Koje tekstove u "Kalibru" najradije čitate:
Lovačko oružje
Vojno-policijsko oružje
Noževi
Specijalne jedinice
Lov
Velike bitke
Broj 274
aktuelno izdanje
Idealne za žestoko pucanje
Test turskih sačmarica Derya

Pravo nam je uživanje kada radimo test novopristigle puške. Na predlog Milana Terzića, našeg poznatog međunarodnog IPSC sudije i strelca, kraljevačka firma "Royal Wolf" uvezla je iz Turske poluautomatske sačmarice u dve konfiguracije. Polovinu uvoznog kontingenta čine sačmeni poluautomati Derya MK-12, koje koriste na svojim takmičenjima IPSC strelci, a drugi deo pušaka čine lovačke poluautomatske sačmarice Derya Lion.


Kad dobijemo ovakvu informaciju, postajemo "pozitivno agresivni" i odmah krećemo u akciju, da stupimo u kontakt sa uvoznikom. Kao i do sada, "Royal Wolf" nam je izašao u susret i za testiranje smo dobili tek pristigle, neotpakovane puške Derya MK-12 IPSC, Derya MK-12 i lovnu Derya Lion. Uvoznik nas je snabdeo i velikom količinom sačmarske municije, različitih proizvođača, laboracija, krupnoće sačme i namene.


Pod namena, mislimo na lovnu, sportsku i municiju sa jedinačnim projektilima. U prodavnici "Royal Wolf" u Kraljevu, preuzeli smo po jednu kutiju jedinačnih projektila 12/70 i 12/76 "Baschieri & Pellagri" i dupleks DD, kao i "Fiocchi" trap metak od 24 g i po kutiju RC Tornado M-90 i "Beloma". U više krupnoća sačme od 3,0 mm do 8,55 mm. Laboracije su bile izuzev trapa, od 32 do 50 grama, standard i 1.050 bar pritisaka.


Bogat izbor odlične municije


Odlučio sam se da za testiranje IPSC pušaka pozovem naše strelce u praktičnom streljaštvu, porodicu Stokić oca Dragoslava i sina Aleksandra. Opremljeni puškama, municijom i potrebnom opremom, otišli smo na strelište Streljačkog saveza Opštine Trstenik, koje su nam ljubazni domaćini dali na korišćenje...


Ovaj poligon udaljen je samo 500 metara od centra Trstenika i samo 3 km od Vrnjačke Banje. Pravi je biser za ljubitelje klasičnog long range, IPSC i lovnog streljaštva. Stefanu sa strelišta i njegovom timu zahvalni smo na izuzetnom gostoprimstvu...
Prvo da vam predstavimo pušku Derya MK-12 IPSC, iako je to u suštini skoro ista puška kao i Derya MK-12. Na prvi pogled vidi se da podmodel namenjen strelcima u praktičnom streljaštvu ima više oranž obojenih delova kako bi delovao sportski, a ne vojnički agresivno.


Kalibar ovih poluautomata je 12, uz ležište dužine 76 mm. Puška prima municiju 12/76 i 12/70 uz detalj da se isporučuje sa dva izmenjiva klipa. Čim kažemo klipa, jasno vam je da puška radi na principu pozajmice barutnih gasova. Na ovim MK-12 puškama u fabrici su montirani klipovi na kojima piše "lights loads" (lako punjenje), a u koferu puške nalazi se klip sa natpisom "heavy loads". Kako se u IPSC sportu ne koriste najteže laboracije municije kalibra 12, to je logično bilo da i mi na testu više koristimo municiju 12/70, standardnih, lakih ali semi magnum punjenja.


Prvo što smo isprobali bilo je pucanje odličnim Fiocchi 24 g trap metkom i tu je potvrđeno naše očekivanje. Sa trap municijom 24 g u odnosu na 4 do 10 metaka dolazi do ne uvođenja novog metka u cev, zbog razumljivo ultralakog punjenja. Sva ostala municija standardnih, lakih i teških laboracija je tokom testa radila besprekorno u puškama Derya MK-12 IPSC, MK-12 i Lion.


Derya MK-12 i MK-12 IPSC, municijom se snabdevaju iz kutijastog odvojivog okvira kapaciteta deset metaka, iako postoje i okviri od dva, četiri, pet ali i neverovatnih 19 metaka. Na testu smo koristili samo okvire od deset metaka. Zahvaljujući odsustvu, podcevnog tubularnog magacina za municiju, turski konstrukotri su napravili naprednu konstrukciju gde se gasni cilindar i gasni klip nalaze oko cevi puške. Kroz rešetkastu aluminijumsku oblogu cevi vidi se gasni klip. Primenjen je i novi izum turskih konstruktora - buffer bolt system, koji amortizuje udar zatvarača u sanduk, čak i pri najjačim punjenjima, čuvajući aluminijumski sanduk puške od oštećenja. Bravljenje zatvarača se obavlja klinom u produžetku cevi, što je karakteristično za većinu gasnih poluautomata.


