Koje tekstove u "Kalibru" najradije čitate:
Lovačko oružje
Vojno-policijsko oružje
Noževi
Specijalne jedinice
Lov
Velike bitke
Broj 132
aktuelno izdanje
Vekovi izbrusili sečivo
Norveški noževi “Helle”
Noževi "Helle" prave se starim ručnim metodama i korišćenjem prirodnih materijala, od kojih je najinteresantniji onaj sa drškom od irvasovog roga ili brezovog drveta

Holmedal je selo u regionu Sogn og Frojdane u Norveškoj, okruženo divljom i prelepom prirodom, u kojoj se od pamtiveka pecalo, lovilo, skupljale bobice i pečurke. U staroj kovačnici 1932, braća Steinar i Sigmund Helle, počeli su da prave noževe. Tada niko nije pretpostavio da će ovakav početak dovesti do slave jedne od svetski poznatih fabrika noževa, nazvane po braći - "Helle".
Život u Norveškoj, tridesetih godina prošlog veka je bio prilično lagodan, ali tradicija i veza sa prirodom, nikad se nije napuštala. Veliki deo stanovništva provodio je vreme u prirodi, kampujući, loveći, pecajući, ili skupljajući ono što je vegetacija mogla da pruži, u ovoj severnoj zemlji. Upravo zato su ovi noževi, čiji se dizajn bazirao na tradiciji i prilagođenosti savremenim uslovima i stekli toliku popularnost.

Koncept veran tradiciji
Od početka, noževi “Helle” su pravljeni potpuno u skladu sa starim ručnim metodama, korišćenjem prirodnih materijala za drške i futrole, koje su finiširane sa uljima, onako kako su to Norvežani radili decenijama. Ako pogledamo kompletnu proizvodnu liniju, videćemo da su svi, od prvog do zadnjeg modela, potpuno u skladu sa tradicijom, bez ikakvog upliva modernih dizajnerskih trendova, što uz izuzetan broj noževa koji se proda tokom godine, jasno govori o ispravnosti koncepta i vernosti fabrike tradiciji.

Bogdan RISTIVOJEVIĆ

Broj 132
SVE O ORUŽJU

Sačmarice Kemen

Revolveri S&Nj M629 Sauhatz i M60 Smoll Hunter

Poluautomatska sačmara Vepr-12

Karabin Thompson/Center ICON

Pištolj Campo Giro M1913 i M1913

Poljske snajperske puške Tor 12,7 mm i Bor 7,62 mm

Kombinovane puške Savage 24 i IZH94

Uporedni test: Glock 17 i HS 2000
STI Target Master
Puške Paul Demas iz Sent Etjena


RUBRIKE
Akcija GIGN na aerodromu kod Marseja

IPSC: Kup \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"Feliks Romulijana\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"

4. Evropsko prvenstvo u kaubojskom akcionom gađanju (CAS) - DoT 07.

IPSC: Završeno 16. EP Francuska 2007. - do viđenja u Beogradu 2010.

Lov na jelena lopatara

Oprema za lov u Namibiji