Koje tekstove u "Kalibru" najradije čitate:
Lovačko oružje
Vojno-policijsko oružje
Noževi
Specijalne jedinice
Lov
Velike bitke
Broj 280
aktuelno izdanje
Učenje od najboljih
EG CZ Shooting Academy

Prvi mesec nove godine za strelce "EG CZ Shooting Academy" bio je intenzivan i prepun događaja. Zato krenimo redom, da vidimo gde su sve vrhunski takmičari ove ugledne akademije bili... Svakako najzanimljivija bila je zvanična poseta najvećem svetskom sajmu oružja Shot Show u Las Vegasu, na kome su pored oficijalnog dela, učestvovali na USSL meču, a potom i držanje IPSC kursa u mestu Mesquite.


Uz ove aktivnosti, članovi ove streljačke ekipe bili su uključeni u snimanje promotivnog materijala za dve čuvene kompanije "Amscor" municiju i "Dillon Precision" fabriku i njihov proizvod, presu za punjenje municije.


Sve podređeno strelcima


Program je bio izuzetno naporan, ali se isplatio jer je obezbedio nove sponzore za "EG CZ akademiju", a ujedno otvorio nove mogućnosti za treninge na teritoriji SAD i Azije.


Svakako najčešće pitanje po povratku u Srbiju je bilo kakvi su nam utisci? Kako je bilo"? Mislim da bi se svi ljubitelji oružja i sportskog streljaštva složili u mojoj jednoj rečenici: mi ne živimo u pogrešnoj zemlji, mi živimo na pogrešnom kontinentu! Naravno, odmah da razjasnim, ovde govorimo isključivo o sportu i odnosu države prema ljubiteljima oružja, sportskim strelcima, lovcima i ostalim vlasnicima oružja.
Na strelištu Pro Gun Club, država Nevada održano je dvodnevno vikend takmičenje u okviru "United Shooting Sports Leagues" USSL. Za mene je ovo bilo nešto novo, jer sam se prvi put susreo sa ovakvim vidom takmičenja. Trebalo mi je malo vremena kako bi se moja percepcija prilagodila na novi oblik meta, bodovni zona i načina bodovanja.


"United Shooting Sports Leagues" USSL obuhvata takmičenja u pištolju UPL, multi gun UML, puška URL i sa metalnim metama USL. Koriste se šestougaone mete koje imaju centralnu bodovnu zonu A, i zone C i D oko nje. Bodovanje je slično kao u IDPA. Na ukupno vreme dodaju se kazneni poeni. Svaki miss se kažnjava sa +2 sekunde, procedura +6 sekundi, a zone C i D sa po +0.25 i 0.75 sec. Bodovanje je isto i za Minor i Major kategorije oružja. Dizajn poligona je prilagođen brzom pucanju tako da su mete bile uglavnom do 10 metara, sa kombinacijom metala. Pucalo se šest dugih poligona, tokom dva dana.


Za one koji dovoljno ne znaju o Ericu, samo da naglasim da je u pitanju sportista koji je sve u životu podredio sportu i taj rad i posvećenost ga čine jedinstvenim u svetu. Naše poznanstvo dugo je godinama, a meni je posebna čast što sam uspeo da uđem u njegov tim kao jedini instruktor "EG CZ akademije".


Pored poznavanja problematike IPSC i kako bi kursevi bili što kvalitetnije sprovedeni potrebno je veliko poznavanje metodologije prezentacije trening materijala. Veoma bitan segment je i analiza polaznika ovakvih pucačkih seminara, odnosno treninga. O samom kvalitetu ove Akademije, dovoljno govori podatak da se treninzi koje vodi Grauffel zakazuju i po godinu dana unapred.


Rad u EG CZ akademiji pruža mi zaista veliko profesionalno zadovoljstvo, ali i veliku odgovornost. U ovoj takmičarskoj sezoni očekuju nas brojni kursevi u Evropi, Americi i Aziji, a tu je i prvenstvo sveta u Tajlandu krajem godine. Biće ovo naporna i nadam se uspešna godina!


Tekst i slike: Ljubiša MOMČILOVIĆ


Broj 280

SVE O ORUŽJU


Snajperka Ulfberht                              
Test MK pištolj Beretta M9_22LR                    
Sajam Shot Show 2020.                         
Filipinski revolver RIA AL 3.1                    
Remington sačmarica M870 i karabin M700               
Primenjena balistika: Korišćenje balističkih softvera          
Uporedni test refleksnih nišana                    
Italijanski puškomitraljez Breda 30                    
Fiksni noževi Cold Steel                         

RUBRIKE


Noviteti                                        
Specijalci VS Kobre                              
EG CZ Shooting Academy                         
Aktuelno: Propisi o oružju i municiji                    
Lov na divokozu u Rumuniji                         
Bezbednost u lovu                                   
Kraj sezone lova na divlje svinje                    
27. “Lov na bakarnu lisicu" u Kamenovu               
Streličarski sajmovi ATA, Kalamazoo                    
Vozilo opšte namene JLTV                         
Zippo upaljači                                   
Novogodišnji Tiron kup 2020.