Koje tekstove u "Kalibru" najradije čitate:
Lovačko oružje
Vojno-policijsko oružje
Noževi
Specijalne jedinice
Lov
Velike bitke
Broj 275
aktuelno izdanje
Zasluženo odlikovan
Test karabina Sauer S202 Take Down

Nemački proizvođač oružja "Sauer" već 268 godina je prisutan na svetskoj oružarskoj sceni. Do sada smo mnogo puta u našoj reviji opisivali oružja sa oznakom "J.P.Sauer & Sohn". Zahvaljujući gospodinu Jandriji Martiću, direktoru firme "Royal Wolf" iz Kraljeva, koji nam je ustupio svoju pušku na celodnevno testiranje, bili smo u prilici da do detalja prikažemo "Sauerov" karabin S202 Take Down. Ovu pušku je svojevremeno ugledni nemački časopis "Jager", odlikovao priznanjem "Zlatni vepar" za 2009. godinu.


Familija karabina Sauer 202 nastala je 1994. godine, a tek petnaestak godina kasnije proizvedena je njihova rasklopiva varijanta Take Down, sa brzom izmenom cevi i rasklapanjem bez upotrebe alata. Iako smo o ovom karabinu već pisali, prilika da ga sa mnogo municije isprobamo na strelištu i detaljno upoznamo, do sada nam se nije ostvarila.


Upoznavanje sa S202


Izvorno obrtnočepni karabin Sauer 202 Take Down radi se u familiji kalibara medium, koju čine: 6,5x55; .270 W; .25-06; 7x64; .30-06; 8x57 IS; 9,3x62. Magnum familuju čine kalibri 6,5x68; .270 Weath. Mag; 7 mm Rem. Mag; .300 Win. Mag, a posebno ide kalibar .458 Lott. Ovaj naš karabin koji smo dobili od direktora Martića, ima cev kalibra 6,5x68 i 8x68 S. Ovo je naručilac puške mudro odabrao jer za oba ova kalibra ide jedan zatvarač iz familije magnum. Sauer Take Down kod promene familije (grupe) kalibara zahteva i novi zatvarač za razliku od Blasera, gde se menjaju samo čela zatvarača.


Puška koju smo upoznali ima čelični sanduk, a zabravljivanje se obavlja direktno u cevi, ne u sanduku. Bravljenje obavljaju bregovi raspoređeni u dva reda po tri, gradeći međusobne uglove od 120 stepeni. Telo zatvarača je prečnika 21,2 mm, čelo je upušteno 4 mm da bi dno čaure bilo zaštićeno, a zub izvlakača je širok 3,5 mm. Okrugli opružni izbacivač čaura je sa suprotne strane. Ručica zatvarača je od čelika, a cilindrično telo zatvarača je finiširano postupkom poznatim pod imenom "tuširanje", što daje vizuelno lep efekat. Na telu zatvarača postoje dva otvora za odvođenje vrelih barutnih gasova, jedan je napred u zoni bravljenja, a drugi nazad bočno, na cilindričnom delu.


Na zadnjem delu je crveno obeleženi indikator nategnutosti udarnog mehanizma. Sistem za okidanje ima ubrzicu-šteher francuskog tipa. Sa uključenim šteherom izmerili smo silu okidanja 0,45 daN, što je po nama za lovnu pušku suviše "mekano". Bez štehera je 1,3 daN i to je odlično, resko, okidanje bez imalo propadanja obarača.


Rasklapanje bez alata


Glavna prednost karabina Sauer S202 Take Down je što se rasklapanje, zamena cevi i sklapanje obavljaju bez alata. Puška se pritom transportuje do lovišta u rasklopljenom stanju u koferu kompaktnih dimenzija. Dužina kofera je samo 620 mm i u njemu se u dva dela nalaze: kundak i sanduk, podkundak, zatvarač, dve cevi različitih kalibara, optički nišan sa montažom, remnik sa brzo skidajućim gajkama i dve kutije municije razičitog kalibra.


Rasklapanje puške počinje skidanjem pređice i pritiskom na mesto gde je ona bila vezana za podkundak. Izvlačenjem podkundaka iz kundaka, uočavamo da je njihova međusobna veza jak čelični trn prečnika 13,8 mm sa šest radijalno raspoređenih bradavica. Pritiskom na dugme na vrhu podkundaka (gde se nalazila pređica za remnik), dolazi do uvlačenja bradavica i oslobađanja podkundaka. Naravno, pre svega se skida - vadi okvir za municiju i proverava ispražnjenost puške. Potom se puška oslanja na noge ili podlogu dnom kundaka i jednom (levom) rukom hvata se cev, a drugom rukom se zatvarač dovodi u prednji položaj pre bravljena. Istovremeno se odsečno povlači zatvarač u zadnji položaj, a leva ruka povlači cev napred. Cev će se odvojiti od sanduka. Zatvarač se pritiskom na polužicu vadi iz sanduka. Sklapanje je još jednostavije...


Kvalitetna puška zahteva i kvalitetnu municiju, iako smo vlasniku savetovali municiju i zrna iz iste "kuhinje", zbog veće ujednačenosti pogodaka sa promenom cevi. Test je pokazao da naš savet može i da se zanemari jer su pogoci (tražili smo srednji pogodak od tri metka), padali skoro na isto mesto. Na metu udaljenu 100 m uspevali smo da plasiramo najbolje grupe od 3 cm, uz odstupanje nakon promene cevi (kalibara), od najviše 2 cm. Odstupanje je bilo samo po visini 2 cm u korist 8x68 S. Sve nas je iznenadila efikasnost kompenzatora trzaja. Za kalibar 6,5x68 izuzev moćnog pucnja, odskok cevi u vis i trzaj - udar u rame je potpuno zanemariv!


tekst i slike: msc Vlada MITROVIĆ


Broj 275

Naslovna strana foto:
“Wilson Combat” i Milan OstojićSVE O ORUŽJU


Wilson Combat Classic Supergrade                    04-07
Test: Karabin Sauer S202 Take Down               10-12
Prigušivači - istorija, principi rada i terminologija (2)          15-17
SIG Sauer MPX PCC                              18-19
Test vazdušnog oružja: pištolji Ekol i puška Swiss Arms     20-21
Severnokorejska jurišna puška Type 88               22-23
Automat S&W M-76                              26-28
Test ronilačkog noža Extrema Ratio                    56-59RUBRIKE


Noviteti                                        08
Evropsko IPSC prvenstvo u Batajnici          23
Propisi o oružju                              24
IPSC: Trenerski MISSIA seminar                    30
Tajne preživljavanja: Ishrana u prirodi               33-39
Long range - “Caričin Grad 2019.”                    40-41
Jubilarni viteški festival Just Out                    42-45
Lov u Južnoafričkoj Republici (1)                    46-48
Cepelin nad Solunskim frontom                    50-52
Shooting challenge 2019. - najava                    60
Policijska vežba “Povratak 2019” u Nikincima          64