Koje tekstove u "Kalibru" najradije čitate:
Lovačko oružje
Vojno-policijsko oružje
Noževi
Specijalne jedinice
Lov
Velike bitke
Broj 280
aktuelno izdanje
Svetska oaza oružja
Sajam Shot Show 2020.

Četrdeset i drugi tradiocionalni sajam oružja, municije i raznovrsne prateće opreme je posetilo više od šezdeset hiljada zainteresovanih, koji su na oko dve i po hiljade štandova mogli da proprate novitete i proizvodnu paletu svetske produkcije. Prijatelji "Kalibra" Oleg Volk i Džon Bibi su nam preneli utiske o najzanimljivijim artiklima, dok smo deo podataka dobili od organizacije NSSF, pa se tako mogu sumirati utisci o ovogodišnjem sajmu Shot Show.


Čak i za puko nabrajanje izloženih modela bilo bi potrebno utrošiti sve stranice naše revije, zbog toga ćemo se fokusirati samo na ono što je najvažnije...


Posebna klijentela


Prisutni proizvođači očigledno pomno prate i analiziraju potencijalno tržište u (prvenstveno) Sjedinjenim Američkim Državama, pa se prema tim parametrima kreira ponuda. Ma koliko se NRA bunio u vezi sa tamošnjim propisima, SAD su još uvek svetska oaza zaljubljenika koji mogu da u skladu sa svojim mogućnostima konzumiraju strast prema vatrenom oružju. Fabrike su ispravno procenile kako se proizvodni asortiman mora prilagoditi željama i potrebama šarolike populacije. Na primer, za razliku od Evrope, kratkocevno oružje tamo ne kupuju i ne koriste samo osobe koje smatraju da im je bezbednost ugrožena ili sportski strelci, već ogroman broj rekreativaca koji vole da u sopstvenoj režiji ispale neuporedivo više municije no što se može i zamisliti.


Promocija novog Glocka


Posrnuli gigant "Colt" je obnovio produkciju svog najčuvenijeg DA modela Python u verziji od nerđajućeg čelika, s cevima dužine 4,25 i šest inča. Primetno je ojačanje gornje strane rama u predelu gde je postavljen zadnji nišan, fabričke specifikacije barataju podatkom od 30 odsto više materijala nego što je to bio slučaj sa tim delom na primercima koji su prestali da se proizvode 2005. godine.


Prema očekivanjima, najviše interesovanja kada je upriličen "range day", tokom kojeg se mogu isprobati noviteti aktuelne produkcije, bilo je za novi pištolj Glok 44 u kalibru .22 LR. Posle više ili manje uspešnih konverzija, inženjeri razvoja austrijske fabrike odučili su da prihvate izazov i tržištu ponude ono što se dugo očekivalo.
Na ovom novom modelu, polimer je ugrađen i u navlaku, što je rezultiralo ukupnom masom od samo 415 grama. Kapacitet okvira je 10 metaka, a spoljne dimenzije odgovaraju modelu G19. Prema rečima naših sagovornika, pištolji su odlično funkcionisali sa različitom komercijalnom municijom, a isprobalo se mnoštvo strelaca. Kada bude dostupan na našem tržištu, sa zadovoljstvom ćemo isprobati detaljnije ovaj model.


Tekst: Milan Milanović
Foto: Oleg Volk i NSSF


Broj 280

SVE O ORUŽJU


Snajperka Ulfberht                              
Test MK pištolj Beretta M9_22LR                    
Sajam Shot Show 2020.                         
Filipinski revolver RIA AL 3.1                    
Remington sačmarica M870 i karabin M700               
Primenjena balistika: Korišćenje balističkih softvera          
Uporedni test refleksnih nišana                    
Italijanski puškomitraljez Breda 30                    
Fiksni noževi Cold Steel                         

RUBRIKE


Noviteti                                        
Specijalci VS Kobre                              
EG CZ Shooting Academy                         
Aktuelno: Propisi o oružju i municiji                    
Lov na divokozu u Rumuniji                         
Bezbednost u lovu                                   
Kraj sezone lova na divlje svinje                    
27. “Lov na bakarnu lisicu" u Kamenovu               
Streličarski sajmovi ATA, Kalamazoo                    
Vozilo opšte namene JLTV                         
Zippo upaljači                                   
Novogodišnji Tiron kup 2020.