Koje tekstove u "Kalibru" najradije čitate:
Lovačko oružje
Vojno-policijsko oružje
Noževi
Specijalne jedinice
Lov
Velike bitke
Start u znaku "Delti"
"Aktavis" kup i 1. kolo IPSC lige Srbije - Niš
Već u 1. kolu, održanom u okviru "Aktavis" kupa, na poligonu kod sela Malča, u blizini Niša, viđena žestoka borba u obe klase. Spasoje Vulević iz Delta SAJ, tek na poslednjem stejdžu izborio prvo mesto u "standardu". Veliki broj takmičara iz Srbije, ali i gostiju iz Bugarske, Makedonije, Crne Gore i Republike Srpske

Nova sezona IPSC lige Srbije, startovala je 1. kolom, koje je održano u okviru "Aktavis" kupa (sponzor Kompanija "Aktavis-Zdravlje" iz Leskovca), 25. i 26. marta, na poligonu kod sela Malča, u blizini Niša.
To je novina, koju je IPSC savez Srbije uveo od ove sezone: takmičenja se održavaju kao kupovi, da bi na njima mogli da učestvuju i stranci, a rezultati strelaca iz Srbije - bodovaće se za domaću ligu.

Dobra organizacija, veliki broj strelaca
Organizator 1. kola bio je Streljački klub GT "Aktavis" iz Leskovca, direktor meča, sekretar kluba Ljubiša Todorović, a glavni sudija Zoran Stamenković iz Niša.
Veliku pomoć u organizaciji, agilni Todorović, i ove godine, imao je u leskovačkom osnovcu Zlatku Todoroviću (pre svega u kompjuterskoj obradi podataka), kao i predsedniku SK GT "Aktavis" Ivanu Janjiću. Prvo kolo planirano je da se održi u Leskovcu, na vojnom poligonu "Sinkovac", na kome su i ranije organizovana takmičenja IPSC, ali Vojska SCG to nije dozvolila, iz bezbednosnih razloga.

Lepo vreme, korektna organizacija, i veliki broj ekipa i takmičara iz Srbije, ali i gostiju iz Bugarske, Makedonije (predsednik IPSC saveza Vasko Staneski), Republike Srpske i Crne Gore - obeležili su 1. kolo i najavili uspešnu sezonu. U divizijama "standard" i "produkcija" takmičilo se 140 strelaca, iz 39 ekipa, a Dušan Medić nastupio je u Openu. Od oružja, upotrebljavani su pištolji "Zastava": modeli 99, 999 i Skorpion, ČZ, Glock, ParaOrdnance, Tanfoglioo... Jedini, ali uporni revolveraš Dejan Milosavljević iz Kruševca, nabavio je novi Smith & Wesson mod. 686, i tako "Zastavin" revolver M83 poslao u "zasluženu penziju".
Milosavljević nije krio radost, jer je sa novim oružjem, postigao bolje rezultate, nego ranije. Naravno, Dušan Medić pucao je iz svog prerađenog Open pištolja... Važno je istaći i da su svi takmičari, imali kvalitetnu zaštitu za oči i uši, i odgovarajuću odeću, sa ispisanim imenima klubova i sponzora.

Žestoka borba u obe klase
Organizator je pripremio sedam sasvim solidnih, ali ne baš maštovitih stejdževa. Koncipirani su tako da je preciznost dominirala nad brzinom, jer mete nisu bile previše udaljene. Na pojedinim stejdževima stvarala se gužva, zbog toga što skvadovi nisu bili najbolje dizajnirani....
Ipak, s obzirom da je ovo 1. kolo, i da su organizatori morali da prevoze stejdževe, posebno pravljene za IPSC poligon Sinkovac, iz Leskovca u Niš - takmičenje je bilo korektno, završeno je na vreme, i nije bilo bilo većih narušavanja bezbednosti. Posebnu zahvalnost, organizatori duguju Kompaniji "Aktavis-Zdravlje", koja je obezbedila kamione za prevoz opreme.

Već u 1. kolu viđena je žestoka borba u obe klase. U "produkciji" i dalje neprikosnoveno vlada Ljubiša Momčilović, dok je u "standardu", Spasoje Vulević (Delta SAJ), tek na poslednjem stejdžu izborio mesto pobednika. "Za vratom" su mu bili Marko Đuković i Dragan Barašin.

