Koje tekstove u "Kalibru" najradije čitate:
Lovačko oružje
Vojno-policijsko oružje
Noževi
Specijalne jedinice
Lov
Velike bitke
Broj 134
aktuelno izdanje
Snovi se nekad ostvaruju
Noževi “Rocket Knives”
Kada je reč o noževima, SAD bez ikakve sumnje predstavljaju najbolje tržište na svetu i za kupce i za prodavce. U proteklih tridesetak godina, nožarstvo je izborilo svoje mesto i u savremenoj industriji i u zbirkama bogatih kolekcionara. Samo u SAD osnovano je više specijalizovanih udruženja, čije se članstvo i uticaj šire po celom svetu. A početak je bio daleko skromniji. Nekoliko vrhunskih majstora postavilo je odrednice koje su ostali sledili. Većina poznavalaca slaže se da su četiri “ugaona kamena” u temelju američkog nožarstva William Bill Scagel, Bill Moran, Bo Randall i Bob Loveless (jedini koji je još živ).
Svaki od njih je svojim rešenjima, dizajnom, kvalitetom i tehnološkim inovacijama, doprineo da se na noževe više ne gleda samo kao na puki alat. Zbog toga su njihovi noževi basnoslovno skupi i bez obzira na apsolutnu upotrebljivost, predstavljaju pre svega metu kolekcionara. Za prosečnog ljubitelja koji želi takav nož za pojasom, postoje brojne firme i majstori koji izrađuju više-manje verne kopije ovih legendarnih sečiva. Na žalost, za nas su i oni većinom, daleko od pristupačnih. Ponuda i cenovnik firme “Rocket Knives” iz Granite Shoala u Teksasu, izazivaju nevericu, zato ih sa zadovoljstvom predstavljamo.

Osnovni model je Military Fighter. Nastao je po uzoru na Randal Mod.16 Special Fighter, ali je izrađen bolje, od kvalitetnijih materijala i estetski je doteraniji.
Conceable Military Figfhter - može da se nosi i prikriveno.

Osim legendarnog Randalla, Rob pravi i borbene dvoseklice, koje su proslavile Bob Lovelessa. Ovi elegantni noževi imaju “clip-point” sečiva sa ravno zasečenim vrhom, tako da siluetom podsećaju na klasične “bovije”, iako su dvoseklice celom dužinom.
Uz postoje isto tako privlačni lovački noževi, po početnoj ceni od 105 evra. Kamp noževi uglavnom imaju nešto teža, duža i snažnija sečiva.

Od egzotičnih komada, izdvaja se Avganistanski bodež. Neobično izvijena, 178 mm duga dvosekla oštrica podseća na plameni jezik.

Bogdan RISTIVOJEVIĆ

Broj 134
U ovom broju:
SVE O ORUŽJU
Pištolj SPS Modified 4,5”     
Lovački karabin Smith & Wesson i-Bolt      
Jurišna puška Magpul Masada     
Komplet lovačka puška Flodman Guns     
Francuska puška RSC M1917     
Kombinovani revolver Protector     
Janz lovački revolver     
Puške Howa 1500 Axiom, Remington SPS Tactical i SPS Varmint     
Municija Extreme Shock     
Pištolj Felixteam     
Repariranje starog oružja: Puška TOZ-63     

RUBRIKE
Sajam MILIPOL 2007. u Parizu     
Sniper Cup 2007. u Hamelburgu     
Pancir prsluci švedske kompanije “Active Armour”     
Kraj takmičarske sezone IPSC Lige Srbije     
Takmičenje u Dinamic long range shootingu     
Kolekcionari na sajmu LORIST 2007.     
Lov na vepra kapitalca     
Gorska služba spasavanja Srbije     
Četvrto takmičenje CAS u Beogradu