Koje tekstove u "Kalibru" najradije čitate:
Lovačko oružje
Vojno-policijsko oružje
Noževi
Specijalne jedinice
Lov
Velike bitke
Broj 270
aktuelno izdanje
Česi predvode u inovacijama
Noviteti za IPSC strelce - Sajam IWA 2019.

Ogromno interesovanje bilo je na štandu relativno nove firme "LaugoArms" iz Češke Republike. Njihov prvi pištolj, model Alien, već smo predstavili na stranicama "Kalibra", a sad smo bili u prilici da ga pogledamo i popričamo sa stručnim kadrom iz matične fabrike. Kao kuriozitet, prvog dana sajma pištolj Alien zvanično je uvršten u listu odobrenih modela za kategoriju produkcija u IPSC.


Stručna komisija saveza za praktično streljaštvo, predvođena predsednikom gospodinom Kriučinom, utvrdila je kako model Alien zadovoljava trenutni set pravila da se nađe na toj listi. To je jedini model isključivo jednostruke akcije. Na listi je mnogo pištolja sa unutrašnjim udaračkim mehanizmom (tzv. strajkerom), koji su relativno blizu pojmu jednostruke akcije. Alien je pištolj sa unutrašnjim udaračem i jasno definisanim jednostrukim okidačem. Ova odluka je manje neobična ako se uzme u obzir skorašnji set izmena u pravilima koja se odnose na dozvoljene izmene i dorade na pištoljima za produkciju.


Od januara 2019, dozvoljeno je korišćenje bilo kojeg okidačkog mehanizma, za razliku od strogih prethodnih pravila gde su sve modifikacije morale da budu urađene koristeći isključivo fabričke delove. Kad je već takav set pravila, onda ima smisla da se dozvoli i pištolju jednostruke akcije da se nađe na listi za produkciju, kada zadovoljava sva ostala pravila. Posebno je interesantna cena pištolja Alien za produkciju. Raniji smisao ove divizije bio je upotreba izvornih fabričkih, službenih, pištolja. Jedan od razloga je da uloženi budžet u opremu ne igra veliku ulogu u plasmanu strelca, već da je merilo sama veština.


S obzirom da Alien, bar na papiru, donosi značajne prednosti u sportskom kontekstu u odnosu na pištolje namenjene službenoj upotrebi, dolazi se do situacije da dva identična strelca, jedan sa Alienom, drugi sa, recimo, Glockom 17, mogu da imaju različite rezultate, jer je prvi strelac izdvojio 2.800, a drugi 600 evra. Svakom ko je dugo u IPSC je jasno da je cena pištolja jedan od manjih troškova ovog sporta. No, ipak ostaje gorak osećaj da je i ova kategorija podložna menjaju delova sekundi za novac.


Najposećeniji štand koji su okupirali praktični strelci bilo je mesto "Češke Zbrojovke" i njihov CZ Shadow 2 Orange. Promovisao ga je svetski šampion i as ovog sporta, Francuz Erik Graufel. Erik je nedavno promenio tim i posle više od decenije gađanja za "Tanfoglio" prešao je u tim CZ. Jedan od razloga je otvaranje zajedničke streljačke akademije EG-CZ Academy, u njegovom rodnom mestu gradu Kimper. Jedan od instruktora na akademiji biće i naš Ljubiša Momčilović.


Pištolj Shadow 2 Orange, u trenutku našeg izveštavanja, nije na listi odobrenih modela za produkciju. Što će se sigurno uskoro promeniti, jer Erik će se takmičiti ovim modelom, tako da je najverovatnije proces akreditacije pri kraju. Najpre treba da proizvedu dovoljan broj primeraka da bi se smatrao fabričkim, a ne ručno rađenim pištoljem.