Kod dama, koje su se takmičile u “produkciji”, najbolja je bila Maja Jovanović iz Zaječara, ispred Ane Vrbić (Niš), Jelene Savković (Kraljevo) i Jelene Mitrović (Niš).

I juniori su pucali u "produkciji", prvi je bio Jovan Savić ("Policijska akademija"), slede Milutin Medić (KSS "Policajac"), Ivan Paunović i Miladin Ivanović (KSS "Policajac").
Stariji seniori takmičili su se i u "standardu" i "produkciji", a redosled je sledeći: u "standardu", prvi je Zoran Mihajlović (Muš Mobtel), ispred Dragana Niketića ("Naisus"), Ratka Ivanovića i Mališe Markovića.
U "produkciji" najbolje rezultate postigao je Đorđe Stanković (SD "Metak"), drugi Manojlo Keča, treći Slobodan Ilić i četvrti Vlada Mitrović.
Veliki broj takmičara, koji su se posle pet meseci pauze okupili u Nišu, na "Aktavis" kupu i 1. kolu lige Srbije, potvrda je da su se strelci uželeli pucanja, ali i da je interesovanje za IPSC sport u našoj zemlji - sve veće.

Spasoje Vulević, predsednik IPSC saveza Srbije:

Praktično streljaštvo - otvoreno društvo
Spasoje Vulević, predsednik IPSC saveza Srbije, i jedan od naših najiskusnijih i najboljih strelaca, koji puca za tim "Delta SAJ", zadovoljan je kako je proteklo 1. kolo i najavljuje nove aktivnosti, u cilju još veće popularizacije praktičnog streljaštva:

"Osnovni cilj u novoj sezoni je daljnje jačanje našeg takmičenja, ali i balkanskih šampionata, sve u okviru projekta 'praktično streljaštvo - otvoreno društvo'. To proizilazi iz filozofije ovog sporta, i jedan je od razloga, što smo odlučili da takmičenja organizujemo kao kupove, da bi i takmičari iz drugih zemalja, mogli da učestvuju. Tom projektu priključio se i makedonski savez i pozvao nas, da prisustvujemo njihovom svečanom otvaranju, u aprilu. U Podgorici je u septembru seminar za sudije sa prostora nekadašnje SFRJ. Cilj je da naše sudije dobiju odgovarajući sertifikat, pogotovo oni koji znaju engleski jezik, pa da i preko njih, napravimo ulaz na međunarodna takmičenja. Posle toga, očekujemo dolazak predsednika svetske i evropske federacije, koji će da posete Beograd i uvere se da je ovaj sport u izuzetnom usponu kod nas".

- Ove godine je i Evropsko prvenstvo u Grčkoj.
"Na EP u Šatganu, u Grčkoj, imaćemo dve ekipe. Nadam se da će tim Žandarmerije, pod rukovodstvom Branislava Raketića, kapitena reprezentacije, koji će se takmičiti u vojno-policijskom delu, da ostvari dobre rezultate, kao i uvek do sada" istakao je Vulević.

Tim iz Republike Srpske
U Nišu su, kao gosti, nastupili i strelci Kluba Specijalne jedinice policije MUP Republike Srpske, iz Banja Luke: Dragan Dukić, Siniša Galić i Saša Japundža. "Mi smo pioniri ovog sporta u RS, jer smo trenutno jedini klub kod nas, dok u Federaciji BiH ima pet timova. Pozvali su nas prijatelji iz IPSC saveza Srbije i kluba GT 'Aktavis' iz Leskovca i sa zadovoljstvom smo došli, da učimo i stičemo iskustva", rekao nam je Dragan Dukić.

Milan FULURIJA


Čitajte 114. broju Kalibra:

IWA 2006: \\\\\\\\\\\\\\\\"Sajam čuda\\\\\\\\\\\\\\\\" i oružja i \\\\\\\\\\\\\\\"bla bla\\\\\\\\\\\\\\\"

Poluautomatska puška (PPS) 7,9 mm M76     

Automat TDI Kriss Super     

Karabin SOCOM II Springfield Armory     

Revolver Century M100 .45-70 Government     

Ruag Ammunition    

Test: Uberti .44 i Pieta .36    

Kompleti za preživljavanje AMK i Survival INC.   

Rusko terensko vozilo GAZ-3937 i GAZ-39371