Koje tekstove u "Kalibru" najradije čitate:
Lovačko oružje
Vojno-policijsko oružje
Noževi
Specijalne jedinice
Lov
Velike bitke
Broj 275
aktuelno izdanje
Siguran partner u morskom okruženju
Test ronilačkog noža Extrema Ratio

Leto je za mene omiljeni deo godine, a tokom odmora na morskoj obali najdraže aktivnosti su mi podvodni ribolov i tzv. snorkeling - razgledanje podmorja i povremeni zaroni “na dah”. U osnovnu opremu za takve aktivnosti svakako spada i odgovarajući ronilački nož. Iako se svrstava u usko specijalizovana sečiva, ronilački nož mora da ispuni nekoliko uslova i pritom da bude primenjiv za više različitih poslova.


Univerzalna alatka


Takva alatka se ne koristi samo pod vodom. Dok ste na čamcu, ponekad treba preseći konopac, iseći mamac, očistiti ulov… Na obali, usitniće drvo za potpalu roštilja, ako ste ulovili nekog krupnijeg ljuskara razbiće mu oklop, a pošto organizacija nikada nije savršena, poslužiće kao otvarač za pivo ili će iseći plastičnu ambalažu da improvizujete čaše za vino. Pod vodom, pomoći će vam da odvojite školjku ili trpa od podloge, “iščačkate” hobotnicu iz rupe, efikasno usmrtite ribu koja se koprca na ostima, skinete zapetljanu travu ili stari konopac oko elise motora ili da, u najgorem scenariju, isečete mrežu u koju ste se upleli i oslobodi vam put do površine.


Da bi obavio barem deo nabrojanih poslova, nož mora imati snažno ali i dovoljno spretno sečivo na koje slana voda neće bitno uticati. Zato su ronilački noževi već decenijama izrađeni najčešće od nerđajućeg čelika ili se u pojedinim slučajevima (kada mehaničke osobine nisu presudne), prave od titanijumske legure. Ipak, za većinu korisnika važno je da nož ima pristojno držanje oštrice, odnosno da se ne istupi brzo. S obzirom da se pod vodom po pravilu koriste neoprenske rukavice, rukohvat mora imati adekvatne dimenzije i površinu koja osigurava pouzdan hvat. Kada je o futroli reč, nemoguće je preterati kada naglašavate njenu važnost. Nož je u futroli praktično neprekidno, ali kada vam zatreba mora biti na svom mestu, tako da se može lako izvući i koristiti jednom rukom. Sigurno držanje i jednostavno angažovanje tj. vađenje iz futrole, na vrhu liste su poželjnih osobina. Lako održavanje, mala masa, mogućnost da izaberete stil i način nošenja, takođe su vrlo bitni. Dakle, osmisliti jednu naizgled prilično jednostavnu alatku nije baš lak posao.


COMSUBIN dao zeleno svetlo


Ovoga puta, isprobao sam relativno novi model kompaktnog ronilačkog noža čuvene italijanske kompanije “Extrema Ratio”. Nazvan je DICOK, što je skraćenica od DIver’s COmpact Knife. Pre skoro šest godina, pojedini ronilački timovi u sastavu mornaričkih specijalnih snaga zatražili su kompaktan, univerzalan nož baziran na proverenom dizajnu modela Extrema Ratio Ultramarine, ali uz manje dimenzije i masu. Rezultat je stigao vrlo brzo, a idejno rešenje testirali su pripadnici jedinice COMSUBIN, verovatno najbolje evropske formacije tog tipa.


Ideja je da se dobije nož sa relativno kratkim sečivom, male ukupne dužine i mase, ali sposoban da obavi većinu poslova za koje su namenjeni noževi punog formata. Ovaj zahtev je veoma čest kod specijalnih jedinica, jer zbog mnoštva raznovrsne opreme vojnici neretko bivaju opterećeni iznad “kritične granice”, što utiče na ubrzano zamaranje i pad operativnih sposobnosti. Masa ronilačkog noža pune veličine se kreće oko 500 grama, što ga (uz futrolu) izjednačava sa npr. savremenim pištoljem. Dakle, ušteda na težini uopšte nije zanemariv kvalitet.


