Koje tekstove u "Kalibru" najradije čitate:
Lovačko oružje
Vojno-policijsko oružje
Noževi
Specijalne jedinice
Lov
Velike bitke
Broj 264
aktuelno izdanje
Modeli koje su voleli i na Zapadu
Kombinovane puške Brno 500 i Tatra 584

Neverovatna je činjenica da su u komunističko-socijalističkoj Čehoslovačkoj uspešno i dugo proizvodili četiri modela, potpuno konstrukciono različitih bok lovnih kombinovanih pušaka, koje su sve bile cenovno prihvatljive i solidno urađene. To pobija teoriju političkih pobednika komunizma, da je u tom sistemu sve rađeno po nalogu vlasti i da se radilo samo ono osnovno, što je potrebno širokim narodnim masama. Danas u Češkoj Republici, jednoj od najrazvijenijih evropskih članica iz Istočnog bloka, proizvodi se samo bok kombinovana puška ČZ serije 800, o kojoj smo već pisali. Osećate li razliku... Nekada četiri modela, danas jedan! Nije baš sve bilo tako loše.


Priču počinjemo puškom Brno 500. Dugujemo veliku zahvalnost Mirku Ličini, iskusnom i čuvenom kraljevačkom lovcu i odgajivaču epanjol bretonaca, koji nam je omogućio da detaljno isprobamo njegovu kombinovanu pušku Brno 500. Evidentno je za sve čehoslovačke kombinirke da imaju apsolutno nezavisnu konstrukciju i da ne postoji nikakva sličnost između njihovih modela. Tako je i Brno 500 priča za sebe.
Ovo je možda najlepša Brno kombinirka. Ima potpuno zaobljenu baskulu, poput najfinijih italijanskih round body (zaobljeno telo), bok dvocevki. Primenjen je sistem zabravljivanja, koji je omogućio najnižu moguću visinu baskule. A to uz njene oble ivice daje elegantan i dopadljiv izgled oružja.


Studiozna i pažljiva priprema


Radi se o pušci kod koje se gore nalazi sačmena cev isključivo kalibra 12/70. Ova "naša" puška, a i većina onih koje su uvezene u SFRJ, u donju karabinsku cev primala je metak 7x65 R. Njena tačna oznaka je Brno 502.3. Cevi su joj duge 600 mm, ukupna dužina iznosi 1.029 mm, a puška ima masu samo 3.350 g. Evo za naše čitaoce i ostalog popisa modela: bok sačmarica kalibra 12/12-70 nosi oznaku 501.2; kombinirka kalibra 5,6x52 R/12 je model 502.1; 7x57 R/12 je model 502.2; .222 Rem/12 je model 502.4; 6,5x55 SE/12 je model 502.5; .243 W/12 je model 502.6; .308 W/12 je 502.8; 5,6x50 R Magnum/12 je 502.9 i poslednji .30-06 S/12 nosi oznaku 502.10. Uz napomenu da su mogle da se kupe u kompletu sačmene cevi, vidimo koliko je studiozno i pažljivo proizvođač pripremao ovaj model.


Cevi su spojene monoblokom dužine 56,5 mm, visokim 56,5 mm i širokim 32/39,5 mm. Monoblok se uklapa u čeličnu kovanu baskulu visine samo 60,5 mm i široku 40,5 mm. U zoni gornje cevi nalaze se ključevi za bravljenje simetrično postavljeni sa obe strane sačmene cevi. Ove ključeve čine mali prizmatični ispusti širine 4 mm, visine 8,5 mm, koji 5,5 mm izviruju van zone cevi. Ovo je jedan veoma pojednostavljen oblik Boss brave, koju je proslavila italijanska fabrika "Perazzi".


U baskuli se nalazi nazad-napred pokretna ploča, spregnuta sa klasičnom gornjom polugom (ova poluga se u literaturi zove W-R Wesltey Richards ili top lever), zajedničkom za sve prelamajuće bok puške. W-R poluga u prelomljenom stanju puške, ostaje u desnom položaju. Cevi rotiraju u baskuli oko dva bočna izmenjiva diska (okretne tačke), prečnika 8,5 mm. Tako da i ovde imamo četiri zabravljene površine (four locks), samo sa ekstremno niskom baskulom.


