Koje tekstove u "Kalibru" najradije čitate:
Lovačko oružje
Vojno-policijsko oružje
Noževi
Specijalne jedinice
Lov
Velike bitke
Broj 132
aktuelno izdanje
Moć vatrenih mašina
Uporedni test: Borbene sačmarice
Na poligonu SAJ u Batajnici, testirali smo četiri savremena poluautomata i jednu klasičnu "pump-action" sačmaricu iz arsenala ocve elitne jedinice. Poluautomati su se pokazali kao sjajne "mašine", ali kada se radi o životu ili smrti - izabrali bismo Mossberg 500

Prvi svetski rat doneo je do tada neviđena razaranja, milione mrtvih i osakaćenih, upotrebu bojnih otrova, prve tenkove i bombardovanje gradova iz aviona... Carska Nemačka uputila je zvaničan protest Saveznicima zbog upotrebe oružja okarakterisanog kao "krajnje nehumano". Povod je što su američki vojnici tokom rovovskih borbi u Francuskoj, masovno koristili svoje sačmare Njinchester Model 1897. Naravno, protest je odbačen, ali njihova razorna efikasnost naterala je Kajzerov štab na očajnički korak i apel na džentlmensku savest protivnika. Ova repetirka tzv. pumparica za Amerikance je bila logičan izbor. U to vreme, već su imali decenijsko iskustvo u korišćenju pušaka ove konstrukcije i njihov borbeni potencijal bio im je dobro poznat, za razliku od Evropljana. Danas, skoro vek kasnije, niko ne dovodi u pitanje efikasnost i opravdanost prisustva borbene sačmare u naoružanju.
Želeli smo da napravimo uporedni test borbenih sačmara u okolnostima u kojima se ovo oružje najčešće koristi, pa je osmišljen poligon sa kombinacijom metalnih i papirnih meta, koje omogućavaju proveru preciznosti, ali i brzo prenošenje vatre s cilja na cilj, što je od velikog značaja u bliskoj borbi, bez obzira da li je reč o upadu, pružanju vatrene podrške ili defranzivnoj situaciji.
Na raspolaganju smo imali četiri savremena poluautomata, a kao referenca poslužila je jedna klasična "pump-action" sačmara, sa dugim stažom u oružanim formacijama širom sveta:

- Mossberg Mod. 500
- Franchi SPAS 12
- Benelli Super 90 M-1
- Benelli M-3
- Benelli Super 90 M-4.

Dragan ŠAPONJIĆ

Broj 132
SVE O ORUŽJU

Sačmarice Kemen

Revolveri S&Nj M629 Sauhatz i M60 Smoll Hunter

Poluautomatska sačmara Vepr-12

Karabin Thompson/Center ICON

Pištolj Campo Giro M1913 i M1913

Poljske snajperske puške Tor 12,7 mm i Bor 7,62 mm

Kombinovane puške Savage 24 i IZH94

Uporedni test: Glock 17 i HS 2000
STI Target Master
Puške Paul Demas iz Sent Etjena


RUBRIKE
Akcija GIGN na aerodromu kod Marseja

IPSC: Kup \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"Feliks Romulijana\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"

4. Evropsko prvenstvo u kaubojskom akcionom gađanju (CAS) - DoT 07.

IPSC: Završeno 16. EP Francuska 2007. - do viđenja u Beogradu 2010.

Lov na jelena lopatara

Oprema za lov u Namibiji