Koje tekstove u "Kalibru" najradije čitate:
Lovačko oružje
Vojno-policijsko oružje
Noževi
Specijalne jedinice
Lov
Velike bitke
Broj 277
aktuelno izdanje
Pištolj IWI Masada
Majstorsko prilagođavanje

Od svog osnivanja, moderna jevrejska država nalazi se u neprekidnoj borbenoj gotovosti. Sopstvena proizvodnja oružja u tim uslovima predstavlja jedan od uslova opstanka. "Israel Weapon Industry" (skraćeno IWI), stekla je dobru reputaciju naročito kada je reč o streljačkom oružju.


Iako Izraelci nikada nisu uveli u naoružanje neku svoju, originalnu konstrukciju, pokazali su se kao pravi majstori da usavrše određene modele i prilagode ih svojim potrebama. Tako je bilo sa čuvenim AK koji je nakon prerade postao "Galil", najpoznatiji češki pištolj je dobio dekoker i drugačiju siluetu pa je nazvan "Jericho", a kompilacija različitih rešenja sa pušaka bullpup sistema pod imenom "Tavor" prodaje se u celom svetu. Ovaj način poslovanja pokazao se kao veoma uspešan jer u dobroj meri štedi vreme i sredstva za razvoj koristeći se u praksi dokazanim rešenjima, a određene izmene donose novi kvalitet oružju koje više ne predstavlja tek puku kopiju svog uzora (što opet ima značaja i kada je reč o patentnim pravima).


Unapređena modularnost


Prošle godine, IWI je predstavio svoj novi pištolj sa zvučnim imenom Masada. Odmah posle prezentacije noviteta mogli su se čuti komentari da je reč o "izraelskom Glocku". Ali, to je pogrešna i paušalna ocena. Jer, IWI Masada je ipak nešto više od rezultata prostog kopiranja. A evo o čemu je reč:


Masada pripada trenutno preovlađujućem trendu velikokalibarskih pištolja sa unutrašnjim udaračem i polimerskim ramom. Sigurnosni sistem takođe u dobroj meri odgovara rešenju sa Glocka jer objedinjuje uređaj koji sprečava opaljenje ako okidač nije povučen do kraja kao i sigurnosni jezičak u repu okidača (nešto većih dimenzija u odnosu na austrijski uzor). Još jedna sličnost je hladno kovana cev sa poligonalnim profilom i desnim korakom uvijanja od 254 mm kao i povratna opruga pravougaonog preseka.


Ram je polimerski, sa ulivenom picatinny šinom u prednjem donjem delu, veoma velikim štitnikom okidača, udobno zaobljenim konturama drške i prijatnom površinskom teksturom. Izmenjivi segmenti zadnjeg dela rukohvata u tri veličine, dopuštaju svakome da odabere optimalnu konfiguraciju. Na dnu rukohvata, sa bočnih strana nalaze se trouglasti useci koji u kombinaciji sa posebno profilisanim dnom okvira pomažu da se u slučaju zastoja/zaglavljivanja okviri izvuku čvrstim hvatom i snažnim povlačenjem.


Sve komande su obostrane i lako dostupne, uključujući dugme za izmenu okvira, ustavljač navlake, polužice za rasklapanje i polugu (opcione) manuelne kočnice. Pritom, maksimalna širina rama je za samo dva milimetra veća nego kod Glock 17/19. Ali, suštinska razlika leži u činjenici da je Masadin ram modularne konstrukcije koja najviše podseća na SIG P-320 sa čeličnim umetkom koji objedinjuje okidački mehanizam i vođice po kojima se kreće navlaka. To je "srce" usadnika dok je polimerski odlivak jeftin, zamenski deo koji se već nudi u četiri boje (crna, siva, zelena i bež), a u planu je proširenje ponude sa ramovima u više formata gde je dovoljno skinuti navlaku i premestiti modul u drugi odlivak rukohvata da bi se dobio drugačiji pištolj. Upravo ova modularnost predstavlja dodatni kvalitet u odnosu na Glock.
Navlaka je klasično izrađena, prizmatične forme sa urezima za sigurniji hvat pri repetiranju i u prednjoj zoni. Široka kandža izvlakača pomaže da se utvrdi dali je metak u cevi a ravna gornja površina olakšava brzo nišanjenje. Mehančki nišani su niski i široki, prilagođeni borbenoj upotrebi, sa tri kontrastne tačke. Ispred zadnjeg nišana, sa dva "torx" šrafa pričvršćena je demontažna pločica. Njenim uklanjanjem dobija se ravna površina na koju se mogu montirati savremeni kompaktni refleksni nišani. Uz Masadu dolaze i četiri montažne pločice na koje se mogu postaviti neki od najpopularnijih modela Trijicona, Leupolda ili HoloSun kolimatora.


