Koje tekstove u "Kalibru" najradije čitate:
Lovačko oružje
Vojno-policijsko oružje
Noževi
Specijalne jedinice
Lov
Velike bitke
Broj 227
aktuelno izdanje
Španski izviđač u balkanskom lovu
Test: Lovačko oružje Bergara

Trgovačka kuća "Balkan Hunter" gospodina Nikole Ivkovića, iz Beograda, dugogodišnjeg lovca i velikog znalca lovačkog oružja, nedavno je povukla odličan poslovni potez godine.Odabrao je i domaćem tržištu ponudio jeftin, a kvalitetan program lovačkog oružja španske firme "Bergara". Neki od ovih modela, već odranije su kod nas prisutni, međutim pravi hit ustvari novi, jeste odlični model lovačkog karabina sa oznakom B-14 Timber (naravno u još nekoliko varijanti, među kojima je i B-14 Sporter i B-14 Forester), koje smo imali prilike da testiramo. Sa neverovatno povoljnim odnosom kvalitet-cena, na testu su ostavili odličan utisak. Gotovo smo sigurni da će predstavljati sjajnu ponudu i pravo osveženje na tržištu. Oružje Bergara je posebno interesantno, kada se u vidu ima da popunjava onaj segment tržišta, za koji je većina domaćih lovaca najviše i zainteresovana - iz nižeg do srednjeg cenovnog raspona.


Oružje sa kvalitetnim potpisom


Čitaoci "Kalibra" su se sa oružjem Bergara upoznali još 2012. godine, kada je take-down model BG-11 i osnovne, jednometne prelamače ovog proizvođača na sajmu IWA 2012, detaljno razgledao i sjajno predstavio naš novinar Vlada Mitrović. Sa najnovijim modelima B-14, iz aktuelne ponude, skoro niko od nas do sada nije imao prilike da se sretne, pa je uz osnovni Timber, bila prilika da isprobamo i sjajni Sporter, ali i jednu od varijanti kip-lauf jednometki, model Scaut. Puške smo uz municiju u odgovarajućem kalibru, dobili zajedno sa jednim primerkom odlične lovačke optike firme "Hawke Sport Optics", model Endurance 30, 3-12x56 LR Dot Reticle (koje takođe na tržištu Srbije zastupa firma "Balkan Hunter"), ali i odgovarajućim zaista prvoklasnim montažama predviđenim upravo za ove modele, o kojima ćemo kasnije reći nešto detaljnije. Zato pre svega nekoliko reči o samom proizvođaču.


Firma "Bergara" je iz istoimenog mesta, smeštenog u pokrajini Baskiji na severu Španije. Tradicija izrade kvalitetnih oružja i cevi je na severu Španije jako duga i duboko ukorenjena. Vekovima unazad, engleski puškari su nabavljali i masovno koristili sirove cevi za puške, koje su nabavljali u ovoj oblasti. Sama firma "Bergara" u evropskim i svetskim razmerama značajan je i priznat proizvođač cevi za vatreno oružje, koje trenutno radi u preko 40 različitih kalibara. Njihove cevi posebno su cenjene i poznate u SAD, gde uživaju odličan ugled. Treba reći da je firma "Bergara" u stvari pravi zanatski esnaf, a ne jedna fabrika, što je krajnje neobično. U suštini reč je o više malih puškarskih radionica i malih fabrika iz ovog mesta, koje su u zajedničkom interesu i radi zauzimanja boljih pozicija na međunarodnom tržištu, objedinili proizvodne procese i sve svoje proizvode ponudili pod jednim zaštićenim imenom. Do pre samo desetak godina, nije postojalo nijedno oružje koje su u ovom mestu individualno proizvodili, a da se na tržištu pojavljivalo pod imenom "Bergara". Proizvodnju su počeli jednometnim kip-lauf puškama u modelima: Apex, Apex Compact, Apex Light i Scout. Dve godine kasnije pojavio se ambiciozni i prilično luksuzni model take down (u delove rasklopivi i multikalibarni) lovačkog karabina, sa nazivom Bergara BX 11 Multicalibre. Znatno komplikovaniji za proizvodnju i sa prilično (za ovu firmu) visokom cenom, bio je lep novitet na tržištu, ali ne dostupan za većinu potencijalnih korisnika skromnijeg budžeta. U firmi "Bergara" su shvatili da pre svega američkim, ali i brojnim evropskim lovcima treba nešto drugo, a to je jednostavan, pouzdan, kvalitetan, precizan i iznad svega cenom pristupačan model i odluka je doneta. Na tržištu se pojavio model B-14, u tri osnovne varijante, koje svaka za sebe predstavljaju sjajan uspeh, a zašto, pokušaćemo da predstavimo čitaocima ovim testom.


