Koje tekstove u "Kalibru" najradije čitate:
Lovačko oružje
Vojno-policijsko oružje
Noževi
Specijalne jedinice
Lov
Velike bitke
Lovačke i sportske sačmarice "Breda"
Interesantne italijanke
Italijanska firma, osnovana pre jednog veka, čije je oružje bilo učesnik u dva svetska rata, danas proizvodi veoma kvalitetne i pristupačne, lovačke i sportske sačmarice

Pre više godina, dok su inostrani lovci u većem broju posećivali naša lovišta, zapazili smo jednu interesantnu činjenicu: veliki broj italijanskih lovaca, koristio je poluautomatske sačmarice firme "Breda". Na pitanje zašto baš "Breda", odgovarali su da: "kupovinom ove puške, svaka plaćena lira odlazi na kvalitet, a ne na izvikano poznato ime proizvođača". Tih pušaka kod nas je bilo relativno malo, tako da u praksi to nismo ni proveravali.
Pristupačne i kvalitetne puške
Ali danas, kada je "Kalibar" svake godine prisutan na najvažnijim svetskim oružarskim sajmovima, u prilici smo da se upoznamo sa celokupnom proizvodnom linijom sačmarica "Breda", uočimo njihov visoki kvalitet i približimo ih domaćim lovcima
"Breda" trenutno proizvodi vrlo uspele poluautomatske i bok sačmarice, i to u neverovatno širokoj lepezi. Većina današnjih proizvođača poluautomata na sačmu, opredeljuje se na familiju - jedan tip dejstva, u okviru koga razvijaju različite modele. Međutim, kod "Brede" to nije slučaj. Oni kod inercijalnih poluautomata rade modele Echo, Ermes, Astro i Grizzly sa čak 11 različitih tipova. Na principu pozajmice gasova, "Breda" pravi modele Altair i Mira, u pet različitih verzija. U starom, već pomalo zaboravljenom sistemu dugog trzaja, ova firma proizvodi poluautomate Oro, Argus i Antares. Znači, 19 različitih poluautomata i četiri bok sačmarice Pegaso (dve lovne i po jedna trap i sporting). Ukupno, 23 različite sačmarice trenutno proizvodi "Breda Meccanica Bresciana". Verujte, nije lako da izdvojimo najinteresantnije modele za ovo predstavljanje, ali već znamo šta vole domaći lovci.

Ekskluzivna Breda Echo
Breda Echo
- Najnoviji i najekskluzivniji model. Ova poluautomatska sačmarica radi na principu inercijalnog zatvarača. Taj sistem, koji je proslavio firmu "Benelli", koristi inercijalne sile nastale opaljenjem metka, za rotaciju pokretnog čela zatvarača. Pri ovoj rotaciji, dolazi do odbravljivanja zatvarača i obavljanja ciklusa: izbacivanje čaure i uvođenje novog metka u ležište. Lovci posebno vole poluautomate sa inercijalnim zatvaračem, jer ih je posle lova, najlakše očistiti. Naime, kod pušaka čiji se rad zasniva na principu pozajmice gasova, kroz otvore na cevi sagoreli gasovi odlaze u gasni cilindar i tu deluju na klip i sistem poluga.
Pri tome, dolazi do znatnog prljanja unutrašnjosti oružja. Svaki pedantan lovac, ovakvu pušku posle lova, detaljno će da rasklopi i očisti. Znači, ne samo skinuti i očistiti cev, već kompletnu pušku. Međutim, kod inercijalnih zatvarača - ako je oružje kvalitetno, nema prodora sagorelih gasova iz cevi, u ostale delove puške. Tu je najčešće dovoljno, posle lova samo pažljivo očistiti cev i čelo zatvarača, bez kompletnog rasklapanja oružja. Detaljno čišćenje u tom slučaju radi se par puta tokom sezone, prema potrebi. Današnji inercijalni sistemi, po pouzdanosti dostigli su pozajmicu gasa, tako da se sve više primenjuju. A jeftiniji su za izradu, što je mnogim proizvođačima (naročito u zemljama gde je cena rada visoka), prioritet.
Breda Echo radi se u kalibrima 12 i 20 i dužinama cevi 610, 650, 660 i 700 mm u slug izvedbi ili sa izmenjivim čokovima. Interesantno je da "Breda" radi tri familije izmenjivih čokova, prvenstveno standardne, unutrašnje čokove (internal choke). I to pun - 1 (full), tro-četvrtinski - 0,75 IM (improved modified), polu - 0,5 M (modified), jednočetvrtinski - 0,25 IC (improved cylinder) i cilindrični - 0 CL (cylinder) čok. Pored ovih, postoje i spoljašnji čokovi (ljuick choke), koji se brzo navijaju i menjaju i koji produžavaju cev oružja. Treći "Bredin" tip su "in-out" čokovi koji predstavljaju kombinaciju predhodna dva tipa. Oni se uvrću u navoj unutar cevi, ali svojom drugom polovinom izviruju izvan cevi. Ovaj deo čoka van cevi, uklapa se u spoljašnji prečnik cevi, što vizuelno lepo izgleda.

Masa Brede Echo iznosi 2,95 kg, što je vrlo umereno. Puška ima izuzetno dopadljive linije, koje ukazuju na rad studija za industrijski dizajn.Štitnik obarača je masivni polimerski blok, sa komandama kočnice i cut-off uređaja, utopljenim u profil. Deltoidna poprečna kočnica, ima vidljivo polje koje signalizira otkočenu poziciju. Obarač je, kao kod većine skupljih sačmara - pozlaćen. Orahov kundak i njegovo čekiranje, posebna su priča. Ceo gornji deo vrata kundaka je vrlo neobično, duboko čekiran.

