Koje tekstove u "Kalibru" najradije čitate:
Lovačko oružje
Vojno-policijsko oružje
Noževi
Specijalne jedinice
Lov
Velike bitke
Broj 272
aktuelno izdanje
Obrtno-čepne repetirke Tikka T3X
Odlična finska majstorija

U ovom predstavljanu sa posebnom pažnjom i velikim poštovanjem pišemo o puškama ožlebljenih cevi Tikka T3X. Na stranama naše revije, već je bila Tikka T3, ali to je toliko dobro napravljeno oružje da se u međuvremenu izrodilo u čitavu familiju pušaka, čija je namena ne samo lov, već i sport, a tu je i službena i taktička upotreba.
Tikka potpada pod takođe finsku fabriku oružja SAKO. Zajedno su članovi prestižne Beretta Grupe. Imamo privilegiju da se Tikka puške mogu kupiti i u našim prodavnicama i to u više modela...


Tikka T3X je obrtno-čepna repetirajuća puška ožlebljene cevi, čiji zatvarač ima dva čeona brega postavljena pod uglom od 180 stepeni. Taj raspored bravećih bregova zahteva nešto veći otklon ručice zatvarača u vis, pri repetiranju. Finci su to uspeli da smanje sa uobičajenih 90 na 70 stepeni. Izuzetno finom obradom bregova, cilindričnog tela zatvarača i unutrašnjosti sanduka, postigli su izuzetno gladak i fini hod zatvarača, uz upotrebu najmanje moguće sile.


Tikka se opredelila za gurajuće uvođenje metka u cev (push feeding), tako da se u čeonom delu zatvarača nalaze oprugama potiskivani izvlakač i izbacivač.
Vvažno je da puška bude precizna i da radi pouzdano, a Tikka T3X i te kako ispunjava oba uslova. Iz svega nekoliko modela, sada se T3X razgranala u čak 15 podmodela. Ima više lovnih verzija, nerđajućih i bruniranih-karbonskih, više težina i dužina cevi, više vrsta kundaka, zatim sportske, varmint, taktičke... A za sve je zajedničko jedno: Tikka T3X puške imaju hladno kovane cevi sa pažljivo, ručno, obrađenim ustima-krunom cevi.


Sanduk kod modela Tikka T3X je kovan od ugljeničnog ili nerđajućeg čelika i na njegovoj gornjoj strani su integralno urezana dva (lastin rep) žleba viverovih dimenzija. Pored toga na vrhu sanduka se nalazi 2x4 navojna otvora za vezu pikatini šine ili neke druge montaže optičkog nišana.


Zatvarač kod Tikka T3X ima mogućnost zamene ručice, što će proširiti ponudu pratećih delova, mada je fabrička ručica izuzetno ergonomski dizajnirana. Stari modeli Tikka T3 imali su jedan detalj zatvarača koji se nije dopadao većini kupaca. Tikka nema na zadnjem delu zatvarača klasičnu masivnu čeličnu spojnicu, kao na primer puške Mauser 98 (Zastava) sistema. Kod nje je svaki deo kinematskog mehanizma (igla, zapinjača, udarač), uklopljen jedan u drugi, tako da ne zahteva spojnicu koja to sve integriše, već je potreban samo profilisan poklopac koji sve to prikriva i štiti od nečistoće.


Zatvarač na ovoj pušci po tvrdnji proizvođača ima najfiniji rad od svih konkurentskih pušaka, na pretrpanom svetskom tržištu. Iza ručice zatvarača nalazi se kočnica sa dva položaja. U ukočenom zadnjem položaju ukočeni su: igla, obarač, zapinjača i ručica. Prednji položaj kočnice sve to oslobađa.


Tikka T3X ima fini sistem okidanja, kod kog se sila na obaraču može lako podesiti u rasponu od 1 do 2 daN. Nema "prvog kolena", okidanje je kratko, odsečno, obarač ne "propada" posle opaljenja.


Optilok montažu od drugih izdvaja rasečeni unutrašnji prsten, izrađen od copolymera koji izuzetno dobro naleže na tubus optičkog nišana i "pegla", odnosno anulira sve greške nastale izradom navojnih otvora, sanduk, prstenova... Radi se u četiri visine: extra low; low; medium; high i za prečnike tubusa 25,4; 30 i 32 mm. Izuzetna montaža uz napomenu da nimalo nije jeftina.


Tikka T3X radi se u podmodelima: Hunter, Forest, Lite, Superlite, Laminated Stainless, Camo Stainless, Compact, Arctic, Battue, Battue Lite, Varmint, Compact Tactical Rifle, TAC A1, TAC i Sporter.


Finci se nisu štedeli u ponudi kalibara. Modele T3X rade u kalibrima: .204 Ruger; .222 R; .223 R; .22-250 R; .243 W; .260 R; 7 mm-08 R; .308 W; 6,5 Creedmoor; .25-06 R; 6,5x55 SE; .270 W; .30-06 S; 9,3x62; 7 mm RM; .300 WM; .338 WM; .270 WSM i .300 WSM.


Cevi ovih podmodela mogu da imaju različite debljine, uzdužne kanelure i dužine: 51, 57, 60 i 62 cm. Mase pušaka zavisno od cevi, kundaka i podmodela iznose 2,7 kg za Lite i Superlite lovne modele; od 3 do 3,2 kg su Hunter lovni modeli. Varmint, Taktičke i Sportske long range Tikka T3X imaju masu od 3,5 do 4,4 kg.


Za sve njih važi pravilo da su pouzdane, visoko "sub moa" precizne i da koštaju znantno manje od sličnih pušaka tog kvaliteta. Ima ih i kod nas i nisu skuplje nego u zapadnoj Evropi. Zaista vrede svaki dinar koji odvojite za njihovu kupovinu.
Finci su napravili dobru pušku, koja ima dvostruko nižu cenu, za razliku od modela Sako. U pogledu preciznosti i pouzdanosti Tikka T3X u stopu prati ne samo Sako, već i mnoge skupe modele obrtno-čepnih repetirki.


msc Vlada MITROVIĆ
foto: TIKKA


Broj 272

SVE O ORUŽJU


Obrtno-čepne repetirke Tikka T3X   

                 
Pištolj Arma Zeka AZ-P1 Sport    

                
Snajperska puška Daniel Defense Delta 5    

           
Revolverski kalibri .38 Special i .357 Magnum     

     
Prezentacija oružja ČZ     

               
Pištolji Colt M1971 i SSP  

                       
AK-12 i AK-15       

                            
Sovjetski mitraljez Degtarjov DP 28      

              
Noževi Zero Tolerance       

                  
Unikatni lukovi Wengerd Archery            

   

RUBRIKE


Noviteti         

                          
Propisi o oružju      

                        
Tajne preživljavanja          

               
IPSC - Asklipios Cup 2019.      

                   
IPSC Liga Srbije - Kruševac     

                    
Sajam IDEF 2019. u Turskoj     

                    
Lov u podnožju Švarcvalda  

                  
Lov na trofejnog srndaća         

           
Prolećni lov divljih svinja     

                    
Sajam lova i ribolova Kraguj M 2019.      

         
Turnir Univerzal-M u Vrbasu     

               
Naslovna strana


foto: Koncern Kalašnikov


Dragan Šaponjić