Prvo smo razgledali i isprobali model Scaut kompletno izrađen od nerđajućeg AISI 416 čelika. Testirani primerak u sjajnom, mekanom i efikasnom srednjem kalibru .270 Winchester, opremljen je sintetičkim kundakom sa okruglim prorezom za palac (od vrata ka osloncu za rame), kao i debelim gumenim amortizerom na kraju.. Kundak je ofarban kamuflažno u sivo zelenu real tree camo šaru. Metalne površine su matirane finim četkanim finišem, a čitavo oružje je neverovatno jednostavno. Ovo je lagana, jednometna puška, prelamajuće cevi sa spoljašnjim udaračem (orozom). Bravi blokom zavarenim ispod cevi, u koji ulazi poprečni klin iz sanduka. Poluga brave se nalazi u prorezu branika obarača, sa prednje strane i njenim potiskivanjem oslobađa se brava, pa se puška lagano prelama oko osovine spojnice. Jedini sigurnosni mehanizam je sam rep spoljašnjeg oroza sa sigurnosnim međupoložajem. Povlačenjem oroza unazad vrši se zapinjanje mehanizma za okidanje. Samo okidanje je kratko, definisano, jasno i sa korektnom silom povlačenja. Cev (sa navojem i zaštitnom kapicom na ustima cevi), duga je 508 mm, a ukupna masa oružja je 2.800 grama. Ova kratka, lagana i veoma jednostavna puška, nema mehaničke nišane, ali je na njoj fabrički postavljena Mil.Std M-1913 Picatinny šina, pa je postavljanje optičkog nišana sa unapred pripremljenom, odgovarajućom montažom, zaista lak i jednostavan posao, koji se može obaviti za desetak minuta. Toliko je otprilike nama i trebalo, pre nego što smo pušku isprobali na strelištu, sa municijom PPU - zrno SP od 150 grs (9,7 grama). Uz blag trzaj, koji se lako kontroliše puška se pokazala iznenađujuće precizna, s obzirom na jednostavnu i skromnu spoljašnjost. Grupa od pet metaka prečnika 63 mm na 100 metara, znatno prevazilazi neophodnu preciznost potrebnu za uspešan lov ovim oružjem. Svakako prihvatljivo, jeftino i efikasno oružje, za one kojima je to samo alat, ili sprava za eventualnu zaštitu u prirodi.


Fini rad zatvarača


Impresivan utisak na nas su ostavili novi karabini iz serije B-14. Obrtnočepna, repetirajuća oružja, sa zanimljivim rešenjima brave, mehanizma za okidanje i veoma pedantno urađenim finišem, preciznom izradom i ekstra finim radom svih delova, sjajan su izbor u klasi oružja u cenovnom rangu ispod 1.000 evra, s obzirom da na njima bukvalno ništa ne mora da se dorađuje kako bi se njihova funkcija ili estetika unapredili. Izrađuju se od ugljeničnog čelika AISI 4140, sa finišem klasičnim bruniranjem, ili nerđajućeg AISI 416 čelika. Varijanta Timber ima drveni, uljno finiširani orahov kundak, dok Sporter ima crni, sintetički kundak, sa gumenim ulošcima u zonama kontakta sa rukama. Obe verzije se prave sa fiksnim integralnim magacinom (kapacitet zavisi od kalibra) is a finim, podesivim mehanizmom za okidanje (potpuno i izmenljivim kompatibilnim sa onim sa karabina sistema Remington 700). Puške B-14, za sada se izrađuju u kalibrima .308 Win, .243 Win, .270 Win, .30-06, .300 Win. Mag i 7mm Rem. Mag. Testirani primerak, u kalibru .30-06 Springfield, ima cev dužine 610 mm, sa korakom uvijanja 1:10 inča (1:254 mm), i mehaničke nišane opremljene optičkim vlaknima. Puška je ukupno duga 1150 mm, a masa je 3.400 grama. Sam sistem rada ovih pušaka, u suštini je uprošćeni Mausers system, ali sa svim najmodernijim, rešenjima današnjice, u izradi obrtnočepnih karabina. Sanduk je jednostavan, jednodelni, cilindričnog oblika izrađen postupkom mikro livenja čelika. Zatvarač zabravljivljuje preko dva zabravljujuća brega postavljena pod uglom od 180 stepeni. Otklon uvis (za telo zavarene) ručice zatvarača od 90 stepeni pri repetiranju ne izgleda tako veliki zbog njene idealne zakrivljenosti. Sama ručica dodatno bravi zatvarač u zadnjoj zoni, jer spuštena ulazi u preorez na sanduku, što je jedno od najčešće primenjivanih rešenja. Na desnom bravećem bregu, ugrađen je veoma široki (čak 6 mm) zub izvlakača, koji u velikom luku hvata dno čaure. Nasuprot izvlakaču, pod 180 stepeni nalazi se okrugli, opružni izbacivač čaura ili neispaljenih metaka (push feed), sistem, što je rešenje najsličnije onom na američkim Savage puškama. Sve naležuće, ali i ostale površine, najpedantnije su mašinski obrađene na najsavremenijim mašinama. Obradom u najužim tolerancijama, postignut je izuzetno mekani fini rad zatvarača, koji glatko klizi napred i nazad, braveći kao na oružju najviše moguće klase. Udarni mehanizam ima iglu male mase i brz rad, tako da oružje okida bez stresa, jednostavno sjajno, gotovo takmičarski.
Kočnica puške je smeštena na uobičajenom mestu, desno od zatvarača u kundaku (kao na "Zastavinom" karabinu M-70) i blokira obarač. Njeno aktiviranje i oslobađanje je skoro bešumno i dobro definisano, tako da ne ostavlja sumnju da li ste ovu operaciju izveli uspešno. Na zadnjoj strani spojnice zatvarača postoji opipljivi i vizuelno oučljivi indikator napetosti udarnog mehanizma (kraj udarne igle viri unazad).
Kundak, iako u potpunosti mašinski napravljen i čekiran, savršeno je napasovan na sanduk, a uz to u njemu je urađen uliveni bedding (kolevka), od staklom ojačane epoksidne smole. Cev je naravno celom dužinom slobodna, a ergonomski i estetski, kundak zadovoljava i one najprobirljivije. Balans, osećaj u kontaktu ruku sa oružjem, glatko i pouzdano funkcionisanje, sve je na ovoj pušci na nivou najfinijih oružja iz najviše klase. Uz to, u "Balkan Hunteru" su za ovaj model obezbedili i dve vrste precizno urađenih, čeličnih montaža, sa jednodelnom ili dvodelnom šinom i prstenovima svih prečnika i visina, tako da je montaža optike bukvalno dečija igra. Ovo posebno pohvaljujemo kao dobar poslovni potez uz napomenu da bi ovaj primer i ostali trgovci koji uvoze nove i drugačije modele pušaka trebalo da slede, jer je to veliki problem kod budućih korisnika.


