Koje tekstove u "Kalibru" najradije čitate:
Lovačko oružje
Vojno-policijsko oružje
Noževi
Specijalne jedinice
Lov
Velike bitke
Broj 264
aktuelno izdanje
Avantura ravna akcionom filmu
Shooting Challenge 2018.

Od samog jutra, na poligon strelišta "Malča" pristizale su ekipe iz svih krajeva Srbije. Sretali su se stari poznanici sa sportskih borilišta, međusobno odmeravali snage veterani i aktivni pripadnici "Kobri" VS, Žandarmerije, čuvene 63. padobranske brigade, predstavnici policije, elitnih sportskih klubova iz oblasti praktičnog streljaštva i ekstremnih sportova...


Veliko interesovanje učesnika i novinara privukle su i ekipe koje se pojavljuju prvi put, pre svega ženski tim iz niškog kluba "Xtreme fit", a kad je stigla i ekipa Rusko-srpskog humanitarnog centra iz Niša, sastav je bio kompletan.


Posle obaveznog brifinga, mnogobrojnih pitanja i obilaska svih 10 radnih tačaka - stejdževa, tačno u 11 časova startovala je prva ekipa. Pored očekivanih vatrenih linija na kojima se pucalo iz različitog oružja na 40 padajućih i rasprskavajućih meta (poperi, baloni i glineni golubovi), takmičari su imali i zadatak da savladaju poligonske prepreke, pa su ih između vatrenih linija sačekali tzv. kurirski prelaz preko zategnute trake, trčanje preko guma, prelaz preko "plivajuće grede". Ukratko, poligon je bio kao scenografija za akcioni film i sve to pod pritiskom realizacije zadatka za što kraće vreme. Tajmer je neumoljiv, a svaka sekunda i svaka pogođena ili promašena meta može biti presudna.


Pred ekipama je bio kompleksan zadatak, za čije su rešavanje, pored odlične fizičke i kondicione pripremljenosti, bili neophodni koncentracija, veština, znanje, ali i sposobnost timskog rada i delovanja pod stresom i velikom dozom adrenalina. Takmičari su bili izloženi situaciji u kojoj su morali u isto vreme da planiraju, razmišljaju, trče, gađaju, dogovaraju se i sarađuju tokom samog izvršenja zadatka. Pored svega toga, imperativ je bezbednost, o kojoj svaki učesnik ovakvog takmičenja mora da vodi računa, bio on takmičar ili službeno lice - sudija.


Ove godine, najbolji smisao za rešavanje zahtevnih zadataka imala je ekipa "IPSC Kobre 1", drugo mesto osvojila je ekipa SK "Naftagas" iz Elemira, a treće je zauzela ekipa "IPSC Kobre 2".


Posle završenog takmičenja, ekipe su se ogledale u disciplini shoot off, pa smo imali priliku da vidimo kako su se u eliminacionom sistemu "dva na dva" bespoštedno obračunavali timovi u međusobnim duelima. Kad se stane na crtu i kad "pisne" tajmer, nestaju i rodbinske i klupske veze i nema milosti ni prema rivalu ni prema "poperima".
I u ovoj disciplini izdvojile su se tri prvoplasirane ekipe i na taj način potvrdile svoju apsolutnu dominaciju na ovom takmičenju. U finalu su se našli timovi: "IPSC Kobre 2" i SK "Naftagas" Elemir, a za treće mesto su se borili timovi "IPSC Kobre 1" i "Soko kombat system". U oba duela bolje su bile ekipe "Kobri".


Komentarišući ostvarene rezultate, Vlasitimir Stanojević, organizator meča, imao je konkretan stav.
- Takmičenje je osmišljeno tako da izdvoji pojedince koji će u timu najbolje funkcionisati u stresnoj situaciji. Smisao programa je da takmičare održi pod pritiskom, da bi se videlo kako tim funkcioniše ekipno, ali i individualno. Za ukupan rezultat mora se brzo razmišljati i moraju se brzo donositi odluke, treba imati smisao za timsku igru, biti disciplinovan i uporan i što je najvažnije, bolje su funkcionisali timovi u kojima je postojala komunikacija i uloga kapitena-lidera.


Na pitanje da li već razmišlja o temi za sledeći Shooting challenge, Stanojević se zagonetno smeje i odgovara:
- Ne znam još, tek što smo završili ovaj. Možda nešto u smislu "spasavanja života" ili "talačke situacije", u svakom slučaju, nešto aktuelno, zanimljivo i, svakako, teže i složenije od ovoga danas.
Pažnju medija privukle su, kao i uvek, male zanimljivosti. I ove godine smo na takmičenju imali porodični nastup oca i sina, ali ovog puta su se takmičili jedan protiv drugog, u dve različite ekipe. Reč je o porodici Janković. Otac Goran Janković - Janči, bivši pripadnik Žandarmerije, svetski prvak u praktičnom streljaštvu u kategoriji "sačmarica", a sada novopečeni penzioner, koji je nastupio za ekipu "Spartanac" i sin Marko Janković, član ekipe "Junior".