Cevi puške spajaju puni, lotovani čelični prutevi. Na gornjoj cevi se pored šine za vezu optičkog nišana (širine 13,5 mm), nalaze i mehanički nišani. Nišanska dužina (rastojanje između mušice i zadnjeg nišana) iznosi 380 mm.
Za konkretan dokaz da je zahvaljujući bravljenju i obliku baskule ovde dobijena niska silueta puške, uporedili smo staru kombinirku Brno 500 sa novom, popularnom ruskom kombinovanom puškom IŽ Baikal MP-94. Razlika u visini od 10 mm, u stvarnosti izgleda još veća, zbog oblih linija puške Brno.


Redak primerak na ovim prostorima


Kod Brna 500 posebno se vodilo računa o mehanizmu za okidanje. Prednji obarač koji opaljuje karabinsku cev, ima ugrađen francuski šteher. Kada unapred poguramo prednji obarač, puška će opaliti već pri sili od 0,5 daN. Bez štehera sila je nešto ispod 2 daN. Na baskuli, tamno brunirane površine, sa leve strane se nalazi mašinski graviran jelen, a sa desne su srna i srndać.


Kundak nemačkog tipa sa okruglom obrazinom, urađen je od orahovine, ne baš najviše klase. Podkundak se skida povlačenjem bravice unazad, što ukazuje na klasično jednostavno rasklapanje puške. Kočnica je na uobičajenom mestu za lovačke puške, odnosno, na vratu kundaka. Puška ima zajedničke izvlakače koji iz ležišta zajedno povlače oba metka.


Rastojanje od dna kundaka do prednjeg obarača iznosi 365 mm. Zadnji nišan je smešten u lastin rep i može da se pomera po pravcu. Puška Brno 500 je lepo finiširana, čekiranje kundaka je romboidima, na njoj nema oštrih ivica. Ovaj model je poslednjih decenija 20. veka bio tražen i prodavan u Zapadnoj Evropi putem trgovačkih lanaca "Kettner" i "Frankonia". Kod nas ga baš iz tog razloga nije bilo mnogo u prodaji, tako da se Brno 500 ubraja u najređe čehoslovačke kombinirke na našim prostorima. Sve u svemu, jako dopadljiva, lepo urađena, vitka, obla, kombinovana puška, koja ispunjava sve lovne zadatke. Mali ih je broj, tako da osim upozorenja o redovnom čišćenju, nemamo podatke o nekim učestalim ili tipskim kvarovima. Retki primerci koji se ponude u oglasima brzo nađu kupca...


Pravo sa repariranja u naše ruke


Poslednji model iz naše storije o čehoslovačkim kombinirkama dolazi iz Uherskog Broda i poznata je pod imenom Tatra, serija pušaka - 580. Nalazimo je u literaturi i kao Brno CZ 584, zatim kao ČZ 584, Kozlica... Rađene su u kalibrima 12 i 16/70 u sačmenoj i 7x65 R, 7x57 R, .222 R, .308 W, .30-06 S karabinskoj cevi.
Zahvaljujući Aleksi Andonoviću, mladom lovcu iz Trstenika, koji je iskazao veliku ljubaznost i omogućio nam da se detaljnije upoznamo sa puškom Tatra 584 kalibra 12/70-7x65 R, koja je imala i par rezervnih cevi kalibra 12/70. Aleksina puška je tek pristigla sa detaljnog repariranja kod puškara, tako da smo bili prvi koji su je analizirali. Ukupna dužina puške 584 sa kombinovanim cevima iznosi 1.070 mm. Masa puške je 3,35-3,45 kg. Vlasnik je visoka osoba koja je produžila kundak, tako da rastojanje od dna kundaka do prvog obarača iznosi 390 mm. Prvi obarač opaljuje donju karabinsku cev. Interesantno je da kod para sačmenih cevi, postoji pomoćna mušica postavljena 290 mm od baskule.


Cevi kombinirke 584 su spojene monoblokom i punim prutevima. Dužina monobloka je 88 mm, a visok je 55 mm. Baskula puške je čelična, kovana, pravih geometrijskih linija, koje ukazuju na futuristički, a ne klasičan ukus konstrukotra puške. Kao i sve, ove oštre crte puške se nekome dopadaju, a neko više voli zaobljene, lučno svedene površine glave oružja. Širina baskule iznosi 40, a visina 65,5 mm. Ova nešto veća visina profila puške i njene baskule, uslovljena je njenim bravljenjem. Tatra 584 ima dva donja Purdey ključa širine 9x4,5 mm i u zoni gornje sačmene cevi, sa obe strane postoje otvoreni Kersten ključevi dugi 20 i široki 4,2 mm. Njih bravi okrugli poprečni klin prečnika 8,5 mm. Na prednjem donjem Purdey ključu je lučni oslonac koji naleže na osovinu, oko koje rotiraju cevi pri prelamanju. Puška je čvrsto zabravljena u četiri tačke, ne računajući prednji oslonac oko koga rotiraju cevi. Česi su malo uprostili Kersten konstrukciju, ali ne na uštrb čvrstine bravljenja.