Ekstrakcija čaura obavlja se jakim kandžastim izvlakačem. Konstruktor je uradio - Daxos (Dual axis operation system) koji omogućava IPSC strelcima da ručicu zatvarača prebacuju po želji, na desnu ili levu stranu.
Munjevita na strelištu


Po koncepciji Derya MK-12 građena je kao američka vojnička M4 (M16 - AR15) puška. Slične su komande, kočnice, utvrđivača okvira, oslobađanja zatvarača, kao i dve poprečne čivije za rasklapanje dvodelnog 7.075 sanduka (risivera). Obostrana kočnica, sa karakterističnim obeležavanjem i oranž boje u IPSC MK-12 podmodelu, poprečnog je tipa. Nalazi se na sanduku iznad pištoljskog rukohvata. To je sve u skladu sa komandama i obukom strelaca koji koriste sistem M4 (M16) puške. U IPSC sportu to znači da sportski strelac u disciplini three gun match, ima iste komande na pušci ožlebljene i glatke cevi. To drastično pojednostavljuje obuku i povećava brzinu strelca.
Evo još jedne sličnosti sa M4 (M16) puškom. Kundak koji prati osu cevi je sličan M4. Pritiskom na donju polugu produžava se u pet različitih dužina - položaja, od 305 do 390 mm do obarača. Kundak ima oranž (crnu - kod običnog MK-12 modela) podesnu obrazinu, čiji je opseg čak deset visina.


Cev IPSC modela MK-12 duga je 508 mm (20 inča), ima spoljašnji prečnik 21,5 mm i opremljena je velikom efikasnom gasnom kočnicom, koja je demontažna. Ovaj detalj, kao i 3,5 kg težina puške doprinosi da je trzaj izuzetno umeren, tako da je moguće višestruko, munjevito angažovanje meta na IPSC stejdžu. Ova cev takođe ima navoj u zoni usta cevi, koji prihvata izmenjive čokove. Kompanija "Derya" uz puške isporučuje tri čoka: F; M i C, odnosno 1/1; 1/2 i 0/0. Pun, polovinu i cilindar.
Za test smo spremili stotine različitih metaka. Prvo smo pucali istom municijom, a zatim smo u okvir ređali naizmenično različitu municiju po gramaži, dužini i proizvođaču. Za najjača punjenja slušamo proizvođača i montiramo klip - heavy load. Za sva ostala: 32, 34, 36 i 40 grama odgovara klip - light load. Naši IPSC strelci Aleksandar i Dragoslav Stokić napravili su improvizovani stejdž, čak i sa glinenim golubovima, tako da je test dobio na raznovrsnosti. Za MK-12 IPSC i MK-12 koje smo uporedo (približno istim brojem metaka) testirali, možemo potvrditi da su radili besprekorno. Ove Derya puške rade bez zastoja, čak i dobro zaprljane prethodnim pucanjem. Gutaju svu vrstu municije (nismo koristili čaure), a jedinačnim projektilima je moguće dobiti grupe tri pogotka sa 40 m, prečnika 45 mm, pucano mehaničkim nišanom iz ruke.


tekst i slike msc Vlada MITROVIĆ


Broj 274
Naslovna strana

foto: “Korth”

Ninoslav Trifunović

Vlada Mitrović

SVE O ORUŽJU


Test turskih sačmarica Derya                              04-07
Revolveri Korth                                   10-13
Revolverski super-teški kalibri                              14-15
Snajperske puške Keppeler KS-V                         16-18
Colt Woodsman                                   22-24
Prigušivači - istorija, principi rada i terminologija (1)               29-31
Artiljerijsko-raketni sistem PASARS sa raketama Mistral          44-46
Test: mitraljez Dillon Aero .308 Win                         51
Univerzalni noževi                                   57-59
Radionica lukova "Black River"                         60-62

RUBRIKE


Noviteti                                        08
Propisi o oružju                              21
Kundačarska radionica Veliše Ranitovića               26-27
Tajne preživljavanja                              33-42
IPSC Delta Cup 2019.                              48-49
Pucačka akademija sa Urala                         50
Lov lukom i strelom u Francuskoj na krupnu divljač          52-53
Lov na predatore                              54-56
Vojna vozila BRDM 2MS