Koje tekstove u "Kalibru" najradije čitate:
Lovačko oružje
Vojno-policijsko oružje
Noževi
Specijalne jedinice
Lov
Velike bitke
Broj 125
aktuelno izdanje
SPREMNI ZA SVAKU SITUACIJU
“Kalibar” u bazi Protivterorističke jedinice (PTJ) Žandarmerije u Lipovičkoj šumi
Piše Ivan Žalac
Kompletna oprema nam je u vozilima uvek spakovana. Jedinica je tako koncipirana da može da odgovori na sve moguće zadatke u bilo kom delu Srbije – istikao je prilikom posete komandant PTJ Goran Dragović

Specijalne jedinice srpske policije, danas su udarna igla Ministarstva unutrašnjih poslova u borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma. O akcijama i obračunu sa opasnim bandama i spektakularnim hapšenjima, svedoci smo svakodnevno u sredstvima javnog informisanja. Kako se one planiraju, kako se pripadnici elitnih jedinica pripremaju i kako žive? Reporteri “Kalibra” uspeli su da zabeleže u centru Protiv terorističke jedinice Žandarmerije (PTJ), smeštene u Lipovičkoj šumi nadomak Beograda.

Akcija za ponos
Bezbroj je intervencija koje je imao PTJ. Jedna na koju su ponosni specijalci Žandarmerije je i epizoda u Starim Banovcima...
- Bila je to jedna od najtežih akcija u mojoj karijeri – prepričavao nam je Dragović. - Dobili smo dojavu da opasan kriminalac, koji je već nekoliko puta osuđivan za otimce, u dvorištu kuće u Banovcima, drži muškarca za koga traži otkup. Za nas tu ne bi bilo mnogo problema, jer se sa takvim stvarima nažalost često susrećemo, da sa njim nije bilo i dvogodišnje dete. Cela akcija dobila je potpuno drugu dimenziju, jer smo želeli da mališan bude nepovređen. Posle višesatnog nadmudrivanja sa našim pregovaračkim timom odlučili smo da upadnemo. Na sreću sve se dobro okončalo. Vrhunski odrađen upad, hapšenje otmičara i spašavanje deteta bio je epilog ove drame. Za tu akciju koju smo naravno zabeležili na kameri, kolege iz inostranstva su nam odali počast.

Saradnja sa Francuzima
Specijalci iz Žandaremrije u prijateljskim odnosima su sa čuvenom francsukom jedinicom RAID. Kontakti potoje već pune dve godine, a nedavni seminar koji je održan u centru za obuku u Kuli, na kome su pored instruktora iz RAID, prisustvovale kolege iz Hrvatske, Bosne, Makedonije, Crne Gore i naravno domaćeg SAJ i PTJ samo je početak saradnje jedinica iz regiona.

Broj 125
SVE O ORUŽJU:

Dorađene pumparice Remington 870
Kip-lauf puška KLB84
Dorađen Colt M1873 SAA
Takmičarska puška: Big Little Gun
Nacionalna zbirka MUP Srbije: Španski pištolji Star
Test: Prototip prigušivača pucnja za TRG22
Snajperska puška FNH SPR
Howa 1500 Varminter Supreme
Neubojito oružje ASS: Dodir vreline
Puška Piotti Monaco 3 Extra

RUBRIKE
CSAR Izrael: Jedinica 669