Koje tekstove u "Kalibru" najradije čitate:
Lovačko oružje
Vojno-policijsko oružje
Noževi
Specijalne jedinice
Lov
Velike bitke
Broj 135
aktuelno izdanje
Modeli za elitu
Pištolji SIG-Sauer
"SIG-Sauer"

Piše: Vlada Mitrović

Veliki proizvođači oružja iskoristili su Evropsko prvenstvo u IPSC u Francuskoj, za promociju svojih proizvoda. Prostor okružen stejdževima, bio je kao stvoren za izložbene štandove. Tako su se na njima našli skoro svi svetski giganti: švajcarski "Sphinx", španski SPS, češka "Zbrojovka", američki STI, italijanski "Tanfoglio", švajcarsko-nemački "SIG-Sauer"... To je bila odlična prilika da detaljno pregledamo većinu izloženih pištolja. Odlučili smo da vam predstavimo poznatu švajcarsko-nemačku familiju "SIG-Sauer".

Partnerstvo za izvoz
SIG P226 je vrhunski pištolj i uskoro ga u velikom broju uvode u naoružanje američki FBI, kanadska policija, britanska i novozelandska vojska. Tek 1983, pištolji SIG P226 pojavljuju se na civilnom tržištu. Kako švajcarski zakoni ne dozvoljavaju izvoz oružja, rešenje za plasman nađeno je u poslovno-tehničkom sporazumu sa nemačkim "Sauer & Sohn". I to je fabrika velike tradicije, osnovana u Suhlu još 1751. Od 1951, "Sauer & Sohn" nalazi se u nemačkom gradu Ekernfordu. Objedinjeni zajedničkim kapitalom od 2000, svi proizvodi pod imenom "Sauer & Sohn", "SIG-Sauer", "Swiss Arms", "Hammerli", "Blaser" i "Sig Arms" - imaju jednog vlasnika. Pištolji o kojima sada pišemo i koje smo videli u Francuskoj, imaju osnovu u poznatom SIG-Saueru P226. Poznati oružar iz kragujevačke “Zastave”, Božidar Blagojević - Žida, kada je stvarao domaći pištolj CZ 99, za uzor je imao SIG P226.

Časovničar, političar i oficir
SIG su početna slova reči "Swiss Industri Gewehr" i potiče iz organizovane proizvodnje oružja u Švajcarskoj, još sredinom 19. veka. Osnovali su je 1853, Hainrih Mozer, proizvođač satova, Fridrih Pejer političar i Konrad Neher, oficir švajcarske vojske. Na čelu fabrike bio je Fridrih Veterli, konstruktor tada čuvene puške Veterlli mod. 1869. Zahvaljujući stabilnoj politici i neutralnosti Švajcarske, SIG mirno radi i napreduje sve do danas. Godine 1947, sa proizvodne trake silazi čuveni pištolj mod SP-47/8, kasnije nazvan SIG P210. Ovo oružje smatra se najpreciznijim i najkvalitetnijim serijskim pištoljem uopšte. Sredinom sedamdesetih godina prošlog veka odgovarajući na međunarodni konkurs koji su organizovali Nemci za uvođenje novog pištolja, SIG radi poznati model SIG P220 - DA/SA sistema okidanja i jednorednog okvira. Zatim dolazi veliki američki konkurs za zamenu pištolja Colt M1911 i za tu priliku SIG šalje model P226. Iako mnogi tvrde da je SIG bio bolji na testovima, ipak pobeđuje Beretta 92F.

Broj 135

SVE O ORUŽJU
Weatherby sačmarice
Kineske teške snajperske puške     
Francuski borbeni sistemi Felin     
Karabini Ruger Hawkeye M77 African i Alaskan     
Test: Pištolj S&W Model 52 Kalibar .38 Special Wadcutter
Revolver S&W M1917 kalibra .45 ACP     
Test: Custom puška za bench rest takmičenja     
Springfield Armory 10 mm M1911 A1     
Iz oružarskog arhiva: Bayard Mod. 1923 kal. 7,65 mm
Test: vazdušne puške "Diana"

RUBRIKE
Obeležen dan Specijalne antiterorističke jedinice SAJ     
Specijalne operacije Britanaca i Amerikanaca i Iranu i Siriji     
“Bajkal” bez posrednika     
Lov na zeca i fazana     
Francuska prodavnica oružja “Armurerie Maurin"
Bitka kod Staljingrada (I)