Koje tekstove u "Kalibru" najradije čitate:
Lovačko oružje
Vojno-policijsko oružje
Noževi
Specijalne jedinice
Lov
Velike bitke
Broj 273
aktuelno izdanje
Srpsko naoružanje za ceo svet
Sajam Partner 2019.
foto: ekipa V. Novosti

Ovogodišnji Sajam naoružanja i vojne opreme "Partner 2019" koji je od 25. do 28. juna održan pod kupolama Beogradskog sajma, osim što je pokazao rezultete domaće namenske industrije, iscrtao je i pravce njenog budućeg razvoja. Na osnovu onog što je moglo da se vidi na "Partneru", sasvim je jasno da će on voditi ka sve sofisticiranijim, skupljim i na svetskim tržištima kurentnim projektima.


Najveći iskoraci, bez obzira što se najveći rezultati tek očekuju, napravljeni su u razvoju bespilotnih letelica, a plodovi se već uveliko beru od proizvodnje oklopnih borbenih vozila tipa "Lazar" i "Miloš" i savremenih artiljerijskih sredstava. Smotra naoružanja i vojne opreme afirmisala je i čvrsto opredeljenje grupacije okupljene oko državnog preduzeća "Jugoimport SDPR" da posebno energično radi na razvoju i proizvodnji onih sredstava kojima će se naoružati domaće oružane snage. Primer za to je samohodna top haubica Nora B-52, koja je u naoružanju stranih armija, a jednu bateriju od nedavno koristi i Vojska Srbije.


Rekord sajma


Osnovni utisak "Partnera 2019" jeste da se ova manifestacija neumoljivo širi i izaziva sve veće interesovanje stranaca. Posle godina povoja i dečijih bolesti, srpska smotra naoružanja sve više dobija međunarodni karakter i liči na slične svetske događaje. Lista od do sada, rekordnog broja učesnika - čak 129, od čega 31 iz inostranstva, to i potvrđuje. Pored domaćih izlagača na sajmu su bili prisutne kompanije iz Austrije, Belorusije, BiH, Bugarske, Velike Britanije, Danske, Kine, Finske, Francuske, Italije, Nemačke, SAD, Slovenije, Slovačke, Hrvatske, Češke, Švajcarske i Švedske.
Centralni događaj ovogodišnjeg sajma bila je primopredaja prvog helikoptera H145M, koji proizvodi vazduhoplovni gigant Erbas. Reč je o jednom od devet helikoptera tog tipa koje je naručila Srbija - pet za vojsku i četiri za Ministarstvo unutrašnjih poslova. O ovoj letelici "Kalibar" je detaljno informisao svoje čitaoce, a izvršni direktor "Erbasa" Bruno Even potpisao je sa Vazduhoplovnim zavodom "Moma Stanojlović" i preduzećem "Jugoimport SDPR" i ugovor kojim je naš vazduhoplovni zavod, uz odgovarajući sertifikat, postao regionalni centar za održavanje helikoptera "gazela", kao i za proizvodnju delova za ovaj tip helikoptera.


Jedna od najvećih zvezda "Partnera" bio je samohodni višecevni bacač raketa "tamnava", za koji je najavljen da će se naći i u našoj vojsci. Projektili "tamnave", kalibra 267 mm mogu da dosegnu ciljeve na daljini od čak 70 kilometara. Ovo savremeno artiljerijsko sredstvo, namenjeno Kopnenoj vojsci, već do kraja godine moglo bi da uđe u serijsku proizvodnju. Najvažnija karakteristika "tamnave", jeste brzina paljbe - Za svega minut i po ispaljuje čak 100 raketa!


"Već uspešno proizvodimo rakete, a završena je integracija lansera na šasiju ruskog "kamaza 6560". Što se nas tiče, proizvodnja može da počne odmah. Predviđeno je da "tamnava" ispaljuje dve vrste raketa - 122 i 267 milimetara, a obezbeđena je i automatizacija punjenja", ističu u "Jugoimportu" koji je je tvorac ovog oruđa.
Opredeljenje da se punom snagom razvijaju daljinski upravljane borbene stanice (DUBS) dokazano je promocijom dva sistema "kiklop" i "kerber", naoružane jednocevnim, odnosno trocevnim topom kalibra 20 milimetara. Ove stanice planirane su za ugradnju na vozila,kao i plovila, a topovi su "zastavine" proizvodnje.


"Kurjak" u centru pažnje


"Jugoimport SDPR" je predstavio i nove varijante dobro poznatog borbenog vozila pešadije "lazar 3". Pored verzije sa DUBS-om sa mitraljezom od 12,7 mm, zanimljiva je varijanta sa raketnim sistemom "ralas", kao hibrida ove platforme i raketnog sistema kratkog dometa "alas". Oklopno borbeno vozilo "miloš", na "Partner" je stiglo sa šest bacača dimnih kutija od 82 mm i dodatnim oklopom radi protivminske zaštite nivoa 2A i 2B.
Na ovogodišnjem sajmu obelodanjeno je i buduće naoružanje borbenog vozila "miloš". Reč je o američkom mitraljezu "dilon minigan", sa šest rotirajućih cevi sistema "getling" kapaciteta 3.000 metaka u minutu. Licencu za trgovinu ovim proverenim i pouzdanim mitraljezom ima beogradska firma "Demax military".