Sam pištolj je evolucija u odnosu na sad već dobro dokazani CZ Shadow 2. Majstori u fabrici su izabrali najbolje delove, ručno ih upasovali i doterali da izvuku maksimum iz konstrukcije. Pored očigledne razlike u boji rukohvata, utvrđivača okvira i osnove okvira, samo nekoliko detalja je naoko različito između modela Shadow 2 i Shadow 2 Orange. Najuočljivija je vođica cevi. Standardni Shadow 2 ima fiksnu vođicu u navlaci, dok Orange ima izmenjivu, sličnu modelu M1911 ili našem M57. Time se dobija mogućnost montiranja vođice koja će savršeno da pasuje i fiksira cev u navlaci, tako da nema nikakvog slobodnog hoda. Drugi vidljivi element je udarač: umesto standardnog montiran je takmičarski udarač. Istini za volju, takmičarski udarač i razdvajač je moguće kupiti direktno od "Zbrojovke" i lično ih montirati za nekoliko minuta. Rezultat je fantastično okidanje i izuzetno kratak hod okidača u režimu jednostruke akcije. Poslednja vizuelna razlika je poluga kočnice. Na Orange su vratili standardnu veličinu kočnice, kao što je na Shadow 1 pištolju, dok je na Shadow 2 pljosnata kočnica diskretnog profila. Erik Graufel je najavio da će raditi sa "Češkom Zbrojovkom" na razvoju novog pištolja za kategoriju open, tako da bi to moglo biti interesantno u budućnosti.


Švajcarski "Phoenix" je predstavio novi pištolj namenjen diviziji standard, u kalibru .40 SW. Izloženi model je prototip i daje nam dovoljno informacija kako će izgledati finalni model. To je njihov standardni model namenjen produkciji, sa nekoliko izmena. Okidanje je isključivo jednostruke akcije, ima prošireni uvodnik okvira i (na žalost, samo za desnoruke) oslonac palca sa leve strane rama. Kvalitet izrade je očekivano vrhunski. Ostaje da se dokaže na takmičenjima, na kojima i dalje dominiraju razni modeli 2011 konstrukcije.


"Walther" je predstavio novi model sa čeličnim ramom Q5 Match Steel Frame, i malo dorađeniju verziju Q5 Match Steel Frame Champion. Oba pištolja su odlično napravljena. Ergonomski su savršeni, okidanje je podesivo i neverovatno odsečno, sa veoma izraženim resetom okidača. Standardno dolaze sa proširenim uvodnikom okvira i mogućnošću montiranja red-dota na navlaku. U slučaju da strelac želi da ga koristi u diviziji produkcija, mora da ukloni prošireni uvodnik okvira, što je jednostavna intervencija. To je bitna napomena, jer je upravo tako zaveden u listu dozvoljenih pištolja za diviziju produkcija.


Nemački proizvođač STP je predstavio celu gamu 1911 i 2011 pištolja namenjenih classic, standard i open kategoriji. Pištolji su odlične izrade i kompetitivne cene, u rangu SVI.


Turski "Sarsilmaz" se takođe uključuje u trku sa svojim sportskim pištoljem K-12. Naoko to je kopija CZ75 dizajna, sa nekoliko izmena. Ono što je malo nejasno je što ovaj model nude samo u kalibru 9x19, dok je najzastupljeniji kalibar u standardu .40 SW. K-12 se ne može koristiti u produkciji zbog svoje konstrukcije, tako da je veliko pitanje kome je ovaj model zapravo namenjen?


U diviziji puška nema velikih novosti. Svi proizvođači imaju svoju verziju AR-15, u nekoj od bezbroj varijanti. Predstavićemo jednog od proizvođača koji se malo ističe iz mnoštva ponuđenih modela... ADC ne koristi obične vojne ili komercijalne risivere za AR-15, već zaista pravi svoje koji su prilagođeni sportskoj upotrebi. Ručica zatvarača je na samom zatvaraču, što ubrzava upotrebu. Komande su uvećane i prilagođene nameni. Pored kompletnih pušaka, bilo je i interesantnih delova za njih, kao što je Timney okidački mehanizam. Bez problema parira znatno poznatijem Geissele okidačima.


