Koje tekstove u "Kalibru" najradije čitate:
Lovačko oružje
Vojno-policijsko oružje
Noževi
Specijalne jedinice
Lov
Velike bitke
Broj 267
aktuelno izdanje
Legalizacija oružja
Propisi o oružju

Legalizaciji se odazivaju pošteni građani ali ne i kriminalci.


U Zakonu o oružju i municiji (“Službeni glasnik RS”, broj 20 od 24. februara 2015. god.) u Članu 3. Tačka 31. data je definicija legalizacije oružja i municije i ona glasi:


“Legalizacija oružja i municije jeste postupak registracije ili predaje neregistrovanog oružja, odnosno municije koje je lice držalo bez odobrenja nadležnog organa u kome nije potrebno dokazivati poreklo oružja i municije, a vlasnici koji registruju ili predaju oružje i municiju za vreme trajanja legalizacije ne mogu biti prekršajno niti krivično gonjeni za nelegalno nabavljanje, držanje i nošenje oruža i municije”.


U Članu 46. Zakona o oružju i municiji određeno je da ministar unutrašnjih poslova može raspisati legalizaciju, citiramo:


“Ministar može kada to zahtevaju razlozi očuvanja bezbednosti građana i javnog reda i mira, periodično, raspisati legalizaciju oružja i municije”.


Iz citiranih odredbi Zakona, kao i iz dosadašnje prakse, možemo zaključiti da je legalizacija oružja svojevrsna amnestija lica koja su bila u posedu neregistrovanog oružja, municije i eksplozivnih naprava. Posedovanje neregistrovanog (ilegalnog) oružja, predstavlja krivično delo iz Člana 348. “Nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija” Krivičnog zakonika i za isto je zaprećena kazna čak do 12 godina zatvora. Za vreme trajanja legalizacije lica koja se odazovu mogu da na svoje ime registruju oružje iz kategorije B i C, bez obaveze dokazivanja porekla tog oružja. Takođe, mogu da predaju policiji sve vrste oružja iz kategorije A, B i C i minsko-eksplozivnih sredstava, koje postaje vlasništvo Republike Srbije.


Od 2003. godine pa do sada u Srbiji je sprovedeno 7-8 legalizacija, čije je trajanje uglavnom bilo mesec dana, dok su poslednje dve trajale po tri meseca. Putem legalizacija prikupljeno je oko 200.000 komada vatrenog oružja, veća količina municije, bombi i minsko-eksplozvnih sredstava. Važno je napomenuti da je najveći deo iz ove količine, oružje koje potiče iz proteklih ratnih sukoba na području bivše SFRJ, kao i da su to oružje predala lica koja uglavnom nemaju krivični dosije, a do oružja su došli kao učesnici u navedenim sukobima.


Nacionalna asocijacija za oružje Srbije podržava Legalizaciju, jer je to način da se neregistrovano oružje stavi pod kontrolu države, kao i da lica koja imaju oružje bez porekla mogu isto posedovati legalno. Legalizacijom se uveliko mogu izbeći situacije, kojih je bilo u praksi, da su se pojedina lica oslobađala ilegalnog oružja tako što su isto bacali u kontejnere za smeće, u torbama i džakovima odbacivali u šumu, na obalu reke… Na ovaj način postoji opasnost da odbačeno oružje dođe u ruke lica koja ga mogu zloupotrebiti, ali mogu ga pronaći i deca, čime se ugrožava njihova bezbednost, a na žalost u praksi su zabeleženi i takvi slučajevi. Pojedinci se odlučuju na ovakav postupak zbog toga da izbegnu procedure koje bi morali proći u policiji, kada bi to oružje predali mimo vremena Legalizacije.


Neizostavno moramo naglasiti da se legalizacijama odazivaju lica koja nemaju kriminalni dosije, dok lica iz kriminalnog “miljea” to nikada neće učiniti, zato je neophodno da imamo liberalnije propise o oružju jer je to najbolji put ka smanjenju ilegalnog oružja.


Duško ILIĆ
Generalni sekretar NAOS


Broj 267

Autori fotografija sa naslovne strane
Vlada Mitrović, Branko Trifunović i Milan Ostojić

SVE O ORUŽJU


Test SVI Infinity Open kalibra .38 Super                    
Test karabina Weatherby Mark V                         
Automat Bushmaster ARM                              
Pištolj Hudson H-9                                   
Test: Automat Uzi                                   
Kalibar 9x19 mm, 9 mm Parabellum i 9 mm Luger               
Savremeno japansko streljačko naoružanje                    
Kineski “We Knife”                                   


RUBRIKE


Noviteti                                        
Propisi o oružju                              
Oružane snage: Turska (3)                         
Sajam antikvitetnog oružja u Kaselu                    
4. "Trofej kup" u preciznom gađanju                    
Reagovanja                                   
Srpski soklarski klub Pančevo                    
Dame lovci u Srbiji                              
Lov na losa u Kanadi                              
Tehnike, forma i stil gađanja u streličarstvu (2)