Koje tekstove u "Kalibru" najradije čitate:
Lovačko oružje
Vojno-policijsko oružje
Noževi
Specijalne jedinice
Lov
Velike bitke
Broj 262
aktuelno izdanje
Reinkarnacija Sfinge
Švajcarski pištolj Phoenix

Inženjer Jozef Koucki je sedamdesetih godina prošlog veka za "Češku Zbrojovku" osmislio jednu od najuspešnijih savremenih konstrukcija velikokalibarskih pištolja. Uz legendarni Colt M-1911 ono je najviše kopirano ručno oružje (iako se i Glock ubrzano približava toj tituli).


Razlog? Osim sjajnih karakteristika, korisnici uvek žele nešto više i bolje. Iako je model ČZ-75 na glasu kao odlično oružje, nije tajna da je tokom vremena imao i značajne probleme koji se postepeno rešavaju modernizacijom. Ali, jedan pištolj zasnovan na ovoj platformi ima besprekornu reputaciju. To je švajcarski Sphinx.


Blaga redizajniranost


Na testovima se pokazao kao značajno pouzdaniji, a preciznost je bila za 25% bolja od prestižne SP-01 i to sa subcompact Sphinx modelima! Nesporno, to je oružje premium klase proizvođeno u pogonu male kompanije iz Thuna u Švajcarskim Alpima. Na žalost, dobri proizvođači nisu uvek uspešni trgovci pa je "Sphinx" prvo fuzionisan sa korporacijom KRISS iz SAD pod čijim okriljem je razvijena jeftinija serija SDP sa polimerskim ramom. Na kraju, taj program otkupio je švajcarski B-T a "Sphinx" je bankrotirao. Međutim"...


Na sajmu IWA 2018. u Nirnbergu posetili smo štand novoosnovane švajcarske kompanije simboličnog imena "Phoenix". Izloženi pištolji su neodoljivo podsećali na "ugašeni" Sphinx. Razgledanje, isprobavanje, razgovor sa osobljem i na kraju se pojavljuje nama odranije poznato lice. Da, "Sphinx" jeste bankrotirao, ali proizvodni pogon, mašine i zalihe delova otkupio je stari vlasnik. Trenutno, u proizvodnji radi samo šest ljudi, ali su to stari radnici sa puno znanja i iskustva. Plan je da se dođe do cifre od 15 zaposlenih u proizvodnji, pa da priča krene iznova. Otuda se i javila ideja za ime. Phoenix je mitska ptica koja se uvek iznova rađa iz sopstvenog pepela.


Pištolji Phoenix su blago redizajnirani u odnosu na Sphinx. Po silueti i finiširanju to je nesumnjivo oružje iz iste kuće. S obzirom da je kompanija registrovana tek nekoliko meseci ranije, za sklapanje izložbenih modela iskorišćeni su delovi zatečeni na zalihama. Ali, primetne su i neke razlike. Izbor ponuđenih kalibara je isti, 9 mm Para, 9x21 IMI, .357 SIG, .40 SW, .45 ACP u dvorednim okvirima povećanog kapaciteta. Kod svih modela ostao je modularni dvodelni ram koji se sastoji od rukohvata sa štitnikom okidača i gornjeg dela po čijoj unutrašnjoj strani čitavom dužinom klizi navlaka. Materijal je po izboru kupca, nerđajući ili alatni čelik, aluminijumska legura, titanijum ili polimer. Zavereničkim tonom, rekli su nam da razmišljaju od ekskluzivnoj seriji od damaskus čelika.


Izrsna udobnost rukohvata


Novi ramovi imaju neke detalje i dimenzije koje se razlikuju od prethonih serija. Rukohvati mogu biti potpuno glatki, sa diskretnim udubljenjima za prste ili čekirani tj. pažljivo narezani da spreče klizanje u šakama. Na dnu svakog rukohvata se nalaze proširenja u obliku diskretne suknjice koja olakšavaju brzo prepunjavnje. Na zadnjoj strani rukohvata u zoni koja naleže na koren dlana je izmenjiv insert koji može imati teksturu po želji, a materijal odgovara onom koji je korišćen za izradu stranica drške. Izbor materijala za drške je praktično neograničen, a najpopularniji su eloksirani aluminijum u različitim bojama i kompozit G-10. Prepust iza udarača koji čuva strelca od povrede šake između palca i kažiprsta, sada je mnogo izraženiji i podseća na "dabrov rep" često viđeni element na custom M-1911. Širina rukohvata je odličnih 30 mm pa je udobnost izvrsna.