Na levoj strani je zajednički izvlakač čaura, koji zahvata četvrtinu obima gornje i donje čaure. Pri sklapanju puške prednji kraj ovog izvlakača mora da se postavi u tačno definisan položaj. Rasklapanje je klasično, potezanjem donje poluge na podkundaku. Na cevi su gore ugrađeni mehanički nišani. Mušica je fiksna, pravougaonog profila, a zadnji nišan je smešten u lastin rep i može da se pomera po pravcu. Zarez zadnjeg nišana je pravougaoni. Nišanska linija je veoma duga, čak 460 mm. Tu je i pripremljena šina za montažu optičkog nišana. Puška je opremljena automatskom kočnicom koja se nalazi na vratu kundaka. I ovde prednji obarač opaljuje donju karabinsku cev. Na pušci koju smo razgledali, sa donje strane na donjoj ploči baskule ugraviran je natpis: 584-15 UH.BROD Made in Czechoslovakia


Pažljivo sa vernim "čehinjama"


Površine od čelika su glatke, bez gravure i zaštićene crnim bruniranjem. Akcenat nije stavljen na ukrašavanje već na čvrstinu i funkcionalnost ovog oružja. Kundak je tipično češki, odnosno nemački, sa oblom obrazinom i od orahovog drveta. U našu zemlju su podjednako uvožene Tatre 584 u sačmenim kalibrima 12/70 i 16/70.
Tih osamdesetih godina prošlog veka još nije bilo zapostavljanja starog dobrog kalibra 16. Kod karabinske cevi takođe "ispravljamo" nepravdu prema kalibru 7x57 R, koji se u neznanju, po efikasnosti stavlja daleko iza kalibra 7x65 R. To jednostavno nije tačno. Oba metka su uz dobar pogodak i pravilan izbor zrna i te kako dovoljni za svu lovnu divljač naših lovišta. Ocena je da je Tatra 584 čvrsto zabravljena, dobra, pouzdana lovna puška. Na njoj nema mnogo ukrasa, ali zato odiše čvrstinom uglastog čelika.
Na kraju, dužni smo da izrazimo svoje duboko neslaganje sa autorima koji omalovažavajuće pišu o čehoslovačkim kombinovanim puškama. O svakom oružju moramo suditi, uzevši u obzir njegovu funkcionalnost, pouzdanost, upotrebljivost u lovu, preciznost i CENU! Uključivši ovaj poslednji, naglašeni parametar, Brno Super, ZH, Brno 500 i Tatra 584 su izuzetno dobra lovna oružja. Tu odskače Brno Super, ali je taj model i bio znatno skuplji od ostala tri. Savet vlasnicima bio bi - pažljivo čistite, održavajte i zatvarajte vaše "čehinje" i verno će vas služiti ceo lovni vek!


tekst i slike: msc Vlada MITROVIĆ


Broj 264

Autori fotografija sa naslovne strane
Slobodan Orašanin i Milan Milanović

VAŽNO nove niže cene pretplate za Srbiju

SVE O ORUŽJU


Uporedni test kratkocevnih revolvera          04
Test optičkih nišana (2)          10
Kombinovane puške Brno 500 i Tatra 584          14
Kalibar u Uherskom Brodu          19
Kalibri ivičnog paljenja .22 WMR i .17 HMR          22
Test modularne puške AR-9               26
Pištolj HK SFP-9SK          30
Noževi vodećih kompanija               56

RUBRIKE


Noviteti          08
Propisi o oružju          25
Oružane snage SAD (30          32
Drugi Shooting Challenge               40
Oružje Srpske vojske u Prvom svetskom ratu (5)          44
Kamp "Zov prirode"               48
Lov u Austriji               50
Lov na granici Urala i Sibira          53
LORIST 1018.               60
Finale lovačkih liga LSS 2018.          64