Oznake Echo bronze, silver, black, određuju završnu obradu sanduka (risivera), ovog poluautomata. Znači, bronzani, srebrnasti ili crni finiš, na raspolaganju su kupcima. Cevi su pored vrhunskih materijala (hrom-molibden čelik), unutra honovane i hromirane. A izrađene su postupkom roll-kovanja (roll forged), kojim se dobijaju cevi znatno boljih mehaničkih osobina, od cevi izrađenih bušenjem - rezanjem.
Sam pogled na poluautomat Breda Echo, ukazuje da se radi o oružju gornjeg kvalitetnog razreda. Cenom od 1400 evra u Italiji, jeftiniji je od pušaka i nekih poznatijih imena, a verujte, nije po kvalitetu ispod "njih".

Ermes: laka "radna" puška
Breda Ermes.
Sledeći "Bredin" inercijalni poluautomat je model Ermes. E, tek on i izgledom podseća na "Benelli". Inercijalni zatvarač sa rotacionim čelom i dvodelni risiver, omogućavaju pouzdan rad, uz izuzetno olakšan pristup u unutrašnjost puške, u cilju održavanja. Kod ove puške možete dopreti do udarnog mehanizma sa gornje strane i bez njegovog vađenja iz ležišta. Na raspolaganju su sanduci u srebrnasto-crnoj ili crno-crnoj kombinaciji, bez ili sa (čak i zlatnom), gravurom. Ovaj model se, kao i Echo, radi u kalibrima 12 i 20 i ima kapacitet tubularnog magacina četiri, odnosno sa ograničenjem dva metka. Cevi su dužina 610, 650, 660 i 700 mm, a masa je 2,95 kg. Kao i većina, i Breda Ermes opremljena je pouzdanom cross-bolt poprečnom kočnicom, smeštenom na zadnjem delu štitnika obarača. Ovo je, zaista pouzdana, jednostavna, za održavanje laka radna puška. Ali, vrlo kvalitetna!

Breda Mira je poluautomatska sačmarica, koja radi na najšire primenjivanom, sistemu pozajmice gasova. Italijanski "udešena", lepih oblih linija, predstavlja solidan izbor puške, za lovce koji vole klasiku (a detaljno čišćenje oružja im je zadovoljstvo, a ne teška obaveza).Radi se u istim kalibrima i dužinama cevi (i izborom čokova), kao i predhodni modeli. Ova puška zbog izbora mehanike, ima mekši rad i blaži trzaj od ostalih i preporučujemo je nežnijim lovcima, i pripadnicama lepšeg pola, koje vole lov. Veoma je lagana, sa masom od 2,9 kg.

Breda Oro: Italijansko pakovanje "Bronjninga"
Breda Oro.
Idemo malo u prošlost. Džon Mouzis Brauning je napravio prvi poluautomat na sačmu - čuveni Bronjning Auto 5, daleke 1905. kada je Ernesto Breda osnovao svoju firmu. Princip je bio dugi trzaj cevi i zatvarača. U prvom delu, po opaljenju, cev i zatvarač putuju unazad zajedno, zatim se cev zaustavlja a zatvarač nastavlja sam, pa sve to pojedinačno kreće u početni položaj. Rešenje već zastarelo, ali pouzdano i mnogi ga još vole. I ruski poluautomat MC21 radi na tom principu. Oni stariji, koji vole sve teško - od čelika, ne bi ga menjali ni za jednu drugu pušku. E, pa Breda serije Oro je to, samo u italijanskom pakovanju. Kalibar samo 12, fiksni ili spoljašnji izmenjivi čokovi, 4+1 metak i cevi dužine 650, 625 i 700 mm. Masa je nešto veća zbog čeličnog sanduka i iznosi 3150 g. Kočnica je na desnoj strani sanduka tipa "krilce" i baš podseća na rešenje MC21. Izrada modela Oro je zaista vrhunska, vodilo se računa i o najsitnijim detaljima.
Breda Oro Antares, model koji ima i verziju 12/76 (12 Magnum), što je retko kod ovog sistema poluautomata. "Magnum" kalibar i brzi spoljašnji izmenjivi čokovi, znatno podmlađuju ovu ceo vek staru konstrukciju, koja i danas ima dosta pristalica.
Ovim završavamo upoznavanje sa proizvođačem, čije je oružje bilo učesnik oba svetska rata, i koji danas radi veoma kvalitetne, lovačke i sportske sačmarice. Uvoznici, hoćemo "Bredu"!


Deo giganta "Oto Melara Spa"
Firma "Breda Meccanica Bresciana" osnovana je pre jednog veka - 1905. i nosila je ime vlasnika "Ernesto Breda". Iako je Breša, tj. dolina Val Trompia, centar italijanske industrije oružja, "Breda" je pored svih vrsta naoružanja, proizvodila i brodske motore, termoenergetska postrojenja, lokomotive i ostalu, tešku mašinogradnju. Danas "Breda" ne posluje samostalno, već u okviru finansijskog giganta "Oto Melara Spa". Ali, i dalje je veoma prisutna, u svim nabrojanim delatnostima


Vlada MITROVIĆ