Koje tekstove u "Kalibru" najradije čitate:
Lovačko oružje
Vojno-policijsko oružje
Noževi
Specijalne jedinice
Lov
Velike bitke
Broj 174
aktuelno izdanje
Lifting plastičnog velikana
Test: Glock Mod.17 Generation 4
Piše: Boris VOJVODIĆ

Rodonačelnik IV generacije borbenih pištolja, austrijski Glock Mod. 17, trideset godina od nastanka, još uvek važi za jedan od najboljih modela na tržištu. Razvoj pištolja, sa livenim polimerskim ramom, počeo je upravo Glockom 17 (vojna oznaka M-80), 1980, nakon čega se sve i zauvek izmenilo. Zahvaljujući revolucionarnoj konstrukciji, u to vreme, Glock je ubrzo postigao neverovatan uspeh i zauzeo vodeću poziciju na tržistu službenih pištolja IV generacije. Ipak, mnogobrojni kasniji modeli, drugih proizvođača, doneli su neka konstrukciona unapređenja i karakteristike, koje do sada aktuelne generacije pištolja Glock nisu imale.
Zato je "Glock" na prošlogodišnjem Međunarodnom sajmu oružja i opreme u Nirnbergu IWA 2010. promovisao, a sada i na šire tržište pustio novu, unapređenu verziju ovog pištolja. Serija je dobila naziv 4. Generation (četvrta generacija), na kojoj su načinjene ozbiljnije prepravke od nastanka prvog i osnovnog modela. Ubrzo posle promocije, nove pištolje na tržište Srbije, doneo je zvanični uvoznik, firma "DDA Canona" iz Leskovca. Zahvaljujući gospodinu Dejanu Anđelkoviću, jedan primerak pištolja Glock Mod. 17 4G, za potrebe "Kalibra", odmah je donet u bazu SAJ MUP Srbije, radi testiranja i detaljnijeg ispitivanja.

Novi rukohvat
Već na prvi pogled, vidljivo je da je novi model prilagođen najaktuelnijim zahtevima, veoma razmaženog svetskog tržišta, pa nema razloga za sumnju da će u praksi pokazati kvalitet novog favorita, potpuno prilagođenog potrebama korisnika iz 21. veka. Šta sve podrazumevaju izmene načinjene na njemu, najbolje ćemo razumeti, ako se setimo, da je inače dosta hvaljenom Modelu 17, u osnovi zamerano da zbog velikog rukohvata, slabije mogu da ga kontrolišu korisnici sa manjom šakom, posebno kada se u obzir uzme njegova relativno mala masa. Zahvaljujući baš maloj masi, javljao se još jedan problem, a to je primetno slabija kontrola pri brzoj paljbi, nego kod pištolja načinjenih u potpunosti od čelika. Upravo zbog toga, novi Mod. 17 4G je dobio neke bitne izmene, u odnosu na prethodnu liniju pištolja. Pre svega, na novom modelu je izmenjen rukohvat. Osim novog načina čekiranja, nazvanog gruba tekstura (koji se sastoji u potpunom prekrivanju površine drške sitnim oštrim piramidama), uvedena je i izmenljiva zadnja strana rukohvata. Sada na Glocku, kao i kod većine konkurentskih modela, za samo nekoliko minuta, može da se zameni zadnja stranu rukohvata (koja se na mestu utvrđuje poprečnom čivijom), odgovarajućom većom ili manjom, kako bi je u potpunosti prilagodili strelcu. Svaki od tri ponuđena panela smanjuje ili povećava ukupno rastojanje do obarača za 2 mm, a srednji odgovara dimenzijama drške sa prethodnih verzija.