Dilon je jedanod najpoznatijih mitraljeza na svetu, koji je od Vijetnamskog rata ugrađen u desetine hiljada borbenih vozila i helikoptera. Pregovori sa proizvođačem i posrednikom nisu završeni, ali velika je šansa da se ovaj posao završi već dogodine.
Interesovanje medija izazvao je projekat i maketa novog oklopnog borbenog vozila "kurjak", kompanije "Srboauto" iz Ostružnice u kooperaciji sa južnoafričkom kompanijom "ADG mobiliti". Reč je o modelu vozila amfibije 6x6 sa balističkom zaštitom nivoa STANAG-4, koji garantuje izuzetno visok - gotovo tenkovski - nivo bezbednosti. "Kurjak" će imati top od 30 mm na daljinski upravljanoj borbenoj stanici, i prevoziće osam vojnika.


Usavršavanje našeg "stršljena"


Vojnotehnički institut iz Žarkova, pored ostalih, inače dobro poznatih, svojih razvojnih projekata razvio je dron naoružan bacačima protivoklopnih raketa raketa "zolja", koji će po okončanju testiranja biti uveden u naoružanje. Reč je o kvadrikopteru, naručenom po zahtevu Specijalne brigade VS. VTI je na Partner došao sa čak 400 eksponata projektovanim u ovoj vojnoj ustanovi.


"Domaće tržište naše zemlje i potrebe naše vojske su relativno male i svi kapaciteti odbrambene industrije Srbije, svih proizvođača, su prvenstveno orijentisani prema izvozu", kaže pukovnik dr Miodrag Lisov, pomoćnik direktora VTI.
"Srpska NASA", privatna kompanija "Edepro" iz Beograda u saradnji sa državnim kompleksom nastavlja sa razvojem bespilotnog helikoptera "Stršljen", koji se smatra jednim od najvećih iskoraka naših stručnjaka. "Stršljen" je u osnovnoj varijanti, namenjen za podršku trupama na zemlji, otkrivanju i uništavanju komandnih položaja neprijatelja, osmatranju bojišta, laserskom obeležavanju ciljeva i protivelektronskim dejstvima. High tech čudo iz Nove Pazove dugačko je svega 6,75 metara, a zahvaljujucći kombinaciji specijalnih premaza na trupu i lopaticama helikoptera, koji su takođe razvijeni u našoj zemlji, znatno se smanjuje radarski odraz, odnosno njegova vidljivost.


"Nevidljiva" tkanina


Veliku pažnju široke ali i stručne javnosti izazvala je pojava "nevidljive" tkanina kompanije "Jumko" iz Vranja. Zahvaljujući specijalnim materijalima, ljudi i naoružanje koji su njom prekriveni ostaju zaštićeni od delovanja termo-kamera. Ovaj projekat razvijen je gotovo do samog kraja, a u prvoj fazi će biti izrađivane prekrivke za naoružanje i uniforme za specijalne jedinice. "Jumko" razvija i specijalna platna koja mobilne telefone i računare štite od hakovanja i preuzimanja podataka.
Svetska ponuda


Beogradska kuća "Demax military", koja poseduje i sertifikat za prodaju palete češke "Zbrojovke" klijentima je, između ostalog, ponudila i jedan od trenutno najtraženijih pištolja na svetu CZ P10C, poznat i kao "killerglock". Reč je o pouzdanom pištolju renomiranog proizvođača, koji se dobro prodaje na svim meridijanima. Okosnicu štanda "Demaxa" činila je bogata ponuda iz lepeze "Dilon, "Sig Sauer", "Steyr Arms", "Kahles", "Steyr"...


Rade DRAGOVIĆ
Slobodan ORAŠANIN


Broj 273

Naslovna strana
foto: “Czechgun”
Ninoslav Trifunović


SVE O ORUŽJU


Perkusioni Czechgun Gladiator 500 HD               04-06
Snajperska puška Čukavina - SVČ                    10-12
Kalibri velikih revolvera                         14-15
Test Laugo Arms Alien                         16-17
Lovački karabini Zastava M70 i M85                    20-23
Pribor za čišćenje oružja Niebling                    26-27
Prigušeni Sten                                   28-31
Sajam Partner 2019.                              46-49
Noževi Lionsteel                              56-58RUBRIKE


Noviteti                                        08
IPSC Liga Srbije - Horned Viper Cup Inđija L3          18
Propisi o oružju                              19
Turnir u pucanju "Čelični Vuk"                    24
Tajne preživljavanja                              33-40
Long range - PPU Kup 2019.                    42-43
IX Shotgun steel challenge Bastion                    43
Fenix baterijske svetiljke                         44-45
Lov divljih svinja tokom leta                         50-51
Vreme parenja srneće divljači                    52-54
Zlatiborac Kup u lovnom streljaštvu                    54
12. Memorijalni turnir “Dragan Miletić” u Guči          59
Turnir Bearpaw Kill Tournament-Trans Alpina Rumunija     60-62
Vidovdanski kup                              63
Srpska dalekometna liga                         64