Koje tekstove u "Kalibru" najradije čitate:
Lovačko oružje
Vojno-policijsko oružje
Noževi
Specijalne jedinice
Lov
Velike bitke
Broj 269
aktuelno izdanje
Neprestano pomeranje granica
IWA 2019.

Po 46. put brojne hale Sajma u Nirnbergu bile su otvorene za preko 1.600 izlagača i nekoliko desetina hiljada posetilaca. Druga u svetu po veličini, smotra oružja i opreme - IWA Outdoors Classic očekivano evoluira iz godine u godinu, prillagođava se aktuelnim trendovima ali ih i postavlja.


Često se desi da određeni izlagač ukazuje na nove proizvode, posetioci i trgovci definišu svoje potrebe, pa se na osnovu toga traže tehnološke (ali i ekonomske) mogućnosti da se na najbolji način odgovori na postavljene zahteve.


Ove godine, prvi put su na jednom mestu i na posebnom prostoru bili zastupljeni blogeri koji se bave oružjem i srodnom tematikom. U okviru "biznis aktivnosti" upriličena je serija predavanja osmišljena da pomogne trgovcima pri "online" poslovanju, koje sve više uzima primat i kod tako specifične robe kao što je oružje.
Kontinuirana nadogradnja


Organizovan je i tzv. "Job Center" u formi berze rada gde svako zainteresovan može da potraži posao (stalni, povremeni ili kao "slobodnjak"), a poslodavci oglašavaju slobodne pozicije i profil potrebnih kadrova. Do sada, nije bilo ovakvih mogućnosti na sajmovima ovog tipa tako da IWA ponovo pomera granice


Bez obzira na sveprisutnu globalnu mrežu, video prezentacije i mogućnost da traženu informaciju dobijete na pritisak dugmeta iz udobnosti svoga doma, ne postoji zamena za lični kontakt sa nekim oružjem, priliku za razgovor sa projektantom ili proizvođačem, mogućnost da se na licu mesta uporedi sa nekim drugim, sličnim proizvodom. Zbog toga su sajmovi ovog tipa dragocen izvor informacija bez obzira da li ste stručnjak ili entuzijasta.


U oblasti ručnog oružja preovlađujući trend je i dalje na kombinaciji kompaktnih dimenzija i snažnog kalibra. Prošlogodišnji novitet, SIG P-365 je "visoko postavio lestvicu" ali to nije obeshrabrilo konkurenciju. Čak se i “Mossberg” uključio u trku sa svojim prvencem označenim kao MC-1. Većina službenih pištolja dobija opciju za montažu minijaturnog red-dot nišana na navlaci, a tu su i produžene cevi za montiranje prigušivača. Doskora nedodirljivi, “Glock” se trgao iz letargije i nudi više noviteta. Neki su manje-više očekivana kombinacija različitih formata rama i navlake, ali je načinjen iskorak u pravcu sistema brave sa rotacijom cevi na službenom G-46 za nemačku policiju. Malokalibarski pištolji opstaju kao dobro zastupljena kategorija bez obzira da li je reč o takmičarskim modelima ili oružju za rekreativnu upotrebu.


Kod lovačkih karabina zanimljivo je posmatrati promene koje donosi nova generacija tzv. "milenijalaca". Tako se može videti novi Blaser sa kundakom od ugljeničnih vlakana i gravura na nerđajućem čeliku. “Steyr” predstavlja repetirku kod koje su cev i sanduk izrađeni od jednog komada čelika, a mnoštvo malih puškarskih radionica reklamira fantastično upasovane komade vrhuske izrade.


Za optike je tubus od 30 mm već odavno standard, a sada se ide na 32, 34 pa čak i veće prečnike. To daje svetliju sliku i dopušta veći hod končanice. Evropski proizvođači drže standardno visoke cene pa su sa druge strane Atlantika odlučili da uređaje srednje cenovne kategorije kompletiraju (ne i da ih proizvode) na Filipinima koji su dokazali da imaju sposobnu radnu snagu i kompanije koje isporučuju kvalitet po zahtevanim standardima. Termovizijski dodaci su dovoljno kompaktni da se uređaj kači direktno na objektiv optike i omogućava gađanje do 200-300 metara. Lakše i jeftinije rešenje kod koga nema potrebe za ponovnim upucaavnjem kada menjate dnevni i noćni režim.


Kinezi preuzimaju inicijativu


Ljubitelji tetivnog oružja imali su na raspolaganju prostor za isprobavanje željenih modela. Trend kod compound lukova i samostrela je sličan - kraći, efikasniji limbovi velike krutosti i kratkog hoda postavljeni su gotovo paralelno što smanjuje raspone, a primena novih materijala donosi uštedu na masi. Po prvi put, ljubitelji air-soft oružja mogli su da isprobaju nove modele ovih "igrački" na za to predviđenom poligonu. Ovo je dinamična i potpuno bezbedna aktivnost koja pomaže da se unapredi taktika i što je najvažnije - veoma je zabavno.


Poznati proizvođači noževa kao da "gube dah" i primetan je manjak noviteta ali zato kompanije iz Kine šire svoju ponudu i angažuju poznate dizajnere, pa se na noževe sa oznakom "Made in PRC" više ne gleda sa visine. “Cold Steel” je svoje modele osvežio primenom novog alatnog čelika A2 sa boljim mehaničkim osobinama. “Benchmade” nudi mogućnost da kupac personalizuje folder izborom kombinacije ponuđenih elemenata. Doduše svega na četiri modela ali početak je važan. Tu ideju je svojevremeno najavio “Leatherman” za svoje multi-tool ali još uvek nije realizovana.
Baterijske svetiljke postaju sve snažnije, sve manje i sa sve više mogućnosti, pa uputstva za upotrebu već podsećaju na male knjižice. Prostor nam ne dopušta da se bavimo detaljnijim prikazom iz zaista ogromne ponude ali ćemo se potruditi da u narednim brojevima našeg časopisa predstavimo najzanimljivije novitete. Do tada uživajte u fotografijama...


tekst i slike: Dragan ŠAPONJIĆ


Broj 269

Autori fotografija za naslovnu stranu


Vlada Mitrović i Dragan Šaponjić


SVE O ORUŽJU


Dvocevne sačmarice Beretta Model 426 i Model 424          04-08


Enforce Tac 2019.                                   10-11-12


Pištolj Sauer 38H                                   16-18


Kalibri .40 S&W; 10 mm Auto i .45 ACP                    22-23


Modularno oružje Stoner 63                              24-27


Teški mitraljez DSHK 12,7 mm                         38-41
Bowie nož                                        56-58


Streličarstvo - izbor tetive                              60-62

RUBRIKE


Propisi o oružju                                   14


Reportaža sa sajma IWA 2019.                         19-21


558. Vazduhoplovno remontni zavod u Belorusiji               30-31


Oružane snage - Velika Britanija                         32-37


IPSC: Hard Steel Challenge 250, Inđija                    42


Ljubiša Momčilović - Trougao brzine i preciznosti               44


Sajam IDEX 2019.                                   45


Sajam lova i ribolova - Beograd 2019.                    48-49


Grupni lov divljih svinja u Francuskoj                    50-51


Afrička svinjska kuga u Evropi                         53


Prihrana divljači u lovištima                              54-55


37. sabor lovaca Zlatibor 2019.                         63


14. trap turnir “Sretenje 2019.”                         65