Koje tekstove u "Kalibru" najradije čitate:
Lovačko oružje
Vojno-policijsko oružje
Noževi
Specijalne jedinice
Lov
Velike bitke
Broj 142
aktuelno izdanje
Preciznost bez uniforme
"Home made" snajperke
Home-made snajperke


Više puta smo na stranicama “Kalibra”, konstatovali kako je disciplina dalekometnog streljaštva i pored početnih teškoća zaživela i kod nas. Sve je više takmičara koji ostvaruju zavidne rezultate, ali je i dalje problem nedostatka kvalitetnog tipskog oružja i nabavke municije, primerene ostvarivanju vrhunskih rezultata.

Zbog toga dolazimo do situacije, da na long range takmičenjima, najbolje rezultate ostvaruju pripadnici snaga bezbednosti, snajperisti koji nemaju problem sa nabavkom skupocenog oružja, optike i municije. Strelci koji nisu "službena lica", u zavisnosti od svojih mogućnosti nabavljaju strane, specijalizovane puške visoke preciznosti po basnoslovnim cenama ili se opredeljuju za doradu klasičnih lovačkih karabina. Ono što nas je posebno zainteresovalo na nekoliko prethodnih susreta dalekometnih strelaca, bile su njihove samostalne intervencije na oružju, gde su mašta i usvajanje stranih iskustava, došli do izražaja.

Naime, skoro svi američki takmičari u long range disciplinama koriste puške koje su prema svom afinitetu sklopili od komponenata različitih proizvođača. A upravo sa njima ostvaruju briljantne rezultate! Ponekad ta oružja izgledaju vizuelno neobično, ali su doslovno svi rekordi ostvareni sa njima.

Upravo takav pristup preradi dobro znanih komponenata i dobijanja visokopreciznih pušaka, nedavno smo imali priliku da bliže upoznamo. Poznato je, kako je već godinama u našoj zemlji na delu opsežna i dugotrajna akcija smanjenja količine vojnog naoružanja, pa je uništen ogroman broj malo korišćenog ili savršeno očuvanog oružja, raznih tipova i modela. Sem toga, mnoštvo izvanrednih vojničkih repetirki sistema Mauzer 98 je prodato širom planete, gde od krajnjih korisnika dolaze samo reči hvale. Istina, postojala je inicijativa da se od delova takvog oružja, prepravkama i adaptacijom napravi paleta modifikovanog takmičarskog oružja, ali se kasnije odustalo od te ideje.

Zato nas je prijatno iznenadio poziv da oprobamo tri precizne puške namenjene dalekometnom gađanju, nastale od robustnog vojnog oružja. Iznenađenje je prvenstveno bazirano na potpuno novom izgledu ovih pušaka, koje su nastale od sanduka i akcije zastarelih vojničkih repetirki M24 i M48. Sem što im je izmenjena geometrija ručice zatvarača i ispoliran mehanizam, puške su dobile bull barrel cevi dužine 71 cm različitih kalibara: .308 Win, .30-06 Spr. i 7,9 mm.
Na ustima cevi svih pušaka postavljeni su tipski kompenzatori, po karakteristikama identični onim na vrhunskim puškama Sako TRG, a najbolje efekte ovaj kompenzator ima kod modela u kalibru .30-06 Springfield. Pored toga, sve puške su prilagođene montiranju Picatinny šine za montažu optičkih nišana, zaravnjivanjem gornje površine sanduka, tako da je obezbeđeno nisko pozicioniranje optike velikog uvećanja Millet 4-12x50 i fiksne Burris montaže.

Iako smo mnogo puta ponovili staru mudrost strelaca da "puška gađa, a kundak pogađa", ovom prilikom moramo posebno da se osvrnemo na izvanredne, drvene delove puške.
Naši strelci su navikli na kvalitetne drvene kundake (ovo područje ne oskudeva u adekvatnom materijalu za njihovu izradu), pa su prikazane tri puške dobile kundake koji su potpuno anatomski prilagodljivi strelcima različitih konstitucija i stavovima pri gađanju.
Nije ni čudo da je jednom ovakvom puškom, tokom takmičenja na Zlatiboru prošle zime, ostvaren jedan od najboljih rezultata, a identično oružje je odnedavno u rukama našeg vrhunskog majstora streljaštva Ljubiše Momčilovića, koji sigurno zna da odabere.
Dakle i od komponenata koje su kod nas proglašene prevaziđenim i zastarelim, umešnim intervencijama i te kako je moguće napraviti konkurentno takmičarsko oružje.

Tekst i snimci: Milan MILANOVIĆ

Broj 142
SVE O ORUŽJU
Sabatti 870 Rover Custom     
Revolver Texican     
Hrvatska jurišna puška VHS     
Dvokuglare Lebeau-Courally     
Sačmarice SPAS-15, Saiga 12 i Vepr 12     
Taktički uređaju "SureFire"     
Test: Husqvarna M/03 9mm Browning Long     
Prepravka pištolja Tanfoglio Gold Custom Eric     
Standardna oružja i magnum metak     

RUBRIKE
Ekipa Žandarmerije zabeležila uspeh na turniru u Nemačkoj     
Operacija "Šah-mat": oslobađanje talaca u džungli Kolumbije     
160. vazduhoplovni puk SOAR(A)     
“Gard Popović” - firme za obezbeđenje i VIP bodigard     
Promotivno takmičenje u gađanju s konja u Svilajncu     
"Kalibar" na 9. sajmu EUROSATORY 2008. u Parizu (II)     
Lov u Kosjeriću     
Istorija lova na bizone u Americi