Koje tekstove u "Kalibru" najradije čitate:
Lovačko oružje
Vojno-policijsko oružje
Noževi
Specijalne jedinice
Lov
Velike bitke
Broj 132
aktuelno izdanje
Tako se rađaju “Vukovi”
Puk za specijalne operacije Armije Republike Makedonije
Elitna jedinica osnovana još 1994, već četiri godine deo je antiterorističke koalicije i podrška je američkiim snagama u akciji “Sloboda za Irak”.


Ispred kapije smo vojne kasarne “Ilinden”, nekada 'Maršal Tito” u Skoplju. Na tom istom mestu pre gotovo deceniju i po, bila je smeštena Jugoslovenska narodna armija. Na ogromnom prostoru, među mnogobrojnim objektima, svoje mesto našao je Puk za specijalne operacije Vojske Makedonije. U njegovom sastavu su dve elitne jedinice “Vukovi” i “Rendžeri”. Dočekuje nas komandant jedinice, pukovnik Vladimir Bojmacaliev, sa svojim pomoćnicima. Prvo što nas mole je da im ne slikamo lica i ne pitamo za imena. Poštujemo proceduru. Prilikom upoznavanja sa elitom makedonske vojske, odmah nam je jasno da su u pitanju vrhunski profesionalci.
Portparol Armije Makedonije potpukovnik Mirče Đogoski
Ne gubimo vreme
Ključni čovek koji nam je omogućio da napravimo ekskluzivnu reportažu sa Pukom za specijalne operacije, bio je portparol Armije Makedonije, potpukovnik Mirče Đogoski. Bivši artiljerijski oficir JNA, koji je završio vojnu gimnaziju i akademiju u Beogradu, poslednjih godina usavršavao se na mnogim kursevima Švajcarskoj i Nemačkoj za ovaj posao.
- Makedonska vojska potpuno je profesionalizovana pre dve godine – ističe Đogoski. - Zanimljivo je da vlada veliko interesovanje. Otprilike svakih šest meseci dva do tri kandidata na jedno radno mesto. Mislim da dosta na to utiče i ekonomska situacija, pa se ladi ljudi više opredeljuju za državnu službu.
Po rečima Đogoskog, Armija Makedonije pred ulaskom je u NATO savez.
- To je velika stvar za celokupnu državu. Amerikanci su sa našim stepenom obučenosti veoma zadovoljni i mislim da ćemo ispuniti još neke preostale uslove kako bi se obreli u tom odabranom društvu.
Nedavna poseta načelnika Generalštaba Vojske Srbije, Zdravka Ponoša, bila je konstruktivna i nagovestila saradnju u mnogim oblastima.
- Mi ne gubimo vreme. Želimo sa svima da gradimo dobre međudržavne odnose. Veoma smo zainteresovani za saradnju u vojno medicinskoj oblasti. Mislim da vojci Srbije možemo da prenesemo velika iskustva koja smo stekli učešćem u mirovnim operacijama i u programima Partnerstvo za mir, kao i u transformaciji vojske – istakao je Mirče Đogoski.

Amblem “Vukova”

Štit – predstavlja armijsku, odnosno vojničku pripadnost, a crvena boja označava hrabrost i rešenost (to je jedna od boja Republike Makedonije).

Nož - označava vojsku, a strela predstavlja specijalne jedinice. Žuta boja je boja pravičnosti i velikodušnosti (takođe jedna od boja Republike Makedonije).
Padobran i krilo – prikazuje da je u pitanju padobransko – desantna jedinica, koja koristi avione i helikoptere,

Vuk – simbol Jedinice, označava rešenosta, a boje u kojima je oslikan crna što predstavlja blagorazumnost i bela čast.
Lenta u crvenoj boji na kojoj je natpis “ Semper Etiam Ubiljue Superiores “ je zapravo moto Jedinice “Uvek i svuda prvi”.

Ivan ŽALAC

Broj 132
SVE O ORUŽJU

Sačmarice Kemen

Revolveri S&Nj M629 Sauhatz i M60 Smoll Hunter

Poluautomatska sačmara Vepr-12

Karabin Thompson/Center ICON

Pištolj Campo Giro M1913 i M1913

Poljske snajperske puške Tor 12,7 mm i Bor 7,62 mm

Kombinovane puške Savage 24 i IZH94

Uporedni test: Glock 17 i HS 2000
STI Target Master
Puške Paul Demas iz Sent Etjena


RUBRIKE
Akcija GIGN na aerodromu kod Marseja

IPSC: Kup \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"Feliks Romulijana\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"

4. Evropsko prvenstvo u kaubojskom akcionom gađanju (CAS) - DoT 07.

IPSC: Završeno 16. EP Francuska 2007. - do viđenja u Beogradu 2010.

Lov na jelena lopatara

Oprema za lov u Namibiji