Koje tekstove u "Kalibru" najradije čitate:
Lovačko oružje
Vojno-policijsko oružje
Noževi
Specijalne jedinice
Lov
Velike bitke
Broj 135
aktuelno izdanje
Snaga puške u automatu
Uporedni test: SIG 552, Colt M4 i Zastava M92
Testiranje oružja

Piše: Dragan Šaponjić

Savremeno strelište, oružje i oprema, istinski profesionalci posvećeni svom poslu - momci iz SAJ, omogućili su nam da iz prve ruke prenesemo utiske sa uporednog testa tri ultra-kompaktne automatske puške.

Priznajem, kada je trebalo da opišem dešavanja tog novembarskog dana, nisam bio siguran da li pišem o automatima (submachine guns), karabinima (carbines) ili o kompaktnim jurišnim puškama (compact assault rifles). Jer, sve tri klasifikacije se pojavljuju u literaturi, vezanoj za ovu vrstu oružja. Polazna ideja za nastanak ovog oružja nije nova. Još po završetku Prvog svetskog rata uočeno je da pištolji nisu efikasno oružje za rat. Sastavljena je lista specifikacija za laganu pušku s metkom redukovane snage, namenjenu personalu koji nije direktno uključen u borbena dejstva na prvoj liniji fronta. Cela priča je ubrzo zaboravljena, ali uspeh nemačkih padobranskih jedinica na početku Drugog svetskog rata, ukazao je na potrebu zaštite pozadinskih područja. Laka, kratkocevna puška nije imala veliki efikasan domet, ali je bila značajno poboljšanje u odnosu na ono što je moglo da se očekuje, od čoveka delimično obučenog u rukovanju pištoljem. Tako je nastao američki M1 u kalibru .30 US Carbine koji na neki način predstavlja preteču savremenih PDW.

Najuspešnije konstrukcije
Srećom, dobre ideje ne umiru lako, pa se ovom konceptu početkom sedamdesetih godina 20. veka okrenuo i "Colt" sa konstrukcijama CAR-15 Commando i XM-177 koji su "videli" dosta akcije u Vijetnamskom ratu. Vojska SAD je u toku 1994, usvojila skraćeni model Colt 720 pod oznakom M4 i modernizacija tog oružja je proces koji traje do danas. Dosad, ovu ideju je prihvatilo više renomiranih proizvođača u svetu, a mi imamo zadovoljstvo da vas upoznamo sa tri najuspešnije i najrasprostranjenije konstrukcije.
Svako od ovih oružja predstavlja čudnu mešavinu dva sveta: snaga puške spakovana u dimenzije automata. Automat se najčešće definiše kao oružje sa mogućnošću rafalne paljbe koje koristi pištoljski metak.

Colt M4 Commando je najnovije oružje u familiji pušaka M16. U odnosu na osnovnu varijantu, osim dužine, na prvi pogled je razlikuje i odsustvo ručice za nošenje na gornjoj strani sanduka.

SIG-552 Commando je takođe najsvežija verzija famoznog "rols-rojsa" među jurišnim puškama. Iako im je namena ista, konstrukciono se dosta razlikuje od M4. Princip rada u oba slučaja zasniva se na gasnoj pozajmici, ali dok kod M4 gasovi direktno deluju na čelo nosača zatvarača, "sig" koristi gasni cilindar sa klipom kao čuveni "kalašnjikov".

Zastava M92 je domaća varijanta ruskog AK74U. Za razliku od originalne konstrukcije u kalibru 5,45x39 naša M92 se radi u 5,56x45 i 7,62x39. Za test smo izabrali veći kalibar. Razlog za ovu odluku je želja da uživo uporedimo subjektivni osećaj kontrole oružja u odnosu na kalibar 5,56x45. Naime, od početka kampanje u Avganistanu, stižu izveštaji da .223 Rem nema zadovoljavajući potencijal da zaustavi protivnika.

Broj 135

SVE O ORUŽJU
Weatherby sačmarice
Kineske teške snajperske puške     
Francuski borbeni sistemi Felin     
Karabini Ruger Hawkeye M77 African i Alaskan     
Test: Pištolj S&W Model 52 Kalibar .38 Special Wadcutter
Revolver S&W M1917 kalibra .45 ACP     
Test: Custom puška za bench rest takmičenja     
Springfield Armory 10 mm M1911 A1     
Iz oružarskog arhiva: Bayard Mod. 1923 kal. 7,65 mm
Test: vazdušne puške "Diana"

RUBRIKE
Obeležen dan Specijalne antiterorističke jedinice SAJ     
Specijalne operacije Britanaca i Amerikanaca i Iranu i Siriji     
“Bajkal” bez posrednika     
Lov na zeca i fazana     
Francuska prodavnica oružja “Armurerie Maurin"
Bitka kod Staljingrada (I)