Amortizer u vođici
Sledeća i verovatno najznačajnija izmena, sastoji se u uvođenju dvodelne teleskopske vođice udarne igle, sa dvostruka povratnom oprugom, koja igra ulogu amortizera i smanjuje odskok u daleko većoj meri nego stara, što, pokazalo se kasnije na strelištu i bitno popravlja kontrolu pištolja pri brzoj paljbi. Poznato je da ranije verzije pištolja Glock imaju tendenciju da skaču malo više, a posebno kada u okviru ostane samo nekoliko metaka (što njegovu ionako malu masu, još dodatno smanji). Sa novim amortizerom (čije je uvođenje uslovilo i neznatnu izmenu unutrašnjosti navlake i prednjeg dela rama), uz najtanju zadnju stranu drške, Mod.17 4G se na strelištu pokazao izvrsno. Sada je to, bar po subjektivnom osećaju onih koji su ga probali, daleko mirnije i brže oružje, što u krajnjoj liniji potvrđuju i pogoci na meti. Sa svaka dva vezana metka, dobiju se bar za po 30-40% uže grupe pogodaka, na svim daljinama. To svakako nije mali pomak i sigurno u znatnoj meri briše razlike između modernih, polimerskih i klasičnih, čeličnih pištolja. Nova opruga se na strelištu odlično pokazala, jer osim što ne otežava ručno repetiranje, ne pravi probleme ni tokom gađanja, kakve ovakvi amortizeri pojedinih proizvođača znaju da izazovu. Kao i prethodnici i Mod. 17 4G radi sigurno i pouzdano, ne praveći problem oko vrste i oblika zrna municije koju koristi, što se i očekuje od oružja napravljenog prvenstveno za službenu upotrebu. Jednostavno, navlaka se kreće mekše, ali je čupanje i izbacivanje čaure sigurno i lako, pa je gađanje brzom paljbom sa po dva vezana metka pravo zadovoljstvo. Uzevši u obzir energetski potencijal metka kakav je 9x19 Para, Glock Mod. 17 4G izuzetno udobno leži i dobro podnosi i najbrži režim paljbe, čemu znatno doprinosi i novi, manji, sada perfektno ergonomski rešen rukohvat.

Prilagođene komande
Od ostalih izmena, svakako treba pomenuti i izmenjenu polugu kočnice magacina, koja je dublje postavljena i uvećana, a dodata joj je i nova snažnija opruga. Uz to, kočnicu magacina je sada moguće postaviti i kontra - sa suprotne strane oružja, kada ga koriste levoruki korisnici. Novi, utvrđivač okvira, uslovio je i prosecanje još jednog otvora na okvirima, za zub utvrđivača, pa se sada nalaze sa obe strane. Tako novi okviri mogu da se koriste u starim varijantama Mod. 17, a stari u novim, samo ako je utvrđivač montiran u položaj za dešnjake.
Ne treba mnogo naglašavati da su zadržane sve dobre karakteristike uspešne konstrukcije cele linije pistolja Glock. Konstrukciono, novi Mod. 17 4G je skoro isto, poznato oružje, sa svim standardima koje je "Glock" postavio još kod prve verzije. Bravljenje ovog modela je poznato Browningovo, modifikovano, odnosno tzv. Sigova brava, sa proširenim zadnjim delom cevi, koji ulazi u otvor za izbacivanje čaura i ravna se sa gornjom stranom navlake. Zahvaljujući njemu, uz preciznost i pouzdanost, navlaka ima ravne linije i gornju stranu, pa se kod nišanjenja dobija izuzetna preglednost i dramatično ubrzava pronalaženje nišana.
Navlaka se kreće po čeličnim vođicama, ulivenim u polimerski liveni ram, u koji su, povezani čivijama, smešteni mehanizam, obarač i poluga za zapinjanje. Ukupna dužina oružja ostala je 186 mm, sa cevi dugom 114 mm. Maksimalna širina pištolja nije menjana - 30 mm, a ukupna masa je takođe nepromenjena i iznosi 625 g sa praznim i 905 g sa punim okvirom. Pištolj ima i više nego respektabilni kapacitet sa 17+1 metak sa standardnim okvirom, a dodavanjem plastične ekstenzije, kapacitet se povećava na čak 19+1 metak. Sve ovo svrstava ga u vodeće, među sličnim modelima.
Izuzetna preciznost oružja, beskompromisna pouzdanost, savršena kontrola, lako podnošljiv odskok, mala masa i dimenzije, ali i velika vatrena moć i visok kapacitet okvira, pokazali su se kao kombinacija, zahvaljujući kojoj su pištolji Glock i stekli visok renome, a novi Model 17 4G sigurno će ga i zadržati.

Broj 174
SVE O ORUŽJU

Connecticut Shotgun     
Noviteti: Kel-Tec RMR 30     
IWA 2011. - Lovačko oružje     
Poljska modularna puška MSBS Radon     
IWA 2011. - Kratko oružje     
Nemačka kratka oružja u Prvom svetskom ratu     
Lovački karabini direktne akcije     
SIG Sauer P226 Equinox i P250     
Test: revolver Rem RG-24 i pištolj Erma 552     
Kompaund luk - sa ekscentričnim kružnim polugama

RUBRIKE

Izraelska operacija oslobađanja talaca na aerodromu "Entebe"    
 
Šampionat države u streličarstvu    
 
Centar za osnovnu policijsku obuku   
  
Izbor lovačkog oružja i lov u Rumuniji

IPSC Liga Srbije

Lovstvo u Republici Srpskoj  
   
Krav-maga: odbrana od napadača s nožem    
 
Prvi svetski rat: Kolubarska bitka (2)