Koje tekstove u "Kalibru" najradije čitate:
Lovačko oružje
Vojno-policijsko oružje
Noževi
Specijalne jedinice
Lov
Velike bitke
Broj 125
aktuelno izdanje
MIRNO ORUŽJE PRECIZAN POGODAK
Test: Kompenzator povratnog trzaja, konstruktora Ivana Živkova
Piše Boris Vojvodić
Kompenzator namenjen oružju kalibra .30 (7,62 mm), u potpunosti rad našeg poznatog konstruktora, koji smo testirali u bazi SAJ, efikasnošću preko 70 posto i minijaturnim dimenzijama - ispred sličnih stranih konstrukcija

Povod za ovaj tekst, je naša nedavna poseta SAJ MUP Republike Srbije na vest, da su uspešno testirali, neverovatno efikasni kompenzator povratnog trzaja za dugocevna oružja. To ne bi bila posebna vest, da novi kompenzator nema preko 70% efikasnosti (za toliko procenata smanjuje povratni trzaj) i da u potpunosti nije rezultat rada našeg konstruktora Ivana Živkova, pripadnika ove jedinice. Uz to, izuzetno minijaturnim dimenzijama, daleko je ispred sličnih stranih konstrukcija, tako da nismo mogli da izdržimo, a da ovu korisnu konstrukciju, praktično ne isprobamo.

IPSC ubrzao razvoj
Pravi pomak i ubrzani razvoj kompenzatora iz četvrte grupe, donelo je popularisanje IPSC takmičenja u svetu i uključivanje u trku najvećih svetskih proizvođača oružja sa jedne i razvoj snajperskih pušaka u okviru vojne industrije sa druge strane, tako da danas postoji niz patentiranih kompenzatora sa efikasnošću od 50% do čak 70%, što je zaista impresivno.

Broj 125
SVE O ORUŽJU:

Dorađene pumparice Remington 870
Kip-lauf puška KLB84
Dorađen Colt M1873 SAA
Takmičarska puška: Big Little Gun
Nacionalna zbirka MUP Srbije: Španski pištolji Star
Test: Prototip prigušivača pucnja za TRG22
Snajperska puška FNH SPR
Howa 1500 Varminter Supreme
Neubojito oružje ASS: Dodir vreline
Puška Piotti Monaco 3 Extra

RUBRIKE
CSAR Izrael: Jedinica 669