Koje tekstove u "Kalibru" najradije čitate:
Lovačko oružje
Vojno-policijsko oružje
Noževi
Specijalne jedinice
Lov
Velike bitke
Broj 267
aktuelno izdanje
Luksuz u sportskoj varijanti
Test SVI Infinity Open kalibra .38 Super

Pre godinu dana predstavili smo vrhunske pištolje SVI Infinity.

Ovog puta imamo zadovoljstvo da prezentujemo pištolj koji je san mnogih, posebno praktičnih strelaca.

 U pitanju je SVI Infinity za open kategoriju, u kalibru .38 Super. Sve što smo tada napisali o modelu za kategoriju standard, važi i za ovaj, tako da se nećemo ponavljati.

Za čitaoce koji nemaju taj broj pri ruci, sledi podsećanje u jednom kratkom pasusu.


Infinity su ručno rađeni pištolji firme SVI iz Teksasa u Sjedinjenim Američkim Državama. Odlikuju se najvišim mogućim kvalitetom izrade i visokom cenom. S obzirom da su u pitanju ručno rađeni pištolji, kupac ima veliki izbor mogućnosti, a za detalje je najbolje da pogledate internet stranicu firme - www.sviguns.com.


Elita praktičnog streljaštva


Zahvaljujući dinamičnosti i adrenalinu, praktično streljaštvo privlači sve veći broj takmičara, posebno mladih strelaca. Ako obratite pažnju na tabele sa rezultatima (koje možete naći na sajtovima organizatora takmičenja), zapazićete da je kategorija produkcija najbrojnija, zatim standard i open. Najmanje ima takmičara u kategorijama classic i revolver. Svi se slažu da je kategorija open elitistička. Jedan od razloga je, naravno, cena potrebne opreme, koja prevazilazi ostale kategorije. Druga je da se od takmičara u neku ruku, očekuje da budu brži i agilniji od kolega u drugim kategorijama, jer poseduju opremu koja im upravo to omogućuje. Ako ne pratite ovaj sport, da pojasnimo, strelci u openu mogu da koriste nadograđeno oružje bez ograničenja. Jedini limit je dužina okvira, koja ne sme da pređe 170 mm. Sve ostalo je na strelcu da prilagodi sebi kako bi postigao najbolje vreme uz maksimalan broj poena.


Vremenom se došlo do "zlatnog standarda", šta je optimalno oružje u ovoj kategoriji. To je pištolj sa metalnim ramom, konstrukcije 2011, u kalibru .38 Super, a nešto ređe 9x19 major. Ova dva kalibra daju sve što je potrebno da se postigne major faktor (160), sa zrnom težine najmanje 120 grejna. To kažu pravila, a strelci se najčešće odlučuju za zrna od 123 do 125 grejna. Praktično svi koji se takmiče u ovoj kategoriji spravljaju svoju municiju, sem slučajeva gde to nije dozvoljeno zakonom. To je jedini način da se izvuče maksimum iz pištolja i strelca, a pored toga je i ekonomičnije nego kupovina fabričke municije. Postavlja se pitanje, zašto se baš ovakva konfiguracija pištolja nameće kao zlatni standard?

Praktična upotreba je to dokazala. Pištolj metalnog rama je teži od polimerskog, pa samim tim ima manji trzaj. Dalje, metalni ram ima duže šine u kojima se kreće navlaka, što je jedan od faktora preciznosti. Ova dva razloga su već sasvim dovoljna svakome ko juri da uštedi nekoliko stotinki sekunde pri svakom hicu. Daćemo hipotetički primer. Na poligonu od minimum 32 metka, ako strelac sa boljim pištoljem može da uštedi 5 stotinki pri svakom metku, na kraju će biti brži 1,55 sekundi (ne računamo poslednji metak). Ovo je prilično banalan primer i naravno da zavisi od mnogo faktora (trening strelca je svakako najveći), ali teorijski, vreme može da se uštedi pištoljem koji ima manji trzaj. Sledeći razlog je dostupnost opcija za dorađivanje. Zbog popularnosti platforme 2011, tržište je puno proizvođača koji nude dodatke i pomagala, tako da strelac ima beskraj opcija da nađe svoj "sveti gral". Sad kad smo ustanovili trenutno stanje u takmičarskim krugovima, da pogledamo jedan konkretan model SVI Infinity, te da ga stavimo na test.


Koplje za uši


Svaki put kada mi je ovaj pištolj u ruci, osećanja su podeljena. S pozitivne strane, rešavanje poligona je znatno jednostavnije zbog red dot nišana, jer nema potrebe za zatvarenjem jednog oka pri nišanjenju. Naravno da pojedini strelci umeju da nišane i sa običnim nišanima s oba oka, ali to je druga tema. Testirani primerak je opremljen C-more nišanom, montiranim pod uglom od 90 stepeni. Na fotografijama montaža i sklop deluju nezgrapno, a iskreno rečeno, dok se strelac malo ne navikne, tako i jeste. Za uzvrat se dobija nenadmašivo jasna tačka, bez distorzije po ivicama, koja omogućava izuzetno brzo i precizno nišanjenje.


