Koje tekstove u "Kalibru" najradije čitate:
Lovačko oružje
Vojno-policijsko oružje
Noževi
Specijalne jedinice
Lov
Velike bitke
Broj 262
aktuelno izdanje
Startuj, pokaži i izađi
Uskoro Shooting challenge 2018.

Dvadesetogodišnje iskustvo organizovanja Šuting relija i turnira u praktičnom streljaštvu, pokazalo je da među mladim ljudima postoji veliko interesovanje za prijavu učešća u ovakvim programima.

Kod svih učesnika sve uvek počne sa velikim entuzijazmom.

Naravno, udarni timovi Žandarmerije, Vojske Srbije i druge specijalne jedinice i specijalizovani klubovi sa vrlo sposobnim takmičarima isplivaju vrlo brzo u prvi plan.

Mnogi iz civilnog sektora ostvare izuzetne rezultate, poneki se čak nađu i na pobedničkom postolju, a drugi shvate u finišu, da je ovo prezahtevno takmičenje za njih.


Pucački izazov kakav je Shooting challenge zahteva više od individualnog znanja pojedinaca. Program je koncipiran za dejstvo tima. Brzina, preciznost, snaga, izuzetna obučenost i dobra psihofizička pripremljenost, imperataiv je osnovnih postulata programa. Ali na sreću, ovakvih ljudi je puna Srbija. Prekaljeni sportisti, adrenalisnski zavisnici, vojnici i policajci, aktivni i penzionisani, ali i takmičari iz drugih država, nikada ne manjkaju u ovom prestižnom programau. Dolaze redovno da odmere snagu i umeće sa drugima, ali i da se sretnu i druže. Kako uvek znaju da kažu, nedostaju im susreti i međusobno druženje, kao i razmena iskustava, iako je uvek lepo i pobediti konkurente.


Kao i prošle godine, poligon “Malča” kraj Niša, biće išaran brojnim trakama, zastavicama, paravanima i metama, ali i međuradnjama u kojima treba pokazati fer-plej, smisao za tim, zajedništvo, a sve u cilju postizanja boljeg rezultata.


Ove godine tim će startovati iz rova, pucaće iz četiri oružja na oko 50 meta, a u međuvremenu rešavaće postavljene zadatke. Start će biti zvuk tajmera a kraj, pucanj zadnjeg metka ili prelazak zadnje zastavice. Za promašaje nema popravnog, a za dekoncentraciju i pogrešno izvedene radnje slede kazneni poeni. Moto takmičenja je: startuj, pokaži i izađi. Rezultat tima je hit faktor koji se dobija kada se ostvareni poeni podele sa utrošenim sekundama. Drugi deo takmičenja, kao i prošle godine, biće timski shoot off.


Kao i prethodnih godina za obe discipline, organizatori su za prvoplasirane ekipe obezbedili sportska priznanja, a osvedočeni prijatelji programa, “Militaria” doo i “Navitronika” i vredne nagrade za pobednike.


Vidimo se 22. septembra na poligonu “Malča”!
foto: “Safari klub”
Autor fotografija za naslovnu stranu:
Dragan ŠAPONJIĆ


Broj 262

SVE O ORUŽJU


Švajcarski pištolj Phoenix          
Kombinovane puške Brno ZH i Brno Super          
Univerzalni mitraljez AA-52               
Kalibri .45-70 Government i .444 Marlin          
Oružje iz domaće radinosti               
FN SCAR SC               
Podvodna oružja ruskog pomorskog SPECNAZ (5)          
Test kompaktnih radnih noževa               
Konstrukcija i efikasnost krakova luka          

RUBRIKE


Noviteti               
Ekskluzivni intervju: Frank Viters, svetski šampion IPSC          
Propisi o oružju          
Oružane snage SAD (1)          
Safari Cup Niš 2018.
Oružje srpske vojske u Prvom svetskom ratu (3)          
Lov na bafala u JAR               
Lov u vreme parenja srndaća     
Crtice iz lova