Koje tekstove u "Kalibru" najradije čitate:
Lovačko oružje
Vojno-policijsko oružje
Noževi
Specijalne jedinice
Lov
Velike bitke
Broj 163
aktuelno izdanje
Džepni telohranitelj
Pištolj i revolver Smith & Wesson Ultralight Bodyguard
Piše: Dragan ŠAPONJIĆ
Horace Smith i Daniel Wesson, osnovali su davne 1852, kompaniju koja je njihova prezimena zauvek povezala sa svetom oružja. Danas je "Smith & Wesson" oružarski gigant i jedan od vodećih brendova tzv. ručnog oružja, posebno revolvera. Tokom Nirnberškog sajma IWA 2010, posetili smo izložbeni prostor S&W i posebnu pažnju posvetili novitetima koji dolaze iz njihovih proizvodnih pogona. Prvo što nam je privuklo pogled na ogromnom štandu, bio je najnoviji "duet" konkretnog naziva - Ultralight Bodyguard (lagani telohranitelj). Debitovali su u januaru ove godine, na sajmu Shot Show u Las Vegasu, a u prodaji će se naći krajem maja ove godine.
U razgovoru sa Michaelom Goldenom, članom Upravnog odbora S&W, saznali smo da njihovi inženjeri i razvojni menadžment, veliku pažnju poklanjaju sugestijama i preporukama korisnika, pa je tako projektovana i potpuno inovativna linija kompaktnih modela oružja za ličnu bezbednost. Rezultat su dva nova modela: pištolj Bodyguard 380 i revolver Bodyguard 38. Oni trenutno predstavljaju vrhunac onoga što savremena industrija oružja može da ponudi, kao logičan izbor modela kome se u ekstremnim okolnostima poverava odbrana života. Po reakcijama čitalaca stručnih časopisa i interesovanju širom sveta, čini se da je uspeh unapred zagarantovan...

Laserski nišan deo rama
Pištolj Bodyguard 380. Male dimenzije, tanak profil i već na prvi pogled vidljiv napor da se dobije dobra ergonomija, pružaju pištolju Bodyguard 380 sjajnu platformu za jedno samoodbrambeno oružje. Metak kalibra .380 Auto (po kome je i dobio oznaku), u stvari je nama dobro poznati 9x17 Browning ili popularna "kratka devetka". Već decenijama, u SAD za ovaj kalibar smatraju da je na donjoj granici prihvatljive snage za deklarisanu namenu. Ipak, statistika oružanih sukoba na ulicama, pokazala je da ovaj metak ima odličan potencijal i da je u proseku trebalo nešto više od 2,4 metka da zaustavi napadača, što .380 Auto svrstava u isti rang sa daleko potentnijim .40 S&W! Novi Bodyguard 380 ima kapacitet od šest metaka u kvalitetnom, jednorednom, čeličnom okviru sa diskretnim plastičnim produžetkom za mali prst i polimerskim donosačem metka jarke, narandžaste boje. Ram pištolja je izrađen od viskootpornog polimera mat-crne boje i ohrapavljen na kritičnim mestima, tako da pruža siguran hvat, bez rizika od klizanja u šaci. Navlaka i cev su od nerđajućeg čelika, koji je dobio crnu prevlaku od melonita tj. polimerske boje, kojom je eliminisana refleksija svetlosti sa uglačanog metala.
Pištolj ima iznenađujuće dobre fiksne nišane za oružje ove namene, podesive po pravcu, a za korekciju po visini potrebno je promeniti mušicu. Nišani na ovom oružju nude revolucionarnu novinu! Za razliku od do sada ustaljene prakse, da se laserski nišani montiraju kao zaseban modul na/ispod cevi ili kao deo "Crimson Trace" drški, S&W je u saradnji sa "Insight Technology" (poznatim proizvođačem ovih nišana), konstruisao laserski modul kao integralni deo rama oružja. Neposredno iznad štitnika okidača, s obe strane rama, nalazi se okrugli gumirani taster, koji se vrlo lako angažuje kažiprstom desne ili leve ruke. Uključen nišan ima kontinuiran rad, a sledeći pritisak na taster daje pulsirajuću tačku. Još jednom pritegnut, taster isključuje nišan, ukoliko zaboravite da to učinite, uređaj se automatski isključuje posle pet minuta, da bi produžio životni vek baterijama. U kontinuitetu, laser može da radi tri časa.
Oružje odlično leži u ruci, okidanje funkcioniše samo na dvostrukoj akciji. Poluga okidača ima prilično izdašne dimenzije, a veliki štitnik dopušta korišćenje i u zimskim rukavicama. Sila je umerenih 5-6 kg, ali gladak hod i dobra geometrija, doprinose utisku da je okidanje mekše. Sve komande su dobro pozicionirane, pa je rukovanje sigurno i jednostavno, čak i u stresnim situacijama. S leve strane pištolja su poluga za rasklapanje, ustavljač navlake (koja ostaje u zadnjem položaju posle poslednjeg metka) i komanda kočnice. Masivan spoljni izvlakač na levoj strani otvora za izbacivanje čaura, služi i kao indikator da se u ležištu nalazi metak.

