Koje tekstove u "Kalibru" najradije čitate:
Lovačko oružje
Vojno-policijsko oružje
Noževi
Specijalne jedinice
Lov
Velike bitke
Broj 134
aktuelno izdanje
Jeftina puška za bogate Amere
Test: karabin Stevens Model 200
Stevens Model 200, karabin sa obrtnočepnim zatvaračem, koji smo testirali, u prodavnici u SAD košta skoro kao polovni “Zastavin” karabin u našim radnjama. Na prvi pogled deluje vrlo savremeno. Stevens je kod nas potpuno nepoznato ime, ali ova puška je izašla iz mnogo poznatije firme “Savage”, koja je još 1920. kupila fabriku “Stevens” (koja postoji od 1864.). “Savage”, poznat u svetu po svojim, ne preskupim puškama sa obrtnočepnim zatvaračima izuzetne preciznosti, pre pet godina je pokušao da pokrije tržište najjeftinijih pušaka, upravo modelom Savage 200.

Već drugi pogled na ovo oružje, otkriva mnogo više. Oni koji su navikli na “Zastavine” karabine, biće razočarani. Nigde nema bruniranog finiša na metalu i bez obzira što na akciji nema risova, mat finiš na površini i neobrađene, četvrtaste ivice, vrlo jasno govore o novcu koji je potrebno izdvojiti za ovo oružje. Kundak je sintetički, sive boje, očigledno izrađen livenjem, pomalo klizav na dodir i kao ni akcija, ne zadržava dugo pogled onih naviknutih na kvalitetan drveni kundak. Međutim, čim uzmete pušku u ruku i probate komande, utisak se menja iz osnove. Strelište će potpuno rasplinuti sva predubeđenja.

Kod nas skoro svi pod karabinom podrazumevaju Mauzer, koji je pored neospornih kvaliteta i skup za proizvodnju i održavanje. Stevens, ustvari provereni Savage, predstavlja dokaz da čak ni niska cena, do koje se dolazi optimizacijom i prilagođavanjem dizajna proizvodnom procesu i izostankom ručnog rada visokokvalifikovanih majstora, ne mora da se odrazi na upotrebne kvalitete jednog oružja. Bez obzira na skromni plastični kundak i finiš, ne verujem da bi se našao lovac koji bi odbio da u lovu upotrebi pušku, koja ima gotovo takmičarsku preciznost, a mogućnosti prilagođavanja, da ne pominjemo. Uz malo sreće, možda će jednog dana ovakva puška biti i na našem tržištu.


Tekst i snimci: Bogdan RISTIVOJEVIĆ

Broj 134
U ovom broju:
SVE O ORUŽJU
Pištolj SPS Modified 4,5”     
Lovački karabin Smith & Wesson i-Bolt      
Jurišna puška Magpul Masada     
Komplet lovačka puška Flodman Guns     
Francuska puška RSC M1917     
Kombinovani revolver Protector     
Janz lovački revolver     
Puške Howa 1500 Axiom, Remington SPS Tactical i SPS Varmint     
Municija Extreme Shock     
Pištolj Felixteam     
Repariranje starog oružja: Puška TOZ-63     

RUBRIKE
Sajam MILIPOL 2007. u Parizu     
Sniper Cup 2007. u Hamelburgu     
Pancir prsluci švedske kompanije “Active Armour”     
Kraj takmičarske sezone IPSC Lige Srbije     
Takmičenje u Dinamic long range shootingu     
Kolekcionari na sajmu LORIST 2007.     
Lov na vepra kapitalca     
Gorska služba spasavanja Srbije     
Četvrto takmičenje CAS u Beogradu