Koje tekstove u "Kalibru" najradije čitate:
Lovačko oružje
Vojno-policijsko oružje
Noževi
Specijalne jedinice
Lov
Velike bitke
Broj 143
aktuelno izdanje
Revolver Smith & Wesson Mod.25 .45 Target
Teret Slave
Smith & Wesson

Jednostavni, pouzdani, kompaktni kao i municija velike zaustavne moći, samo su neke od karakteristika, koje mogu da se pripišu revolverima "Smith & Wesson". Slavu ove firme, širili su neki od velikoserijskih modela u službenoj upotrebi, a u čiji se kvalitet, kroz decenije eksploatacije uverio veliki broj korisnika u SAD i širom sveta.

Tako je ove godine lansiran najnoviji, S&W Model No. 22-4, kopija remek-dela revolverske industrije iz 1950. - perioda njenog najvećeg procvata. Težak i veliki, revolver je bio namenjen službenoj upotrebi, a po opštem kvalitetu i karakteristikama, spadao je u oružja visoke klase. Nastao je u vreme, kada je razvoj modernog revolverskog mehanizma u "Smith & Wessonu" već davno bio okončan. Iz osnovnog modernog revolvera, Military & Police Model 1902, u periodu od 1904, do 1908, za potrebe vojske SAD, razvijen je veliki i snažan model Hand Ejector US Service u kalibru .45 Long Colt.

Ipak vojska se odlučila za pištolj Colt M1911, kalibra .45 ACP, tako da ovaj revolver, uprkos sjajnim osobinama, nije imao sreću i ubrzo ga je zamenio danas dobro poznati Model No.17, skoro indentičnih karakteristika, sem što je razvijen za, tada već službeni, pištoljski metak .45 ACP. Ovaj šestometni revolver, punio se sa po dva polumesečasta držača, sa po tri metka. S obzirom da nemaju izbačen obod na dnu čaure, meci .45 ACP bi bez ovih držača propadali kroz doboš. Popularnost koju je stekao je bila znak rukovodstvu fabrike da nastave sa proizvodnjom Modela No.17 i posle rata. Tako je na tržište izbačen Model 22, njegova modernizovana i osvežena varijanta, u skladu sa estetskim i taktičkim merilima onog vremena.

Novi, vojni Model No. 22 je šestometni revolver, u tada najvećem "N" ramu, standardizovanom 1935. godine (uvođenjem Modela No.27 i metka .357 Magnum). Revolver je zadržao metak .45 ACP/.45 Auto-Rim, ali su na njemu komore bušene tako da su bez punjača od čeličnog lima u doboš mogli da se smeste i jedan i drugi metak. Ovaj veliki i jednostavan revolver, bio je decenijama toliko popularan, da je upravo ove godine, fabrika rešila da ponovo pokrene njegovu proizvodnju, ali samo sa cevi od 4 inča (102 mm) sa šest polja i žlebova i desnim korakom uvijanja.

Jedna od novina, koju originalni revolver nije imao, je unutrašnja sigurnosna brava, pomoću koje oružje može da se učini neupotrebljivim neautorizovanom korisniku, sa otvorom za ključ iznad kočnice doboša, sa leve strane rama.
Ovo šestometno oružje je u potpunosti od ugljeničnog čelika, mašinski ispoliranog i sjajno-plavo brunirog. Ukupne dimenzije su 238x44x132 mm i ima masu od 1027 g, što ga čini veoma kompaktnim oružjem, kada je u pitanju kalibar .45 ACP.
Univerzalni .45

Kasnije, tokom rata, razvijen je i metak .45 Auto-Rim, indentičnih balističkih karakteristika, samo sa izbačenom ivicom, uobičajenom za revolversku municiju.
U to vreme najbolji mogući spoj efikasnog metka i pouzdane revolverske konstrukcije, učinio je ovaj model izuzetno popularnim, pa je i dugo posle Prvog svetskog rata korišćen kao samoodbrambeno, streljačko i službeno, a zatim i kao sporedno ručno oružje čak i tokom Drugog svetskog rata.

Boris VOJVODIĆ

Broj 143

SVE O ORUŽJU

Test: Karabini BSA CF2, Parker Hale, Winchester 70
Snajperska puška Vigilance VR1 PSR     
Snajperi u urbanim uslovima
MK pištolj Protec-22
Borbene sačmarice Mossberg
Japanska vojnička puška Arisaka
Sportska bokerica Marocchi 100     
Kratko oružje u Prvom svetskom ratu
Hologramski nišani
Lovački noževi iz serijske proizvodnje

* * * * *

RUBRIKE
Sajam naoružanja i vojne opreme EUROSATORY 2008
Rat na Kavkazu: Sukob Rusije i Gruzije za Južnu Osetiju
Centar za usavršavanje kadrova Vojne službe bezbednosti
“Kalibar” u poseti “LU Beograd” i poznatom Pančevačkom ritu
Petar Topoljski iz Niša umetnički graver lovačkog oružja i noževa
Drugi svetski rat: Desant kod Arnhema (I deo)