Rade lako i glatko


Model Sporter, koji smo takođe probali, napravljen je u kraćem sanduku (sanduk i akcije se rade za sada u dve veličine), u kalibru .243 Winchester, sa cevi dužine 508 mm, sa korakom uvijanja 1:10 inča (1:254 mm), bez mehaničkih nišana i sa navojem, pokrivenim kapicom na ustima. Puška je ukupno duga 1.050 mm, a masa je 3.000 zahvaljujući manjim dimenzijama i sintetičkom kundaku samo 3.000 grama. Zanimljivo je da smo sve tri puške koristili sa istim primerkom optičkog nišana, što dodatno govori o kvalitetu pripremljenih montaža i lakoći njihovog fiksiranja.
Sve ostalo, predstavljalo je pravo zadovoljstvo. Puške rade lako i glatko, okidanje je sjajno, a preciznost i više nego zadovoljavajuća, daleko bolja od one kod većine standardnih lovačkih karabina, koji Bergare cenom prevazilaze i za više od dvostruko, iako to sve treba prihvatiti i sa malo zadrške, s obzirom da smo na raspolaganju imali samo po jednu vrstu municije.


Jednostavno, puške Bergara su sjajan novitet na tržištu Srbije. S obzirom da je ovo fino projektovano, spretno, pouzdano, lepo i precizno oružje, po ovako niskom iznosu danas je teško pronaći po cenama i za duplo većim od onih koje modeli B-14 imaju. Valjda je najbolji sudija o tome koliko je neko oružje zaista uspešno ona želja koja se rodi u nama da ga apsolutno želimo za sebe, odnosno da poželite da ga i sami koristite. Bergara karabiner B-14, lično bih koristio i za lov, ali i za sport.


Preciznost


Model Timber je municijom PPU .30-06, sa zrnom SP od 180 grs (11,7 grama), dao grupu od svega 49 mm, dok je Sporter, u kalibru .243 Winchester imao sa PPU zrnom SP od 90 grs (5,8 grama), grupu od 52 mm, što je takođe sjajno.


Sila okidanja


Na Puške B-14, postavljena je potpuno podesiva obaračka grupa, kakva se koristi i kod vrhunskih sportskih pušaka. Opseg podešavanja sile okidanja obarača se kreće od 0,9 do 1,4 deka njutna (postavljanjem na obaraču tega mase od 900 do 1400 grama).


Boris VOJVODIĆ
Vojin KAĆURIĆ


Broj 227

SVE O ORUŽJU


Steyr AUG Z-Sport     12-13


Benelli Swan concept gun     14-15-16


Kalašnjikov Grupa     18-19-20


Jubilej poluautomatskog pištolja Beretta M1915     22-23


Istorijat prigušivača i njihova primena     29-30-31


Automat United Defense M42     33-34-35


Univerzalna borbena platforma Armata (1)     62-63
RUBRIKE


Uništenje tajnog nuklearnog reaktora Sirije (2)     36-37-38


Naočare Wiley-X     40-41


IPSC klub “Grom”     43


IPSC Felix Romuliana Cup 2015.     44-45


Ručno punjenje karabinske municije (5)     47-48-49


Lov u Južnoj Africi     50-51-52


Lov na divlje svinje     53-54-55


Festival srednjovekovnih veština kod manastira Manasija     59-60-61