Bitan deo pripreme većine strelaca je punjenje sopstvene municije, a na sajmu je bilo nekoliko noviteta koji taj proces automatizuju, olakšavaju ili poboljšavaju. Kad je automatizam u pitanju, "Mark 7" je predstavio svoju Evolution presu. To je modularna konstrukcija, koja u osnovnoj verziji najviše liči na Dillon Super 1050. Dodavanjem raznih sistema za automatsko hranjenje zrna, kapisli i motorizovanjem pokreta, dolazi se do prave mini fabrike municije, za cenu od preko 10.000 evra! Jedino ostaje nedoumica za koga je ova presa, sem za kućnu manufakturu ili za nekoga ko mora da ima najbolje i najsavremenije što postoji.


Zastupnik Evolution mašina "Double Alpha" je predstavila i sopstveni dizajn obeleživača napunjene municije, koji koristi standardne markere. Jako zgodno za treninge i mečeve (gde je dozvoljeno skupljati svoje čaure), za brzu identifikaciju svojih čaura. Pored toga, predstavili su Roll Sizer, proizvod istoimene australijske firme. U pitanju su tri modela, jedan manuelni i dva automatska, koji koriste sistem valjanja za vraćanje čaure u normalne dimenzije. Time se dobija konzistentnija čaura i uklanja proširenje pri dnu čaure, koje je malo teže ispraviti standardnim matricama.
Najprijatnije iznenađenje po našem mišljenju dolazi iz nepoznate češke firme - "Arma Zeka". Spazio smo ih u katalogu izlagača i samo zbog imena odlučio da posetim njihov štand. Predstavili su svoje viđenje CZ-75 pištolja, sa drugačijim bravljenjem cevi. Pištolj je potpuno prilagođen upotrebi sa obe ruke, što je po meni ogromna prednost. Ram je čekiran i blago konturisan u zoni gde se uobičajeno oslanja palac slabije ruke, tako da daje malo bolji hvat.


Dugme okvira je moguće okrenuti, kao i kod standardnog CZ-75. Oblik dugmeta je promenjen, zasečen, tako da čak i strelci sa manjom šakom ne moraju da menjaju hvat da bi izbacili okvir. Definitivno odlična ideja. Pištolj se može dodatno prilagoditi drugačijim koricama i umecima na zadnjem delu rama. Pored aluminijumskog rama, u ponudi je i model sa čeličnim ramom, koji izgleda impresivno, ali i dodaje par stotina grama na ukupnu masu pištolja. Ako se pokaže preciznim i izdržljivim kao što proizvođač tvrdi, ovo je solidna konkurencija CZ Shadow 2 i Tanfoglio Stock pištoljima.


Izraelski "Bul" je ponosno predstavio novi pištolj, dizajniran u saradnji sa svetskim šampionom Horheom Balesterosom. Marketinški interesantno nazvan Bullesteros, ovo je novi izbor španskog strelca od kad je prešao u tim "Bula". Pištolj je fenomenalne izrade, ali osim nekoliko vizuelno dopadljivih elemenata, nema ništa što i drugi vrhunski 2011 Open pištolji nemaju.


Tekst i slike: Branko TRIFUNOVIĆ


Broj 270

Naslovna strana


foto “Glock”SVE O ORUŽJU


Glockovi pištolji G-45 i G-46          04-06
Lovački karabini Verney-Carron Stop&Go     10-12
Uporedni test MK pištolja: S&W Victory i Ruger Mark IV          14-18
Kalibri 7,63x25 mm Mauser i 7,62x25 mm TT               18-19
Revolver Kimber K6s                    21-23
Mitraljez opšte namene Type 88/QJY-88                    24-25
Uporedni test pušaka Barret Rec7 i SIG 516               29-31
Nemački bacač Panzerfaust                              38-41
Noviteti za IPSC strelce - Sajam IWA 2019.                    46-48
Noževi Microtech                                   56-58
Streličarstvo: Test tri bow quivera                         60-62

RUBRIKE


Noviteti                                             08
Kako zaustaviti krvarenje - Esmarhova podveska (1)          26-27
Propisi o oružju                         28
Oružane snage Francuska                    32-37
Start IPSC Lige Srbije - Safari Cup 2019.                    42-43
Sajam lova i ribolova Niš 2019.                         45
Lov na kozoroga u Španiji                              50-51
Lov na Grenlandu                                   53-55