Trzaj skoro da ne postoji, iako je metak značajno jači od 9x19 minor koji uobičajeno koristim. Međutim, jedna stvar nikako nije prijatna, a to je strahovit prasak koji proizvodi u zatvorenom strelištu. Dok sam iza pištolja na poligonu, adrenalin ublažuje subjektivni osećaj. Spora precizna paljba, s druge strane i nije naročito komforna, jer se onda prasak doživi u "punom formatu". To je nešto što se vremenom sve više ignoriše, ali svakako nije prijatno.


Tu prestaju sve negativne stvari, a kreće duga lista pozitivnih. Najpre, kao i pištolji SVI sa prošlogodišnjeg testa, savršeno leži u ruci. Okviri su perfektno ispolirani, naprosto klize u rukohvat bez ikakvog otpora. Kapacitet okvira zavisi od čaure koja se koristi, sa ili bez izraženog oboda. Sa običnim čaurama .38 Super, dugi okvir od 170 mm prima 27 metaka, odnosno 28 sa rimless (bez oboda) i super comp čaurama. Kraći okviri primaju 22 i 23 metka, respektivno. Pomenuli smo da većina strelaca preferira svoju municiju, pa je tako i na našem testu. Testirali smo dve laboracije, obe sa zrnima slovenačke proizvodnje LOS od 123 grejna, sa dve laboracije baruta. Jedna je punjena Vectan SP2 barutom od 9,2 grejna, druga sa VihtaVuori 3N38 od 9,8 grejna. Ovo nije bio test različitih laboracija, taj deo je strelac već odradio i zadržao se na znatno jačem metku sa 3N38 barutom.


Jedan od razloga je što sporogoreći 3N38 daje izuzetnu početnu brzinu zrna i dovoljno "viška" barutnih gasova da maksimalno iskoriste gasnu kočnicu na kraju cevi. Iskreno, gasna kočnica je briljantna, fantastično radi i stabiliše pištolj ne samo vertikalno, već ga umiruje i dijagonalno. Kada se strelac uvežba, ne mora više aktivno da misli na trzaj, već može da troši vreme na optimalno rešavanje poligona. Još jedna stvar oko koje strelac ne mora da vodi računa je okidanje. Na konkretnom primerku je 800 grama. Malo je reći da je fenomenalno. Uz kratki i odsečni reset, brza paljba je utoliko lakša.


Isprobali smo pištolj na nekoliko priručnih poligona. Cilj je, kao i uvek, sagledati objektivne okolnosti i mogućnosti pištolja, ali i preneti subjektivna zapažanja. I objektivno i subjektivno, ovo je fantastičan pištolj sa vrlo specifičnom namenom. Ne treba očekivati da će bilo ko sem sportskih strelaca koristiti ovakav pištolj, jednostavno, nije napravljen za bilo kakvu službenu upotrebu.


Paralela sa Formulom 1


Ovaj međunaslov nije metafora autora, zapravo može da se vidi zajednička crta ovog pištolja i bolida Formule 1. Oba "rekvizita" važe za vrhunac u svom sportu. U pitanju su naprave vrhunski urađene i doterane da izvuku maksimum iz sportiste. Upotrebljive su u kontrolisanim sportskim uslovima, te imaju malu praktičnu primenu izvan njih. A zvuk koji proizvode - nagoni sve u blizini da zatvore uši. Što je posebno izraženo kod ovog pištolja. Iako je zadovoljstvo gledati kojom brzinom strelac prolazi kroz poligon sa modelom Infinity Open, nekako je to prijatnije raditi sa što veće daljine i rukama preko antifona.


Šalu na stranu, SVI Infinity je izbor trenutnog šampiona u open klasi, Horgea Balesterosa. "Cena prava sitnica". Počinje od 7.500 dolara, pa dokle želje strelca i dubina džepa dozvoljavaju...


tekst i slike: Branko TRIFUNOVIĆ


Broj 267

Autori fotografija sa naslovne strane
Vlada Mitrović, Branko Trifunović i Milan Ostojić

SVE O ORUŽJU


Test SVI Infinity Open kalibra .38 Super                    
Test karabina Weatherby Mark V                         
Automat Bushmaster ARM                              
Pištolj Hudson H-9                                   
Test: Automat Uzi                                   
Kalibar 9x19 mm, 9 mm Parabellum i 9 mm Luger               
Savremeno japansko streljačko naoružanje                    
Kineski “We Knife”                                   


RUBRIKE


Noviteti                                        
Propisi o oružju                              
Oružane snage: Turska (3)                         
Sajam antikvitetnog oružja u Kaselu                    
4. "Trofej kup" u preciznom gađanju                    
Reagovanja                                   
Srpski soklarski klub Pančevo                    
Dame lovci u Srbiji                              
Lov na losa u Kanadi                              
Tehnike, forma i stil gađanja u streličarstvu (2)