Optimalna kombinacija
Revolver Bodyguard 38. Revolveri se s pravom smatraju odličnim rešenjem za trenutnu reakciju na iznenadni napad. Apsolutno pouzdani, koriste snažnu municiju, jednostavni su za upotrebu zbog odsustva bilo kakve kočnice koju treba deaktivirati, a okidanje dvostrukom akcijom je neuporedivo bolje rešeno nego na pištoljima. S&W je još 1952, ponudio kratkocevni revolver džepnog formata sa pet metaka kalibra .38 Special i skrivenim udaračem pod nazivom Centennial, a 1957, izašao je Lightweight Bodyguard. Novi S&W revolver je mešavina odlika oba ova revolvera, ali i još ponečeg... Bodyguard 38 već na prvi pogled pruža optimalnu kombinaciju pouzdanosti, snage, preciznosti i jednostavnosti, nastavljajući tako "rodoslov" praktičnih revolvera za prikriveno nošenje baziranih na najmanjem ramu. Ovoga puta i ram donosi inovacije...
Gornji deo rama je izrađen od jednog komada specijalne legure aluminijuma i nosi uložak cevi od nerđajućeg čelika, kao i doboš od istog materijala kapaciteta pet metaka. Finiš je crni PVD polimer na teflonskoj bazi, koji osigurava dugotrajnost nereflektujuće boje. Ovaj sklop je spojen sa donjim delom rama od ojačanog polimera, na kome je postavljena udobna, jednodelna gumena drška. Silueta revolvera podseća na model Centennial zbog skrivenog udarača, ali postoje i značajne razlike. Na gornjem delu rama, gde se nalazi udarač, novi Bodyguard 38 ima klizno dugme prizmatičnog oblika, umesto klasične komande za oslobađanje doboša. Time je pojednostavljena upotreba levorukim korisnicima i istovremeno izbegnuto bušenje leve strane aluminijumskog rama, koje bi moglo da se odrazi na strukturnu čvrstinu celog sklopa. Novi revolver je predviđen za upotrebu ojačane municije .38 Spl+P (P od power - snaga). Ovaj revolverski metak je po čuvenoj Marshalovoj studiji najefikasnije punjenje za upotrebu protiv čoveka, uz prosečni utrošak od 1,3 metka po zaustavljenom napadaču. Dakle, radi se o ozbiljnom odbrambenom oružju. Okidanje je DAO (Double Action Only), zaista sjajno, u najboljoj tradiciji S&W revolvera. Sve vreme, tokom povlačenja okidača nišani miruju na meti, bez onog sićušnog, ali primetnog skoka u trenutku okidanja. Zadnji nišan je žleb na gornjem delu rama, napred je mušica s kosom rampom učvršćena poprečnom čivijom. Jednostavni i potpuno upotrebljivi. S gornje desne strane rama, iza doboša, nalazi se kućište laserskog nišana koji se aktivira pritiskom na taster, smešten sa gornje strane.
Uključivanje, načini rada, podešavanje/retifikacija, vreme trajanja i napajanje (dve Duracell baterije Mod. 357) isti su za oba oružja. Jedina razlika je u boji nišanske tačke. Trenutno, pištolj ima crveni laserski zrak, dok je kod revolvera boja zelena, ali stručnjaci iz S&W kažu da to nije konačno rešenje. Preciznost oba oružja deklarisana je kao odlična, bez pomenutih veličina ostvarene grupe. Cena ovog revolvera je 625 dolara. To je svota za koju u SAD kupujete snažan revolver punog formata, od istog proizvođača. (I Walther PPK se preko bare prodaje po istoj ceni kao i Glock).
U vezi s tim, često se postavlja pitanje opravdanosti nabavke ovog oružja. Pravo pitanje treba da bude: da li vam je ovakva zaštita potrebna? U našem slučaju: da li možemo da dobijemo potrebne dozvole za nošenje? Ukoliko je odgovor potvrdan, novi modeli Smith&Wesson Bodyguard nude praktična, kvalitetna i upotrebljiva oružja.

Tanji od Walthera PPK
S obzirom da S&W licencno proizvodi i legendarni Walther PPK za američko tržište, nismo odoleli izazovu da direktno uporedimo oba modela. Neverovatno, ali pokazalo se da je novi Bodyguard 380 tanji od PPK za 7,65 mm! Na rukohvatima pištolja, naročito džepnih modela, ovo je rezultat za nevericu. Uz to, sa cenom od prihvatljivih 575 dolara postaje i te kako konkurentan u svom segmentu tržišta, pogotovo što uz dobru ergonomiju, malu masu i kompaktne dimenzije, nudi i fabrički podešen laserski nišan. U ovoj kategoriji oružja, stigao je još jedan pretendent na epitet: savršen izbor za samoodbranu.

Broj 163
SVE O ORUŽJU
Municija na sajmu IWA 2010. u Nirnbergu     
Innogun Hybrid i Impuls     
Fabarm puške za IPSC: SDASS i SAT 8     
Test: poluautomatski karabini Browning BAR Zenith     
Nemačka snajperska puška Keppeler KS-V     
Heckler & Koch HK MG4 MG4E     
Puška Thompson Center Warlord     
Test: Sturmgewehr 44 (StG44) i municija PPU 7,92X33     
Istorija streličarstva (V): kompozitni rikrv luk (2)     
Preklopni nož Benchmade Onslaught     

RUBRIKE

Specijalna antiteroristička jedinica "Alfa" FSB Rusije     
Dan PTJ  
   
12. Sajam lova i ribolova Niš 2010.

Drugo odeljenje za suzbijanje imovinskih delikata UKP PU Beograd     
Safari Kup 2010 na Malči kod Niša

2. Međunarodni sajam lova i ribolova - Kraguj M 2010.   
  
Lov na trofejne srndaće

Dan Garde VS

Prvi svetski rat: Golgota i vaskrs srpske vojske (I)