Koje tekstove u "Kalibru" najradije čitate:
Lovačko oružje
Vojno-policijsko oružje
Noževi
Specijalne jedinice
Lov
Velike bitke
Broj 277
aktuelno izdanje
Ana Živkov nova sportska zvezda
Streljaštvo u krvi

Za vikend, 26.10.2019. u bazi SAJ održano je još jedno long range streljačko takmičenje pod nazivom "LRS Delta 2019." koje je okupilo veći broj dokazanih strelaca iz naše zemlje ali i iz okruženja. Nastupali su ekipno i pojedinačno, na daljinama od 100 i 300 metara po propozicijama međunarodnih F class takmičenja. U zavisnosti od oružja, i kalibra, strelci su podeljeni u dve divizije - Tactical/Target Rifle i Open.


Kao i godinama unazad, nadmetanje je proteklo u sjajnoj, prijateljskoj atmosferi uz dobru organizaciju, pa mnogi učesnici ovakav događaj vide prvenstveno kao sjajnu priliku za druženje sa ljudima koji dele istu strast. Naravno, ne izostaje ni međusobno odmeravanje streljačkih sposobnosti ali i razmena iskustava, mišljenja i ideja.
Za nas je posebno zadovoljstvo da predstavimo novu sportiskinju koja se već neko vreme uspešno bavi ovom disciplinom. Reč je o devojci koja je pre nepune četiri godine zakoračila u vode dalekometnog streljaštva i načinila impresivan niz uspeha na kojem bi mogli da joj pozavide mnogi sa znatno dužim sportskim stažom.


Ana Živkov je simpatična brineta, ima 26 godina, po profesiji je filolog, ali je sebe "pronašla" u streljaštvu. To verovatno nije slučajnost jer je Anin otac takođe aktivan strelac i čovek koji je čitav svoj radni vek posvetio oružju. Kao šef Razvojnog tima za oružje u okviru SAJ, Ivan Živkov je poznat kao vrhunski majstor za custom dorade oružja i "otac" je više uspešnih konstrukcija različitog oružja za specifične namene. Naša revija je u više navrata pisala o tome. Očigledno je da se ljubav prema oružju i streljačkom sportu prenela i na ćerku Anu.


Prošle godine, u Makedoniji, Ana je bila najuspešniji strelac na turniru i uzela je medalje u disiplinama na 100, 200 i 300 metara. Ovoga puta, u Batajnici, Ana je jedini takmičar iz Srbije sa medaljom u pojedinačnoj konkurenciji. Osvojila je zlato na 100 metara i srebrnu medalju u ekipnoj konkurenciji na istoj daljini. Uspeh je tim veći ako uzmete u obzir da na ovom jakom takmičenju nastupaju vrhunski strelci iz specijalnih jedinica više država kao i dugogodišnji takmičari u sportskom streljaštvu. Bravo Ana!


Ova vrsta takmičenja je u dobroj meri i tehnička disciplina gde "bez alata nema ni zanata". Ana već izvesno vreme nastupa sa puškom koja je rezultat rada i iskustva njenog oca Ivana. Reč je o teškom, takmičarskom oružju kalibra 6 mm BR (Bench Rest), sa cevi pune konture dugom 650 mm i korakom uvijanja od 203 mm, naravno specijalni kundak i potpuno podesiv okidač se podrazumevaju, baš kao i odgovarajuća optika. Ipak, sve je to tek uslov za uspeh jer "boj ne bije"...


Sigurni smo da će Ana i ubuduće svojim uspesima učiniti ponosnim i svog oca i sve nas koji volimo streljaštvo. Samo napred!


tekst i slike: Dragan ŠAPONJIĆ


Broj 277

Naslovna strana


Foto Ninoslav Trifunović i Ljubiša Momčilović

SVE O ORUŽJU


Dvocevka Holland & Holland                         04-07

Pištolj IWI Masada                                          10-11

Nemačka jurišna puška Haenel                        18-20

Dvocevne sačmarice Zastava M75 i M80        22-24

Automat Beretta PM-12                                   26-28

Pripreme za lov oružjem skromne kinetičke energije     29-32

Ruski legendarni finka nož                               56-59


RUBRIKE


Noviteti                                                                            08

Ana Živkov nova sportska zvezda                                   12

Analiza dalekometnog streljaštva                                    14-16

Propisi o oružju                                                                25

Tajne preživljavanja - Vreće za spavanje i svetiljke       34-39

Pomorski muzej u Amsterdamu                                     40-42

Državno prvenstvo u praktičnom streljaštvu                  44-45

Lov u Češkoj na muflona, lopatara i sika jelena             46-47

Tradicionalni turnir "Nesalomivi 2019."                         50-51

Lov u Sibiru                                                                     52-55