Koje tekstove u "Kalibru" najradije čitate:
Lovačko oružje
Vojno-policijsko oružje
Noževi
Specijalne jedinice
Lov
Velike bitke
Broj 163
aktuelno izdanje
Uspešna provera specijalaca
Vežba srpskih bezbednosnih službi na Aerodromu "Nikola Tesla"
Piše: I. ŽALAC
U noći između 4. i 5. maja na pisti beogradske vazdušne luke, izvedena je složena vežba - testiranje sistema bezbednosti Srbije. Redosled i scenario odvijao se u nekoliko faza: najava otmice, pregovori, trijaža i prihvatanje oslobođenih talaca, upad u vazduhoplov, evakuacija i zbrinjavanje putnika...

Svi na jednom mestu
Vežba je u predviđenom obimu prvi put organizovana na osnovu standarda Međunarodne organizacije civilnog vazduhoplovstva i odredbi domaćih propisa.
Uz predstavnike Direktorata civilnog vazduhoplovstva, aerodroma "Nikola Tesla", Crvenog krsta, Agencija za kontrolu letenja Srbije i Crne Gore, vežbu su bez greške izveli pripadnici Ministarstava unutrašnjih poslova i Ministarstva odbrane.
Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić, bio je zadovoljan načinom na koji je vežba "Simulacija otmice aviona" izvedena.
- Prvi put se u Srbiji organizuje vežba ovakvog obima - naveo je ministar Dačić. - Prevashodni cilj joj je bio testiranje sistema bezbednosti države u situacijama terorističke pretnje civilnom vazduhovplovstvu. Ova vežba doprinosi poboljšanju koordinacije i saradnje, kako između domaćih, tako i sa stranim službama bezbednosti. Polazeći od činjenice da organizovani kriminal i terorizam ne poznaju granice, niti nacionalne razlike, preduzeli smo odlučne korake kako bi mu se suprostavili zajedničkom i koordiniranom akcijom policije i drugih bezbednosnih službi iz zemalja regiona - naglasio je Dačić.

Među najboljima u Evropi
Prvi čovek srpske policije, nada se da ovakve vežbe neće postati stvarne.
- Želim da istaknem da Srbija ima najsposobnije antiterorističke jednice u regionu, a možda i u Evropi - zaključio je Dačić.
Direktor Civilnog vazduhoplovstva Nebojša Starčević, uprkos strogim merama, ukratko je izneo plan vežbe i kako je ona bila zamišljena.
- Vežba je imala stvarni scenario i to od dojave kako su naoružani teroristi oteli avion, do njegovog obezbeđivanja na aerodromu kada se spusti, pregovora sa teroristima i na kraju do oslobađanja lica. Ovo nije bila pokazna vežba, kojom medijima treba da prikažemo šta sve znamo i šta sve umemo. Ovo je bila vežba koja ima za cilj da utrenira određene subjekte koji u ovakvim situacijama treba da zajedno učestvuju - rekao je Starčević.

Broj 163
SVE O ORUŽJU
Municija na sajmu IWA 2010. u Nirnbergu     
Innogun Hybrid i Impuls     
Fabarm puške za IPSC: SDASS i SAT 8     
Test: poluautomatski karabini Browning BAR Zenith     
Nemačka snajperska puška Keppeler KS-V     
Heckler & Koch HK MG4 MG4E     
Puška Thompson Center Warlord     
Test: Sturmgewehr 44 (StG44) i municija PPU 7,92X33     
Istorija streličarstva (V): kompozitni rikrv luk (2)     
Preklopni nož Benchmade Onslaught     

RUBRIKE

Specijalna antiteroristička jedinica "Alfa" FSB Rusije     
Dan PTJ  
   
12. Sajam lova i ribolova Niš 2010.

Drugo odeljenje za suzbijanje imovinskih delikata UKP PU Beograd     
Safari Kup 2010 na Malči kod Niša

2. Međunarodni sajam lova i ribolova - Kraguj M 2010.   
  
Lov na trofejne srndaće

Dan Garde VS

Prvi svetski rat: Golgota i vaskrs srpske vojske (I)