Gornji deo rama u prednjem delu ima sada neizbežnu Picatinny šinu sa čak šest pozicija za fiksiranje dodatne opreme. Novost su fino čekirane, velike bočne površine u zoni iznad okidača sa obe strane oružja, tamo gde ram može doći u kontakt sa palčevima strelca. U kojoj meri je ovo zaista od koristi ostaje diskutabilno ali svakako ilustruje posvećenost detaljima pri izradi.


Sve komande su uvećane i to značajno pa je utisak da su u Phoenixu prvenstveno razmišljali o sportskim strelcima, jer za slubenu upotrebu ili samoodbrambeno oružje ovo je više smetnja nego preimućstvo. Poluga za rasklapanje je istovremeno ustavljač navlake a veliko, čekirano dugme za izbacivanje okvira jednostavno može da se prebaci na suprotnu stranu rama, u zavisnosti od dominantne ruke strelca. Strelac takođe bira da li će imati klasičnu manuelnu kočnicu, polugu dekokera ili kombinaciju ovih komandi. U svakom slučaju, sa obe strane rama nalazi se upadljivo, široko krilo tj. poluga kojom se lako rukuje uz umerenu silu i jasan "klik" u svakom položaju. Ali, zahvaljući tome, ukupna širina oružja (barem trenutnih modela) daleko je primerenija nošenju u otvorenoj spoljašnjoj futroli nego u nekom diskretnom modelu ispod odeće.


Nedovršeni primerci na štandu


Vođica povratne opruge je pune dužine, izrađena je od masivnog čelika, a moguće je dobiti i teleskopsku varijantu sa dve suprotno namotane oruge (da se spreči uplitanje) koja ima ulogu amortizera i ublažava trzaj. Cevi se rade od nerđajućeg čelika i garantuju visoku preciznost, u rangu najboljih sportskih pištolja. Udarači imaju oblik trougla olakšanog bušenjem, a sa smanjenom masom dolazi veoma brz odziv što takođe podiže preciznost. Okidanje u single action modu je očekivano savršeno. Lagano, kratko i resko. A onda - iznenađenje! Kod double action okidanja ništa nije bilo kako treba. Dug, težak, neujednačen hod uz primetno škriputanje. U neverici, isprobavamo još jedan pištolj, pa zatim još jedan" Svuda isto. Na štandu dobijamo nemušto objašnjenje u kome se pominju nepodmazane površine, potreba za obezbeđenjem od neželjenog opaljenja...

Na kraju, dolazi vlasnik i uz tihi uzdah priznaje da je problem u vremenu. Jer, primerci sa naših fotografija trenutno su jedini pištolji sa oznakom Phoenix, pa jednostavno nije bilo vremena da se podese svi detalji.


Iako mislim da je kompanija morala da izloži barem jedan, kompletno dovršen, reprezentativni komad to očito nije urađeno. Istini za volju, svi izloženi primerci su bili besprekorni po finišu, uklapanju delova i svim funkcijama osim okidanja u DA modu. Mislim da se ovo može tolerisati uskrslom Phoenixu, tim pre jer imamo obećanje da ćemo sledeće godine osim besprekornog full size pištolja isprobati i kompaktnu verziju. Reinkarnacija čuvenog Sphinxa svakako zaslužuje šansu.


Prednosti


Mehanički nišani su široki, niski, podesni za brzu akviziciju cilja i bez izuzetka potpuno podesivi po pravcu i visini. Za razliku od "starijeg brata", Phoenix ima mogućnost da se uklanjanjem pločice sa gornje strane navlake, neposredno ispred zadnjeg nišana postavi neki od minijaturnih kolimatora. Spoljašnji izvlakač sa desne strane otvora za izbacivanje čaura istovremeno je indikator metka u ležištu, koji se može videti ili po potrebi napipati ako su svetlosni uslovi loši.


tekst i slike: Dragan ŠAPONJIĆ


Broj 262

SVE O ORUŽJU


Švajcarski pištolj Phoenix          
Kombinovane puške Brno ZH i Brno Super          
Univerzalni mitraljez AA-52               
Kalibri .45-70 Government i .444 Marlin          
Oružje iz domaće radinosti               
FN SCAR SC               
Podvodna oružja ruskog pomorskog SPECNAZ (5)          
Test kompaktnih radnih noževa               
Konstrukcija i efikasnost krakova luka          

RUBRIKE


Noviteti               
Ekskluzivni intervju: Frank Viters, svetski šampion IPSC          
Propisi o oružju          
Oružane snage SAD (1)          
Safari Cup Niš 2018.
Oružje srpske vojske u Prvom svetskom ratu (3)          
Lov na bafala u JAR               
Lov u vreme parenja srndaća     
Crtice iz lova