Koje tekstove u "Kalibru" najradije čitate:
Lovačko oružje
Vojno-policijsko oružje
Noževi
Specijalne jedinice
Lov
Velike bitke
Broj 173
aktuelno izdanje
Sajam na američki način
Shot Show - Las Vegas 2011.
Svaki odlazak u grad svetlosti i kocke, na Zorana Stojisavljevića ostavlja snažan utisak. Ovaj ugledni srpski preduzetnik, smatra da je način na koji Amerikanci predstavljaju novitete u vojno-policijskoj opremi drugačiji od evropskog.
- Sama koncepcija, odnosno postavka sajma, razlikuje se od čuvene nirnberške IWA. I mesto na kojem se održava sajam u Las Vegasu, veliki hol luksuznog hotela "Venecija", drugačiji je od onog u Nemačkoj. Pored svakog štanda stajale su mlade i atraktivne hostese, a ceo ambijent je spektakularan. Uostalom, onako kako se i očekuje od Amerike - počinje priču Stojisavljević.

Daleki istok osvaja svet
Ponuda vojne, policijske i lovne opreme svake godine je sve atraktivnija i tehnološki savršenija. Tako je bilo i ovog januara (19-21.)
- Uvek me oduševi neki novitet. Uostalom, kako i ne bi, kada na jednom mestu imate više od 1.500 izlagača iz 75 država. Skoro da nema svetske firme i kompanije, koja nema štand na sajmu. Primetio sam, za razliku od predhodnih godina, da je sve više izlagača s Dalekog istoka. Naravno, tu je i veliki broj američkih proizvođača. Međutim, dolazi vreme Kineza. Gotovo da nema proizvoda koji ne prave. Od montaža i dodataka za puške, do uniformi, opasača, intervencijskih šlemova, štitnika. Bilo je i dosta firmi iz Južne Koreje, koje su neprikosnovene u izradi taktičkih lampi.
Prigušivači su u modi
Sajam u Las Vegasu održan je pod sloganom - "Tišina nije kriminal". Po rečima Stojisavljevića, kupovina prigušivača u SAD je slobodna, a na sajmu je viđen veliki broj noviteta za razne tipove oružja.
- Zaista, je bilo mnogo onih koji rade prigušivače. Ne smem da zaboravim, još jedan zanimljiv detalj, a tiče se borbenih šlemova. I tu je tehnoligija otišla predaleko. Pojavila se kaciga sa dodacima, odnosno, tzv. ful fejs - potpuna zaštita lica i glave.
Dillon - zver
Na Zorana, poseban utisak je ostavio višecevni kružni mitraljez Dillon, koga nam je opisao, kao potpunu zver.
- To šta on radi na bojnom polju zaista je neviđeno. Na štandu je mogao da se pogleda film o testiranju, koji pokazuje njegove mogućnosti. Svima je poznato, da je ovaj mitraljez korišćen u Vijetnamskom ratu i to postavljen na helikopter. Ovaj put proizvođač se odlučio da ga stavi na džip, jer Dillon traži podršku struje i pneumatika. Video-zapis prikazuje detalj iz bagdadske četvrti i kritičnu situaciju u kojoj su se našli američki vojnici. Tada Dilon stupa na scenu i rešava problem za nekoliko minuta - navodi Stojisavljević.

Magnumov pronalazak
Zanimalo nas je šta ima novo u svetu odeće i obuće? Naš sagovornik, koji je godinama ekskluzivni zastupnik američke firme 5.11, otkriva da je poznati britanski proizvođač vojnih i policijskih čizama "Magnum", napravio revoluciju u izradi vodonepropusne obuće.
- Prvi novitet koji stiže iz "Magnuma", je model za specijalce, koji ima ojačanja na bočnim stranama za spuštanje niz konopac - fast rop. Drugi pronalazak, koji je daleko važniji, je 100% vodonepropusni materijal. U pitanju su mrežice, odnosno komore, kroz koje ne može da prođe nijedna kapljica. Čizma se stavlja u komoru u kojoj mora da odstoji četiri minuta. Posle ove procedure, kroz nju ne može da prođe nikakva vlaga. Proizvođač je prikazao eksperiment sa cigaretom, koja posle komore, ni pod mlazom vode ne može da se skvasi. Zaista, revolucionaran izum, za koji su dobili i specijalnu nagradu.
5.11 u svakoj prillici
Lider u proizvodnji policijske i taktičke opreme, američki fajf ileven, za razliku od predhodnih sezona, predstavio nove modele, koji mogu da se nose u svakoj prilici.
- To je nova ležerna, odnosno modna varijanta. Nema naglašenog policijskog dizajna, ali su ipak zadržana sva svojstva za rad, kao što su mnogobrojni džepovi i jak materijal. Kod obuće primenjen je nov sistem vezivanja, princip koji se primenjuje kod košarkaških patika. Ono podrazumeva bolje prijanjanje, ili jače pasovanje - ističe Zoran.

Noviteti za specijalce
Ranac za tajne operacije, jakna Kameleon, Cargo panatlone, samo su neki od noviteta koji su izašli iz kompanije 5.11.
- Gotovo je neverovatno, koliko su inovatori i konstruktori u 5.11 bili praktični. U tome i jeste veličina ozbiljnih kompanija, smisliti jednostavnu i upotrebljivu stvar. Nov ranac namenjen je za nošenje kratkog automatskog oružja. U njega je vešto upasovana i torbica, koja može da se nosi oko struka. Jakna Kameleon ima napravljene sisteme za brz prilaz oružje, što je još jedna od pogodnosti za sve one kojima je neophodna za obavljanje posla - tvrdi Zoran Stojisavljević.

Testiranje modela
Većina proizvođača imala je posebne prostorije i sale u kojima su potencijalni kupci mogli da provere oružje i opremu.
- U njima su svakodnevno bila predavanja, prezentacije i seminari. Postojala je i pogodnost testiranja oružja. Mislim da je to sjajna stvar, jer se tako na najbolji mogući način uverite šta zapravo kupujete - otkriva Stojisavljević.
Tradicija duga tri decenije
Sajam naoružanja i opreme Shot Show, osnovala je američka nacionalna pucačka federacija 1979. Sve je počelo u Sent Luisu, a kasnije su se gradovi menjali, San Francisko, Dalas, Hjuston, da bi od 1988, stalno mesto održavanja bio Las Vegas. Po oceni mnogih stručnjaka iz ove oblasti. Šot šou, je najveći sajam na svetu.

Ivan ŽALAC

Broj 173
SVE O ORUŽJU

Pištolji Wilson Combat     
Sačmarica Kel Tec KSG    
Lovačke puške Renato Gamba     
Pištolj Freedom Arms 2008.     
Specijalna puška Bates & Dittus ExD-37   
Univerzalna maskirna šema MultiCam     
Rusko lovačko oružje IŽ Baikal   
Test: Ruger P4 Mark III 22/45     
Sačmarica orozara Pedersoli Wyatt Earp     

Kratki lovački finski noževi     Test: Domaći luk u Hauard Hil stilu    

RUBRIKE

Specijalna jedinica N.O.C.S. policije Italije     Vojna vežba "Ušće 2011."     
Kako sačuvati banke i pošte od pljačkaša     
Pozitivna uloga vuka u prirodi     
Lov na sitnu divljač     
Bivši zastavnik 63.Padobranske brigade Goran Stojanović - Faca     
Kolubarska bitka (I)