Koje tekstove u "Kalibru" najradije čitate:
Lovačko oružje
Vojno-policijsko oružje
Noževi
Specijalne jedinice
Lov
Velike bitke
Broj 265
aktuelno izdanje
Kobre ostvarile san
Otvoreno državno prvenstvo Srbije u praktičnom streljaštvu 2018.

Krajem oktobra (20.-21.) u Požarevcu na strelištu kluba "Grom",održano je Otvoreno državno prvenstvo Srbije u praktičnom streljaštvu pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta i Saveza za praktično streljaštvo Srbije. Organizator je bio klub za praktično streljaštvo IPSC-Kobre.


Organizacija za pamćenje


Takmičenje nivoa Level 3 međunarodnog karaktera, okupilo je veliki broj strelaca iz zemlje i inostranstva. Ukupno je učestvovalo 162 takmičara iz 12 država.


- Pored velikog broja strelaca posebno zadovoljstvo bilo je ugostiti i Predsednika Svetske konfederacije praktičnog streljaštva Vitalya Kryuchina, koji je proveo ceo dan na poligonu. Gospodin Vitaly je pohvalio celu organizaciju i otišao sa utiskom da je naš savez i Srbija konkurent u regionu kad je praktično streljaštvo u pitanju - naglašava Vukota Đukić, direktor meča i prvi čovek kluba IPSC Kobre.


- Klub IPSC Kobre postoji već 16 godina, a u njegovim redovima su sve iskusni strelci i takmičari, koji su pucali na mnogobrojnim turnirima, kako u Srbiji, tako i u instranstvu. Pored dobrih rezultata koje smo beležili, proučavali smo i kako izgleda jedan dobro organizovan meč visokog rejtinga. Sve što nam se svidelo pamtili smo, zapisivali, snimali i slikali, kako bi jednoga dana kao organizatori pokušali da što bolje osmislimo takmičenje. Prošle godine na konkursu, tražili smo da organizujemo državno prvenstvo Srbije, jer smo smatrali da nam to pripada s obzirom na iskustvo i rezultatae koje osvajamo - objašnjava Đukić.


Stejdževi po meri vrhunskog strelca


- Čimo smo dobili priliku da organizujemo, podelili smo zadatke i krenuli u realizacuju. Odlučnost, organizaciona sposobnost i želja doveli su nas da budemo domaćini ovako velikom broju gostiju. Smatram da smo mnogo toga promenili, unapredili i genralno podigli lestvicu kada je organizacija državnog prvenstva u pitanju. Zastavu Srbije i kluba doneli su srpski vitezovi na konjima, naša trobojka izdignuta je bila visoko, a himna Srbije bila je početak takmičenja - ističe Đukić.
- Iskreno se nadamo da smo ulogu domaćina opravdali. U toku meča razgovarao sam sa strelcima, poželeo im lep provod i dobre rezultate. Ono što mogu da istaknem jeste, da su strelci, odnosno gosti bili oduševljeni, a posebno su naglašavali kvalitet takmičenja i besprekornu organizaciju. Meni kao rukovodiocu kluba i ostalim članovima, to je ogroman podstrek da i u budućim nadmetanjima kada učinimo još više i bolje - jasan je naš sagovornik.


Sve zasluge za dobro osmišljene stejdževe idu na adresu Vladimira Đukanovića, prekaljenog strelca. Njegove odlične ideje i višegodišnje iskustvo, preneo je na poligon i takmičarima dao priliku da se oprobaju na stejdževima: veština, brzina i kompletna pripremljenost.


Klub IPSC-Kobre na ovom takmičenju je ostvario zapažene rezultate: drugo mesto na internacionalnom nivou, a na nacionalnom prvo mesto ekipno u klasi standard. U pojedinačnom plasmanu nacionalnog dela Vladimir Đukanović (IPSC-Kobre) osvojio je treće mesto u klasi standard. dok je Nataša Jovanović u kategoriji žene standard osvojila je treće mesto.


- Članovi kluba Kobre su se pokazali kao dobri domaćini i organizatori takmičenja, koje se sastojalo iz 12 odlično osmišljenih i napravljenih poligona. Posebno je bilo prijatno videti završni deo takmičenja i dodele nagrada, kojem je prisustvovao i predsednik svetske IPSC konfederacije Vitaly Krychin. Posebno treba pohvaliti odličan rad sudijske organizacije koja je u velikom delu doprinela da takmičenje protekne brzo i bez većih problema. Ogroman broj domaćih i stranih strelaca, bio je prezadovljan, kako kvaliteom poligona, tako i organizacijom. Predsednik svetske IPSC konfederacije Vitaly Krychin je pored prisustva na Državnom šampionatu, nalazio u zvaničnoj poseti Srbiji,gde je obavio proveru planova za održavanje predstojećeg prvenstva Evrope, koje treba da se održi u septembru 2019. godine, na strelištu kluba Delta SAJ u Beogradu. Gospodin Krychin držao je i međunarodni seminar za IPSC instruktore, MISSIA seminar. Tokom završne večere veoma pozitivno se izrazio u vezi svega što je video u Srbiji, uz uverenje da će predstojeće prvenstvo Evrope biti odlično organizovano, zaključije Ljubiša Momčilović


Podrška prijatelja


Ovom prilikom želim da se zahvalim svima koji su nam na bilo koji način pomogli u ostvarenju ovog, nama veoma bitnog cilja. Zahvaljujemo se: Gradu Požarevcu, "Jaffa doo" Crvenka, "Prvom partizanu" iz Užica, EPS, "Inter Sib" Beograd, caffeu "Dolcino" Beograd, "Slodes" Beograd, specijalne-jedinice.com, "Horus" Beograd, "Military shop", Societed Generale banci, klubu "Grom" iz Požarevca i klubu "Vukovi" iz Beograda. naravno, zahvaljujem svim članovima kluba koji su na bilo koji način učestvovali u organizaciji i ostvarili dobr rezultate. Takođe se zahvaljujemo svima koje nismo spomenuli, a dali su svoj doprinos i pružili ruku pomoći


Vukota ĐUKIĆ
Foto: IPSC Kobre


Broj 265

SVE O ORUŽJU


Franchi karabin Horizon i poluatomat Affinity     
Kineski integralno prigušeni pištolji          
Test optičkih nišana (3)          
Pištolj B-T USW P          
Pištoljski i revolverski kalibri 6,35 mm i 7,65 mm          
Test jurišne puške SIG MPX               
Test taktičkih foldera          
Test luka Hoyt-Easton Pro Vantage Rambo 3     


RUBRIKE


Noviteti          
Kategorije oružja po novom ZOOM          
Devet zlatnih decenija “Prvog partizana”          
Oružane snage: Turska (1)          
IPSC Državno prvenstvo Srbije          
Prezentacija oružja Češke Zbrojovke          
65 godina Večernjih Novosti          
Prezentacija taktičkog vozila "Chaborz M3"     
165 godina fabrike "Zastava oružje"          
Oružje Srpske vojske u Prvom svetskom ratu (6)     
Turnir Nesalomivi 2018.          
Lov na vepra               
Lov na jarebice nekad i sad