukohvat izuzetno udoban. S obzirom da smo imali staru verziju na raspolaganju, treba očekivati da je nova, sa redizajniranom drškom još bolja, jer je na njoj smanjena i bočna širina rukohvata, u delu iza branika obarača. Iako se stiče utisak da je dizajn `glokovog` rukohvata, poslužio kao uzor za najnovije izmene na dršci HS, mora da se prizna da je rešenje prvoklasno, a delimično ili potpuno preuzimanje tuđih rešenja, danas nije neobično i ne smatra se grehom.
Automatska kočnica potpuno lako klizi u ram, bez tenzije koja bi vam odvukla pažnju, obarač je dobro pozicioniran, tako da je opšti utisak zaista iznenađujuće dobar. Poluga utvrđivača okvira nešto dublje je smeštena, u odnosu na gornju površinu drške, što donekle traži privikavanje u rukovanju, potrebno da bi se okvir oslobodio bez izmene hvata, ali je na ovaj način okvir potpuno zaštićen od slučajnog ispadanja.
Sve u svemu, stiče se utisak da su oba pištolja ozbiljni, pouzdano napravljeni visokoserijski modeli, kod kojih se o svakom rešenju pažljivo razmišljalo.

Precizni i bez zastoja - na strelištu
Na strelištu se pokazalo da kompaktni čvrsti HS 2000, puca jednom rečju - odlično. Uprkos nešto kraćoj nišanskoj liniji i višoj silueti, kontrola je bila izuzetna, a preciznost prvoklasna. Naš poznati konstruktor oružja i vanserijski strelac Ivan Živkov iz Beograda, sa lakoćom je iz ruke dobijao grupe na meti, kod koje se samo po metak ili dva izdvajalo iz jedne proširene rupe, što je zaista odlično. Čak i tako proširene, grupe iz oba pištolja bile su prečnika oko 30-35 mm, što kod oba modela naglašava takmičarsku preciznost, mnogo ozbiljniju od one, koja je potrebna da bi se neko borbeno oružje smatralo upotrebljivim.
Naša pretpostavka da ovakvoj preciznosti HS u prilog ide i zaista fino okidanje, najbolje kod ovakve vrste pištolja, sigurno nije bez osnova. Osim preciznosti, veoma iznenađuje i lakoća kojom se ovaj model kontroliše kod brze paljbe. Uz dobar dizajn rukohvata, odlične nišane i kompaktnost navlake, dobroj kontroli doprinose prijatna, dobro raspoređena masa (nešto veća nego kod `gloka`), ali i povratna opruga montirana na vođicu sa amortizerom.
Baš zahvaljujući ovome, HS 2000 veoma dobro i lako prenosi nišansku sliku sa mete na metu, i pri najvišem režimu paljbe.
Tokom testa, pažljivo smo pratili jos nešto: iako 500 metaka kojima smo raspolagali (i od kojih je skoro cela količina proterana baš kroz cev HS), nije baš najozbiljnija količina municije za procenu pouzdanosti, trebalo bi svakako, konstatovati da sa HS tokom testa nije zabeležen nijedan zastoj. Treba konstatovati da je sve na njemu napravljeno, tako da funkcioniše ubedljivo lako, baš kao i na `gloku`, čije kvalitete ne bi trebalo posebno predstavljati.

HS 2000 u `Springfield Armory`
Hrvatski pištolj HS 2000 u potpunosti je proizvod firme `IM metal` iz Ozilja kod Karlovca. Realizovan je 1999. ali simbolično nazvan Hrvatski samokres 2000 - gde broj označava proizvod za naredni milenijum. Ista firma, koja se danas zove `HS Produkt` i isti inženjerski tim Vuković i Zapčić, stoje i iza prethodna dva hrvatska pištolja PHP (Prvi hrvatski pištolj), s početka 90-ih i HS-95 (odnosno Hrvatski samokres 95), iz 1995. koji se baš nisu pokazali najsjajnije u eksploataciji. Najnoviji i najuspešniji pištolj, od 2001. u SAD proizvodi čuvena američka firma `Springfield Armory`, pod nazivom XD (Extreme Duty), u nizu svih popularnijih borbenih kalibara i u tri konfiguracije: Compact sa cevi od 79 mm, Standard sa cevi od 104 mm i najveći Tactical sa cevi od 130 mm. Danas, samo šest godina od nastanka, ali i posle titule pištolja godine, američke NRA asocijacije za 2003. ovaj pištolj, pre svega u SAD, ali i među vodećim stručnjacima iz celog sveta, važi za jedan od najpopularnijih i najcenjenijih borbenih pištolja IV generacije uopšte.Na kraju, nezahvalnu procenu koji bi od testiranih pištolja mogao da se proglasi za bolji, nismo mogli, ali ni želeli da napravimo, jer su mišljenja prisutnih do kraja ostala neusaglašena, što je i ocena kvaliteta, samo po sebi.
Sigurno je samo to da HS 2000 ima izuzetan potencijal, odličan dizajn i nesumnjiv opšti kvalitet, što ga uz znatno nižu cenu (530 dolara u odnosu na 670 dolara za Glock 17 na tržištu SAD), čini veoma oštrim konkurentom `gloka`, najpopularnijeg pištolja današnjice.

Boris VOJVODIĆ
Čitajte 114. broju Kalibra:

IWA 2006: \\\\\\\\\\\\\\\\"Sajam čuda\\\\\\\\\\\\\\\\" i oružja i \\\\\\\\\\\\\\\"bla bla\\\\\\\\\\\\\\\"

Poluautomatska puška (PPS) 7,9 mm M76     

Automat TDI Kriss Super     

Karabin SOCOM II Springfield Armory     

Revolver Century M100 .45-70 Government     

Ruag Ammunition    

Test: Uberti .44 i Pieta .36    

Kompleti za preživljavanje AMK i Survival INC.   

Rusko terensko vozilo GAZ-3937 i GAZ-39371