Koje tekstove u "Kalibru" najradije čitate:
Lovačko oružje
Vojno-policijsko oružje
Noževi
Specijalne jedinice
Lov
Velike bitke
Broj 132
aktuelno izdanje
Srbi sa francuskim šarmom
IPSC: Završeno 16. EP Francuska 2007. - do viđenja u Beogradu 2010.
Otvoreno prvenstvo starog kontinenta u praktičnom streljaštvu, održano u francuskom Ševal Blanku, brojilo više od hiljadu strelaca iz 42 zemlje. Srpski takmičai pokazali značajan napredak


U mestu Ševal Blank, na sunčanom jugu Francuske, od 16. do 22. septembra 2007, održano je Evropsko prvenstvo u praktičnom streljaštvu. To je 16. EP po redu, počev od prvog koje je 1979, održano u Briselu.
Krajem pedesetih godina 20. veka na turnirima u Americi (naročito Kaliforniji), počinje da se puca novi, dinamičniji i interesantniji vid streljačkih takmičenja.
Poverenje Beogradu
U obližnjem gradu Kavajon 15. septembra, održana je Generalna skupština svetske IPSC Asocijacije, predsedavao je Nikos Aleksakos iz Kanade, koji je na njenom čelu od 1996. Na Skupštini su učestvovali svi regionalni direktori zemalja članica i svi IRO članovi sudijske organizacije najvišeg nivoa. Ovo ne navodimo slučajno, jer je na Generalnoj skupštini doneta veoma važna odluka: glasovima 15:7 - ZA, odlučeno je da domaćin narednog Evropskog šampionata bude Srbija. Kandidaturu je, pored Srbije istakla i Poljska koja ima 39 miliona stanovnika, članica je Evropske Unije i ima mnogo više registrovanih IPSC strelaca nego Srbija. Naše subjektivno mišljenje je da je ključnu prevagu u glasanju za Srbiju donela najviša ocena organizacije prethodnog Level 3 Delta Kupa koji je krajem avgusta održan u bazi SAJ u Beogradu. Posle samo osam godina postojanja IPSC Srbije, dobili smo organizaciju najjačeg evropskog takmičenja. Sportisti nastavljaju da podižu ugled naše zemlje u svetu.

Rezultati
U subotu 22. septembra, ujutro pucan je atraktivni "shoot-off", u kome je Maja Jovanović stigla do finala, a Ljubiša Momčilović do drugog kola. U openu u "shoot-offu", francuski maher Erik Graufel savladao je Čeha Martina Kameničeka. Istog dana u 18:00, održana je svečanost proglašenja konačnih rezultata.
Srpski strelci su ostvarili zapažene rezultate, koji su značajno bolji nego na prethodnom prvenstvu Evrope.
U produkciji, Maja Jovanović je šesta dama, Ljubiša Momčilović je osmi, Davor Petrović 65, Vladan Mirković 67, a Nebojša Janković 99 od 276 strelaca. Prvak Evrope je Adam Tic iz Češke, drugi Martin Višnji iz Slovačke, a treći Vitalij Kručin iz Rusije.
U standardu je od naših najbolje plasiran Dragan Barašin, na 19 mestu, Marko Đuković je 29, Spasoje Vulević 39, Dragan Bićanin 64 i Dušan Kuveljić 86 od 320 učesnika. Senior u standardu Zoran Mihajlović je 19. od 40 takmičara (preko 50 godina starosti).
U openu je prvi naravno, nedostižni Erik Graufel iz Francuske, iza njega su Španac Horhe Balesteros i Izraelac Saul Kirš.
Ekipno, Srbija je u produkciji zauzela deseto mesto od 21 zemlje, a u standardu smo osmi od 18 reprezentacija.
Među crnogorskim strelcima,najbolje plasirani je Milorad Janjušević 37, Zoran Pajović 100, Krsto Pajović 102, Dragan Klikovac 128 i Vojislav Dragović 132. Među slovenačkim strelcima Martin Humar zauzeo je 30. mesto.

Vlada MITROVIĆ

Broj 132
SVE O ORUŽJU

Sačmarice Kemen

Revolveri S&Nj M629 Sauhatz i M60 Smoll Hunter

Poluautomatska sačmara Vepr-12

Karabin Thompson/Center ICON

Pištolj Campo Giro M1913 i M1913

Poljske snajperske puške Tor 12,7 mm i Bor 7,62 mm

Kombinovane puške Savage 24 i IZH94

Uporedni test: Glock 17 i HS 2000
STI Target Master
Puške Paul Demas iz Sent Etjena


RUBRIKE
Akcija GIGN na aerodromu kod Marseja

IPSC: Kup \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"Feliks Romulijana\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"

4. Evropsko prvenstvo u kaubojskom akcionom gađanju (CAS) - DoT 07.

IPSC: Završeno 16. EP Francuska 2007. - do viđenja u Beogradu 2010.

Lov na jelena lopatara

Oprema za lov u Namibiji