Sečivo dugo 84 mm izrađeno je od 4 mm debelog austrijskog čelika Bohler N-690. Iako klasifikovan kao nerđajući, ovaj čelik nije u potpunosti imun na korozivni uticaj slane vode (što se na našem testu i primetilo), ali uz pravilnu termičku obradu dostiže tvrdoću od 59 HRc. To rezultira dobrim držanjem oštrine, čak i posle rada sa tvrđim materijalima. Da bi se povećala efikasnost kratkog sečiva ono je naoštreno sa obe strane, u maniru borbene kame. Pritom je na jednoj strani oštrica nazubljena u dužini od 60 mm, čime je znatno podignuta efikasnost pri presecanju fibroznih materijala kao što su mreže, konopci ili najlonske trake. Sam vrh je zaravnjen i oblikovan poput dleta. To dopušta da se sečivo koristi kao poluga za lakše poslove (odvajanje prilepaka, otvaranje školjki, čak i odvijanje zavrtnjeva), bez rizika od lomljenja delikatnog vrha. Ovo nije bitno umanjilo performanse noža.


Modularni sistem futrole


Futrola kod DICOK modela ima podjednaku važnost kao nož. Osmišljena je jako dobro, kao modularni sistem koji dopušta nošenje na više načina. Osim veoma dobre osnovne futrole od kydexa koja je uložak, tu je njen spoljašnji nosač od najlonskog platna sa dve elastične trake i nekoliko našivenih petlji, tako da DICOK možete nositi na ruci (podlaktica ili nadlaktica, svejedno), na potkolenici, na pojasu za olovo, na BCD prsluku ili nekom drugom delu opreme, vertikalno, horizontalno, okrent “upside-down”… Pritom, sve je lako podesivo pa je nošenje udobno i nož ne pravi smetnje bez obzira koji stil odaberete. Na platnenoj oblozi futrole je mali džep sa “vlcro” poklopcem u kome je najlonska traka sa aluminijumskom kopčom. Ovo je odličan pomoćni alat koji omogućava da odvijete velike, nestandardne predmete, poput ventila prvog stepena na ronilačkoj boci ili filter za vazduh na kompresoru. Vrlo praktično rešenje uz minimum težine.


Koristeći DICOK u vodi i oko nje, tokom dve nedelje, impresioniran sam onim što ova alatka pruža.


tekst i slike: Dragan ŠAPONJIĆ


Broj 275

Naslovna strana foto:
“Wilson Combat” i Milan OstojićSVE O ORUŽJU


Wilson Combat Classic Supergrade                    04-07
Test: Karabin Sauer S202 Take Down               10-12
Prigušivači - istorija, principi rada i terminologija (2)          15-17
SIG Sauer MPX PCC                              18-19
Test vazdušnog oružja: pištolji Ekol i puška Swiss Arms     20-21
Severnokorejska jurišna puška Type 88               22-23
Automat S&W M-76                              26-28
Test ronilačkog noža Extrema Ratio                    56-59RUBRIKE


Noviteti                                        08
Evropsko IPSC prvenstvo u Batajnici          23
Propisi o oružju                              24
IPSC: Trenerski MISSIA seminar                    30
Tajne preživljavanja: Ishrana u prirodi               33-39
Long range - “Caričin Grad 2019.”                    40-41
Jubilarni viteški festival Just Out                    42-45
Lov u Južnoafričkoj Republici (1)                    46-48
Cepelin nad Solunskim frontom                    50-52
Shooting challenge 2019. - najava                    60
Policijska vežba “Povratak 2019” u Nikincima          64