Nerešen rezultat


Po masi i dimenzijama, kao i kapacitetu od 17 metaka u (zasada jedinom) kalibru 9 mm Para, Masada je praktično izjednačena sa austrijskim modelom. Tokom proteklih godinu dana ponovljeni su mnogi testovi u kojima su vršena poređenja ova dva modela. Preciznost je odlična iako u proseku Glock ostvaruje marginalno bolji učinak. Opet, Masada "više voli" teža zrna koja su sve popularniji izbor za službenu upotrebu i samoodbranu. Pouzdanost je na nivou deklarisanih vrednosti, što znači da su ispoštovani (visoki) vojni standardi. Okidanje se kreće u rasponu od 2,5 do 3,1 kg uz jasno definisanu tačku okidanja i dobar reset za umerenim hodom.


U kompletu, novi IWI model niti u jednom segmentu nije nadmašen od strane Glocka. Ali, nije ga ni pobedio. Da li je to uspeh? Imate novo oružje nastalo na bazi četrdesetak godina starog uzora koga nije prevazišao. Sa druge strane, Masada nudi unapređenu ergonomiju, modularnu konstrukciju i nimalo zanemarivu razliku u ceni. Jer, izraelski pištolj sa tri okvira, insertima za dršku i četiri montažne pločice za optiku u SAD košta samo 480 dolara što je nekih 200 dolara manje u odnosu na Glock. Dovoljno za refleksni nišan ili lampu sa laserom, futrolu ili termine na strelištu. Ono što je najveća prednost austrijskog pištolja istovremeno mu je i mana.


Dokazana rešenja prisutna već decenijama uz sitne, kozmetičke izmene razmaženim korisnicima željnim noviteta deluju dosadno. Dakle, da li je izraelski pištolj bolji od Glocka? Ne znamo, ali do sada nema ni razloga za pomisao da je lošiji. Kao i drugi komadi oružja iz IWI pogona, sigurno će se izboriti za mesto pod suncem. I to u prilično jakoj konkurenciji.


Dragan ŠAPONJIĆ
foto: Israel Weapon Industry


Broj 277

Naslovna strana


Foto Ninoslav Trifunović i Ljubiša Momčilović

SVE O ORUŽJU


Dvocevka Holland & Holland                         04-07

Pištolj IWI Masada                                          10-11

Nemačka jurišna puška Haenel                        18-20

Dvocevne sačmarice Zastava M75 i M80        22-24

Automat Beretta PM-12                                   26-28

Pripreme za lov oružjem skromne kinetičke energije     29-32

Ruski legendarni finka nož                               56-59


RUBRIKE


Noviteti                                                                            08

Ana Živkov nova sportska zvezda                                   12

Analiza dalekometnog streljaštva                                    14-16

Propisi o oružju                                                                25

Tajne preživljavanja - Vreće za spavanje i svetiljke       34-39

Pomorski muzej u Amsterdamu                                     40-42

Državno prvenstvo u praktičnom streljaštvu                  44-45

Lov u Češkoj na muflona, lopatara i sika jelena             46-47

Tradicionalni turnir "Nesalomivi 2019."                         50-51

Lov u Sibiru                                                                     52-55