- Marko je rastao uz Shooting rally i praktično streljaštvo, kao i sva moja takmičenja i uspesi, sigurno su ga motivisali da se i sam oproba u tim vodama - podsetio je čuveni Janči, vidno ponosan na naslednika.


Marko, još pod utiskom duela iz shoot offa u kome su eliminisali ekipu "Gladijatora", analizira nastup na takmičenju. Nije nezadovoljan, ali smatra da su mogli i bolje.
Ne sumnjamo u to, Marko, sve je na tvojoj strani - i geni i godine, a i podrška ne nedostaje. Gledaćemo mi tebe još!
RSHC je tradicionalni prijatelj "Safari kluba" i učesnik svih klupskih organizacija.
- Mi nismo neki pucači, to nam nije jača strana, ali uvek ćemo biti prisutni i podržati sve programe koje radi "Safari klub", jer smatramo da su vredni i interesantni. Ovo je dobra prilika da se upoznamo sa novim ljudima i pozdravimo sa starim prijateljima - naglasio je Oleg Ganijev, član tima Rusko-srpskog humanitarnog centra.
Posebnu pažnju medija privukle su članice kluba "Xtreme fit", koje su na ovom takmičenju nastupile kao jedina ženska ekipa.


- Nismo ovde da "isprašimo" muškarce, to je nerealno očekivati. Mi smo dobre na poligonu, ali nemamo veliko iskustvo u pucanju. Nismo laici, ali daleko smo od lige praktičnih strelaca. Naš nastup je u svrhu promocije našeg kluba i naših aktivnosti, ali i saradnje sa "Safari klubom", kao zastupnikom sličnih interesovanja i ideja" - objasnila je Vedrana Popović.


- Cilj nam je bio da uspešno obavimo predviđene zadatke, u čemu smo uspele. Sve ostalo je stvar treninga. Mislim da se nismo obrukale. Zahvaljujem svima na svesrdnoj podršci - dodala je Miljana Stojković, drugi član ekipe "Xtreme fit 2".


Suorganizator i medijski pokrovitelj je časopis "Novosti Kalibar", pokrovitelj manifestacije je grad Niš, a i ove godine nagrade za tri prvoplasirane ekipe obezbedili su tradicionalni sponzori, beogradske firme: Militaria doo (militaryshop.rs) - Brandit ranci, Navitronica - Maglite lampe i Arsenal - mini-alati za preživljavanje.
Ove godine takmičarski tim je koristio četiri različitе vrste oružja. Na vatrenoj liniji 1, strelac iz svakog tima pucao je na pet balona belgijskom puškom FN-SCAR, u kalibru 5,56 mm, pri čemu je korišćen refleksni nišan Elcan Specterdr sa iluminacijom i uvećanjem 1-4x. Ostvareni rezultati su izuzetno dobri, iako su skoro svi takmičari prvi put koristili to oružje.


- Oduševljen sam ergonomijom i preciznošću ove puške. To je novo oružje, u Srbiji je tek nekoliko meseci, a koriste ga specijalne jedinice VS - jasan je bio Miroslav Milovanović, član ekipe "IPSC Kobre 2", stariji vodnik, pripadnik Vojske Srbije.
Na drugoj i četvrtoj vatrenoj tački takmičari su pucali svojim pištoljima, različitih proizvođača i modela, od domaćeg CZ99, preko Glockova, pa do Čeških Zbrojovki. Bilo je i drugih, mahom u kalibru 9 mm i jedna četrdesetica. Na ovim vatrenim tačkama se pucalo u 20 metalnih meta i to svaki takmičar iz svog pištolja po deset. Sopstvenim pištoljima takmičari su se takmičili i u drugoj disciplini - tzv. shoot offu. Na ovim tačkama dominirali su IPSC strelci.


Treća vatrena tačka na kojoj je bilo pet metalnih popera rešavala se pumparicom Mossberg, a na četvrtoj vatrenoj liniji korišćen je poluautomat Benelli M2.


Foto: arhiva SAFARI klub - D.M. CAR, Vanja KESER i Dejan STANOJEVIĆ


Broj 264

Autori fotografija sa naslovne strane
Slobodan Orašanin i Milan Milanović

VAŽNO nove niže cene pretplate za Srbiju

SVE O ORUŽJU


Uporedni test kratkocevnih revolvera          04
Test optičkih nišana (2)          10
Kombinovane puške Brno 500 i Tatra 584          14
Kalibar u Uherskom Brodu          19
Kalibri ivičnog paljenja .22 WMR i .17 HMR          22
Test modularne puške AR-9               26
Pištolj HK SFP-9SK          30
Noževi vodećih kompanija               56

RUBRIKE


Noviteti          08
Propisi o oružju          25
Oružane snage SAD (30          32
Drugi Shooting Challenge               40
Oružje Srpske vojske u Prvom svetskom ratu (5)          44
Kamp "Zov prirode"               48
Lov u Austriji               50
Lov na granici Urala i Sibira          53
LORIST 1018.               60
Finale lovačkih liga LSS 2018.          64